MUDr. Zora Vasiľová bola online: Čo môže byť za nepríjemným svrbením!

MUDr. Zora Vasiľová pracuje v ambulancii Women´s Health ako gynekologička.
Zdroj: ambulancia Women´s Health
2016-02-05 10:54:00

S intímnym zdravím by sme nemali hazardovať. Mnohé ženy návštevu svojho ženského lekára odkladajú pre strach a hanblivosť, preto radšej využili online rozhovor. Pozrite sa, čo prezradila gynekologička MUDr. Zora Vasiľová v online rozhovore 5. februára 2016, v ktorom odpovedala na otázky čitateľov od 11:00-12:00.


Intímne zdravie sa ľahko naruší

Ak sa o svoje zdravie nebudeme starať, veľmi rýchlo sa môže stať, že sa niečo „pokazí“. Rovnako ako naše celkové zdravie je intímne zdravie je krehké a treba sa oň príkladne starať.

Telo ženy sa počas rokov mení, s ním prichádzajú aj rôzne problémy. Po pôrode, počas menopauzy prichádza k stavu, ktorý popisujeme ako suchosť pošvovej sliznice.

Sprievodnými javmi tohto ochorenia je pálenie pošvy, ktorú pacientky pociťujú počas sexuálneho styku. Lubrikácia trvá dlhšie alebo je nedostatočná, čo nepríjemné pocity ženy ešte zhoršuje. Netrpí len žena, ale aj partner.

O odborníčke

Mudr. Zora Vasiľová je lekárka v odbore gynekológia a pôrodníctvo. Odbornú špecializáciu a praktické skúsenosti získala dlhoročnou praxou na II. Gynekologicko – pôrodníckej klinike UNB Ružinov v Bratislave.

Od roku 2013 vedie súkromnú gynekologickú ambulanciu Women´s Health.

Zameriava sa na prevenciu, diagnostiku, liečbu ochorení ženských reprodukčných orgánov a starostlivosť o fyziologický priebeh tehotenstva a šestonedelia.  Starostlivosť o pacientky sa nekončí iba ich ambulantnou starostlivosťou – aktívne spolupracuje aj s centrom asistovanej reprodukcie a jednodňovej chirurgie. 

Gynekologička MUDr. Zora Vasiľová bola online 5. februára 2016 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk


Online rozhovor

2016-02-05 11:07:10 - otázka od: Sabína Dobry den, odkedy sa mi narodila dcerka, mam problemy s pohlavnym stykom. Trva to uz pol roka. Je bolestivy, palivy a casto nepomaha ani lubrikacny gel. Pred porodom som nikdy take problemy nemala. Prosim poradte. Dobry deň, obdobie po pôrode a počas kojenie je sprevádzané hormonálnymi zmenami,ktoré zapríčiňujú suchosť pošvy a následne nepríjemné pocity počas pohlavnom styku. Takto zmenená sliznica pošvy je viac náchylná na infekčné ochorenie. Pokiaľ lekár vylúčil infekciu, doporučujem Vám používať vaginálny gel s obsahom k. mliečnej a k. hyaluronovej na regeneráciu pošvovej sliznice a prevenciu infekcií pošvy.

2016-02-05 11:15:32 - otázka od: Jana M. Dobrý deň, v poslednom čase som začala pociťovať nepríjemné svrbenie vo vagíne. Myslela som si, že ide o kvasinkovú infekciu, no nemám výtok. Bojím sa čo to je. Mám 57 rokov a pred dvoma rokmi mi začala menopauza. Ďakujem za odpoveď. Dobry deň, ako píšete, prežívate obdobie menopauzy. Menopauza je hormonálny stav sprevádzaný úbytkom estrogénov a jedným z najčastejších prejavov tohto deficitu je suchosť pošvy a stenčenie pošvovej sliznice. To sa následne prejaví nepríjemným svrbením pošvy a dyskomfortom pri pohlavnom styku. Na potlačenie a prevenciu týchto stavov je vhodné používať lokálne do pošvy zvlhčujúce prípravky (napr. vo forme bezfarebného gélu),najlepšie s obsahom regenerujúcich zložiek ako sú kyselina hyalurónová a kyselina mliečna.

2016-02-05 11:24:10 - otázka od: Dana Dobrý den, chodím poctivo na pravidelné ročné prehliadky a prvý krát mám výsledok citologie 3,mám prísť znova na nejaký odber, nikdy som nemala žiadny gyn. problém... mám sa niečoho obávať, z čoho a prečo to vzniká? dakujem za odpoved Dana Dobry deň, výsledok cytologie III predstavuje dyspláziu- teda nález buniek, ktoré neboli celkom zdravé.Tie môžu byť zmenené zápalom, HPV infekciou ale môžu byť ak prednádorovo zmenené. pokiaľ Váš lekár vylúčil infekciu, je vhodné doplniť kolposkopické vyšetrenie a kontrolné cytologické vyšetrenie o 4-6 mesiacov. Držím palce

2016-02-05 11:30:27 - otázka od: Miriam Dobry den, pocas poradni v tehotenstve mi zistili sterom streptokoka, nevedela som,ze ho mam nakolko som nemala ziadne tazkosti. Moze sa partner nakazit streptokokom pri pohlavnom styku? Pred par dnami som porodila a kojim. Kedy mam zacat riesit streptokoka? Az ked uz nebudem kojit? Ako sa lieci? Antibiotikami ci staci vaginalnymi cipkami? A co partner? Ako zistime ci sa nenakazil tiez? Vdaka vopred za odpovede na moje zvedave otazky.Miriam Dobry deň, pokiaľ Vam pred pôrodom skríningovým vyšetrením zistili streptokoka sk.B , určite ste počas pôrodu dostali atb profylaxiu do žily,ktorá ochránila bábätko pred prenosom infecie a Vás "preliečila". Pokiaľ by ste napriek všetkému mali ťažkosti, obrádte sa na svojho lekára.

