Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MUDr. Zora Vasiľová bola online: Otehotnenie je možné hneď po vysadení antikoncepcie!

MUDr. Zora Vasiľová pracuje v ambulancii Women´s Health ako gynekologička.
MUDr. Zora Vasiľová pracuje v ambulancii Women´s Health ako gynekologička. (Zdroj: ambulancia Women´s Health)

Kedy u ženy prichádza menopauza? Čo robiť, ak krvácate mimo cyklu? Aj na to sa čitatelia pýtali MUDr. Zory Vasiľovej z centra Women´s Health, ktorá bola online 4. decembra 2015 od 11:00 -12:00 v magazíne Vyšetrenie.sk

Intímne problémy vyrieši len lekár

Niektoré z nás navštívia svojho ženského lekára iba počas preventívnej prehliadky, iné u neho trávia dlhé hodiny. Šťastné vychádzajú z ordinácie tie, ktoré sa práve dozvedia, že sú v očakávaní. Iné zase odchádzajú so strachom, čo bude ďalej.

Za gynekológom chodíme s rôznymi problémami, často sa však bojíme či hanbíme na niečo opýtať. Radšej sa spýtame internetového prehliadača a čakáme fundovanú odpoveď. Intímne  problémy by nám mal pomôcť vyriešiť práve lekár.

Jedným z takýchto častých problémov je suchosť pošvovej sliznice. Dochádza k nej počas menopauzy, ktorá súvisí s úbytkom hormónov. Nie však iba počas tejto zmeny, stáva sa to aj po pôrode. Suchosť sa spája s bolesťami, s pálením a to najmä počas sexuálneho styku. Často býva obmedzením, ktorým trpí nielen samotná žena, ale aj jej partner.

O odborníčke

MUDr. Zora Vasiľová je lekárka v odbore gynekológia a pôrodníctvo. Odbornú špecializáciu a praktické skúsenosti získala dlhoročnou praxou na II. Gynekologicko – pôrodníckej klinike UNB Ružinov v Bratislave. Od roku 2013 vedie súkromnú gynekologickú ambulanciu Women´s Health.

Zameriava sa na prevenciu, diagnostiku, liečbu ochorení ženských reprodukčných orgánov a starostlivosť o fyziologický priebeh tehotenstva a šestonedelia.  Starostlivosť o pacientky sa nekončí iba ich ambulantnou starostlivosťou – aktívne spolupracuje aj s centrom asistovanej reprodukcie a jednodňovej chirurgie. 

Gynekologička MUDr. Zora Vasiľová bola online 4. decembra 2015 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk! Odpovedala na otázky, týkajúce sa gynekologických problémov

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

04.12.2015 12:02 - otázka od alena
Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o niečo účinné na svrbenie vonkajších pyskov. ďakujem
dobry deň, treba vylúčiť kvasinkovú infekciu vulvy,ktorú svrbenie najčastejšie sprevádza. Lieči sa antimykotikami.
04.12.2015 12:00 - otázka od Lenka
Dobrý deň, pred tromi rokmi som porodila cisárskym rezom, popri tom mi vybrali cystu odvtedy mávam veľké bolesti pri menštruácií niekedy až neznesiteľné a silno krvácam aj so zrazeninami. myslíte, že to spolu môže súvisieť?žijem v Anglicku a tu sa ľahko na prehliadku nedostanem. neviem či prísť domov a dať sa vyšetriť alebo to nemusí byť vážne.Ďakujem za odpoveď.
Dobry deň, bolestivá menštruácia so silným krvácaním môže mať rôzne príčiny, určite by ste mali absolvovať odborné gynekol. vyšetrenie.
04.12.2015 11:58 - otázka od Monika
dobry den, gynekolog mi pri kultivacii našiel Ureaplazmy.Viem že sa maju liečiť obaja partneri, obidvaja sme vybrali antibiotika.Ale chcem sa spýtať, je možne ureaplazmu dostať napr. pri oslabenej bunkovej imunite? alebo som to mohla dostať od partnera, ktorý od minuleho roku navštevuje bazeny a saunu.dakujem
Dobry deň, ureaplazmy sú súčasťou normálnej vaginálnej flory sexuálne aktívnych žien. Je možné, že pri oslabení imunity sa môžu premnožiť (často ich vykultivujeme pri zmiešanej infekcii pošvy) a na partnera sa prenášajú pohlavným stykom.
04.12.2015 11:49 - otázka od Milan
Dobrý deň prosím Vás mám 17 rokov a ešte u mňa nezačala menštruácia . Ako dieťa som nikdy nebral žiadné hormóny . Ale užíval som 5 rokov Marťankov , nemôže to byť z toho ?
Zdá sa,že aj vy ste z inej planéty:))
04.12.2015 11:48 - otázka od Anna
Dobry den. Vyterom mi bolo zistene ze mam streptokoka agal... neviem presne nazov. Dostala som Amoksiklav, po uziti druhej davky som sa vyhadzala a opuchli mi oci, telo ma svrbelo. Utekala som na pohotovost, vraj alergia na penicilin. Z krvi mi robili CRP ale bolo v norme. Lekarka mi povedala, ze mi ziadne ATB neda kvoli tej alergii. Liecim sa na prolaps mitralnej chlopne a uzivam lieky na tachykardiu. Chcem sa opytat, ci tam nie je nejake riziko aby sa ten straptokok dostal ku chlopni. Dakujem.
Dobry deň, nešpecifikujete,odkiaľ bol ten výter robený a kôli akým problemom. Negatívne CRP znamená, že sa u Vás nepotvrdila zápalová reakcia organizmu na baktérie a preto Vam lekárka dalšie atb nenasadila.
04.12.2015 11:40 - otázka od Monika
dobrý deň mám časté výtoky / ako sopel/ čo mám robiť
Dobry deň, určite navštívte svojgo gynekologa,aby ste prišli na príčinu.
04.12.2015 11:35 - otázka od ZUzana
ake vysetrovania by mali nasledovat po tom, ako mi zistia zvysenu hladinu onkomarkeru 125? Dakujem velmi pekne
Dobry deň, marker CA 125 je nešpecifický a môže v organizme poukazovať na možný zápal, endometriozu alebo ochorenie vaječníkov. Pokiaľ Vám ho vyšetrovali v súvislosti s gynekolog. ťažkosťami, mali by ste najprv absolvovať podrobné gynekologické ultrazvukové vyšetrenie
04.12.2015 11:27 - otázka od lara
DOBRY DEN! Chcem sa spytat,ci chlamydie trachomatis sa daju dostat len pohlavnym stykom??? Nedaju sa preniest aj inym sposobom?? Vy co si mylsite? DAKUJEM KRASNE!
Chlamydiová infekcia ženských pohlavných orgánov patrí medzi STD teda pohlavne prenosné ochorenie. Liečba je dlhodobá a treba,aby sa súčasne liečili obaja partneri.
04.12.2015 11:24 - otázka od Denda
Dobry den padni Mudr. Vasilova, Uzivam HAK, no v blizkej buducnosti o 2-3 mesiace planujeme s manželom pokusit sa otehotniet. Kolko casu od vysadenia HAK je moznost otehotniet a je potrebne resp odporuča sa uzivanie latok na podporu tehotenstva - vitaminy ako dlho by sa mali uzivat resp. je možne uzivanie takejto podpory aj pri uživani HAK Ďakujem
Dobry deň, otehotnenie je možné po vysadení antikoncepcie hneď,ale je to individuálne. Predkoncepčne sa odporúča užívať k. listová s inositolom aj 3 mesiace pred plánovaným otehotnením (môžete užívať vy aj Váš partner),v tom čase ale HAK neužívajte.
04.12.2015 11:16 - otázka od hlušková miroslava
chcela by som sa opýtať kedy u ženy prichádza prechod a či je nutné sa chrániť antikoncepciou alebo hormonmi v 49 rokoch. mám pravidelnú menštruáciu ktorá trvá 7 dní.
Dobry deň, priemerný vek menopauzy je u nás okolo 50-51 rokov života ženy. Schopnosť spontánne otehotnieť vekom klesá, rapídne po 40.roku života. Pokiaľ však máte pravidelnú menštruáciu,nedá sa vylúčiť,že môžete ešte spontánne otehotnieť.
04.12.2015 11:12 - otázka od Milka
Ak sústavne dostávam na liečbu MACMIROR COMPLEX 500 12 ks, môže sa stať, že mi už nemusí zaberať? V posledných troch rokov dostávam od gynekologičky práve tento liek a zdá sa mi, že to nepomáha. Sú aj iné alternatívy? Nemala by sa liečba liekmi striedať. Ďakujem
Dobry deň, v prípade, že Vám liečba nezaberá, je dobré spraviť kultivačné vyšetrenie z pošvy a krčka maternice a liečbu nasadiť cielene podľa citlivosti patogénov .
04.12.2015 11:10 - otázka od Renáta Baníková
Dobrý deň, chcem Vás poprosiť o radu. Na 14. deň menštruačného cyklu som opätovne začala krvácať. Trvá to už 4 dni a nezdá sa, že by sa to nejako zmierňovalo alebo prestávalo. Krv je svetlo červená a sú v nej tmavé menšie krvné zrazeniny. Bolesti nemám žiadne. Doteraz sa mi to ešte nestalo. Menštruáciu mávam obyčajne pravidelne každých 28 - 30 dní, pričom prvý deň mávam vždy bolesti. Je potrebné ísť na vyšetrenie, alebo tomu nemám prikladať väčšiu vážnosť? Ďakujem Mgr. Renáta Baníková
Dobry deň, každé krvácanie mimo cyklus by mal vyšetriť Váš gynekolog. Ak sa nezistí objektívna príčina, je možné, že sa u Vás jedná o ovulačné krvácanie.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9