2016-02-05 11:35:24 - otázka od: ema Mám 48 rokov a posledné mesiace občas výtok s prímesou krvi. Nesúvisí s ovuláciou ani so stykom. Čo sa môže diať ? Dobry deň, určite navštívte svojho gynekologa,aby Vás komplexne vyšetril. Môže sa jednať o ochorenie krčka maternice alebo zápalové ochorenie. UZV vyšetrenie malej panvy tiež odhalí rôzne gynekologické patologie.

2016-02-05 11:43:11 - otázka od: Martina Dobrý deň, chcem poprosiť o pomoc. Ešte v roku 2013 mi pri bežnej preventívnej prehliadke lekárka na sone zistila voľnú tekutinu v CD.Absolvovala som ďalšie sono u špecialistu na gyn. sono a povedal, že stav je na 99% po ruptúre cysty. Opakovane na prehliadkach po 4, 6-mesiacoch, po roku mám stále tekutinu. Raz viac, inokedy menej... Onkomarkery v poriadku. Absolvovala som aj sono celého bruchu (žalúdok, obličky, pankreas, slepé črevo) u iného lekára a ten tekutinu nevidel. Neviem, čo robiť, ako to ďalej riešiť, lebo žiadne iné problémy nemám. Výsledky z cytológie tiež ok.Špecialista na gyn. sono odporúčil blokáciu ovulácie, ale nakoľko trpím migrénami, nechcem HAK užívať. Mám 35 rokov, 2 deti. Ďakujem krásne za odpoveď. Dobry deň, závisí, v ktorej fáze menštruačného cyklu ste absolvovali UZV vyšetrenia. Malé množstvo voľnej tekutiny sa môže vyskytnúť po ovulácii a nepredstavuje problém. To sa dá riešiť antikoncepciou ako Vam bolo poradené. Predpokladám, že iná patologia na vaječníkoch UZV nebola zistená. Vhodné by bolo doplniť vyšetrenie na chlamýdie.

2016-02-05 11:50:17 - otázka od: MARTA Dobrý deň, v poslednom čase cítim taký nepríjemný zápach. Mám 53 rokov, už som v menopauze, chodím pravidelne na prehliadky, všetko je v poriadku ... Je to normálne v mojom veku? Dobry deň, zápach pravdepodobne súvisí bakteriálnou nerovnováhou pošvy. V dôsledku hormonálnych zmien v menopauze je pošva náchylnejšia na osídlenie anaerobnymi bakteriami. Pokiaľ je stav sprevádzaný výtokom a pálením, je na mieste atb liečba. Inak by som Vám poradila používať lokálne prípravky s obsahom k. mliečnej (napr. Hydrofemin gel,) na úpravu pH pošvového prostredia a elimináciu nepríjemného odoru.

2016-02-05 11:56:25 - otázka od: Janka Dobry den pani doktorka, chcem sa informovat co mi mi pomohlo, aby som nemala takmer po kazdom pohlavnom styku problemy svrbenie. Kultivacie u nas oboch su bez problemov len partnerovi naslu streptokoka agalactie, ale v malom mnozstve. Dakujem :) Dobry deň, nepíšete, koľko máte rokov, či nekojíte, neužívate hormonálnu antikoncepciu resp. kondomy... Pokiaľ sa kultivačne nič nepotvrdilo, skuste prípravky na podporu regenerácie pošvovej sliznice s k. hyaluronovou -môžete ich používať aj ako lubrikans resp. probiotiká do pošvy najmä v období tesne po menzes.

2016-02-05 12:00:42 - otázka od: LUBICA dobrý den . Chcela by som sa opýtať nemala som menštruáciu už rok a pol , zo začiatku som mávala návaly ale už ich nemám . Mám 47 rokov a dve deti . Bola som u svojho gynekologa vzal mi moč a povedal že hormony mam nejaké pošramotené a chýba mi estrogén. No ale v čom mám problém je že moja váha ide nahor veľmi rýchlo priberám . popritom si dávam pozor na stravu . Nikdy som nebola chudá vždy som mala nadváhu ale teraz jednoducho sa tie kilá lepia na mna. Neviem mala by som užívať nejaké hormonálne lieky aby sa zase tá váha ustálila ?? dakujem za radu . Dobry deň, navrhla by som Vám komplexné endokrinologické a interné vyšetrenie. Pokiaľ by bolo všetko v poriadku, chýbajúce ženské hormony sa dajú nahradiť hormonálnou substitučnou liečbou.

2016-02-05 10:54:00  |  Foto: red   |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia