Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MUDr. Vaníková bola online: Pacient na laserové operácie očí dostáva doživotnú záruku!

MUDr. Lucia Vaníková bude online 9. októbra 2014 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk
MUDr. Lucia Vaníková bude online 9. októbra 2014 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk (Zdroj: Neovízia)

Zrak máme len jeden. Mnohí si to uvedomujú, preto využili online rozhovor s očnou lekárkou MUDr. Luciou Vaníkovou, ktorý bol vo štvrtok 9. októbra 2014 od 11:00-12:00. Pozrite sa, ako im odborníčka pomohla!

Pripomíname si Svetový deň zraku

Ak by každý z nás podstúpil raz ročne pravidelnú očnú prehliadku, osem z desať ľudí by vďaka skorej diagnostike a vhodne zvolenej liečbe nemuselo oslepnúť. Dôležitosť pravidelnej starostlivosti o oči pripomína každoročne druhý štvrtok v októbri Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Medzinárodná agentúra na prevenciu slepoty (IAPB).

Na čo sa pýtať?

Očná lekárka MUDr. Lucia Vaníková bola online vo štvrtok 9. októbra 2014 od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Čitatelia sa jej mohli pýtať otázky na očné problémy, ktoré trápili ich alebo najbližších:

  • Premýšľate nad odstránením dioptrií, nemáte však jasno v druhoch operácií a v metodách?
  • Sú dnešné zákroky skutočne bez bolesti?
  • Potrebujete operáciu sivého zákalu, chcete sa vyznať v poplatkoch a čakacích lehotách?
  • Trápi vás keratokonus, škúlenie, extrémne vysoké dioptrie, zelený zákal či iné očné problémy?

O lekárke

MUDr. Lucia Vaníková z očnej kliniky NeoVízia ukončila Lekársku fakultu UPJŠ v Košiciach v roku 2005. Špecializáciu v odbore oftalmológia získala na Fakulte SZU v Bratislave v r. 2010 s atestačnou prácou kongenitálna anirídia.

Odborná očná lekárka sa špecializuje na detskú oftalmológiu a liečbu škúlenia u detí a dospelých. Je členkou Slovenskej oftalmologickej spoločnosti a členkou WSPOS (World society of peadiatric ophthalmology and strabismus). Pred Očnou klinikou NeoVízia Bratislava pôsobila na II. Očnej klinike SZU v Banskej Bystrici. Absolvovala odborné stáže na prestížnych pracoviskách Helsinki Eye Hospital vo Fínsku a v Nemocnici Kráľovské Vinohrady v Prahe. Je autorkou a spoluautorkou viacerých prednášok.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

09.10.2014 12:09 - otázka od Janíčko
Dobry den , p. doktorka , poprosim Vas o názor , od malička a to uz mam 45 rokov , vidim , ze mi v ociach akoby plavali nejake smeti. Niekedy si to akoby skvrnky , niekedy pavucina. Hybe sa to , niekedy postoji a pri pohybe okom sa to rozbehne. Najlepsie to vidno v le6e ked pozeram na strop. Je to bezna vec , alebo to vyzaduje pozornost ? Dakujem z odpoved. Jano
Dobrý deň Janko, sklovcové zákaly, ktoré popisujete, sú celkom bežná záležitosť u väčšiny ľudí v mladom, strednom aj vyššom veku. Častejšie sa vyskytujú u ľudí s vyšším stupňom krátkozrakosti (dioptrie do diaľky), sú spojené s predĺženým tvarom oka. Títo ľudia sú vnímavejší na tzv. mušky, plachty, hviezdičky, plávajúce vločky, plachty... Pokiaľ nedochádza k trvalému ťahu sklovca na sietnicu a ťahu s tvorbou patologických štruktúr na sietnici, sú zanedbateľné a je potrebné si na ne zvyknúť. Bolo by však vhodné komplexné vyšetrenie sietnice v kvalitnej mydriáze, s dôkladným vyšetrením najmä periférnych častí sietnice.
09.10.2014 11:59 - otázka od Martin Pagáč
Dobrý deň. Som pacient s diagnózou CSCHR vpravo. Pri poslednej kontrole mi lekár zistil, že mám mierne zasiahnuté už aj ľavé oko. Lekár mi odporučil aplikáciu injekcie Avastin, kvôli presakovaniu nejakej tekutiny do makuly. Myslíte si, že to má nejaký význam? Zlepší sa tým ten stav? Ak áno, ako? Ďakujem
Dobrý deň Martin, vnútroočné injekcie Avastin majú schopnosť potláčať rast novotvorených ciev, tiež znižovať opuch sietnice (čo je Váš prípad). Potláča premeny sietnice a zamedzuje vzniku väzivového tkaniva na sietnici. Injekcie liečia sietnicové ochorenia, určitou nevýhodou tejto liečby je dĺžka účinku (1-6 mesiacov) a tým nutnosť opakovania vnútroočných injekcií. Liečba CSCHR však musí byť komplexná, s prihliadnutím aj na individuálny životný štýl pacienta. Ohrozuje najmä mužov, manažérov a neurotické a cholerické typy osobnosti. Liečba musí všetko zohľadniť a pri dobrej spolupráci je obnova zrakových funkcií veľmi dobre liečiteľná. Špecializovanú liečbu ochorení sietnice vykonávame aj na našej klinike, radi Vás u nás uvidíme.
09.10.2014 11:54 - otázka od Jana
Dobrý deň, chcem sa spýtať, či sa dá u nás na Slovensku operovať starecká krátkozrakosť, akým spôsobom a či sú už určité skúsenosti s touto operáciou.( mám 50r.) Robím v škole a neustále skladanie a zakladanie okuliarov, prípadne ich hľadania mi robí problém. Ďakujem
Milá Janka, Slovensko v porovnaní s ostatnými vyspelými krajinami v korekcii dioptrických chýb vôbec nezaostáva. Od mája tohto roku naši chirurgovia priniesli ako prví svetovú metódu ´daž´dovej kvapky´(Raindrop). Metóda je určená pre pacientov nad 45 rokov, ktorých trápi presbyopia – okuliare na čítanie s dioptriami od + 1.25 do + 2.75. Unikátny zákrok, ktorý na odstránenie okuliarov na čítanie využívajú očné kliniky v USA, Francúzsku, v Nemecku, vo Veľkej Británii či v Španielsku ponúka Očná klinika NeoVízia už od mája 2014. Raindrop veľmi dobre príjma očná rohovka aj ľudský organizmus. Šošovka je vyrobená z biokompatibilného materiálu a správa sa takmer ako vlastná rohovka. Prepúšťa až 100% kyslíka a všetky potrebné látky na výživu povrchu oka. Neovplyvňuje metabolizmus rohovky a nespôsobuje rušivé svetelné fenomény. Miniatúrnu hydrogelovú šošovku s priemerom 2 milimetre a s hrúbkou 30 mikrometrov tvorí z 80 % voda. Raindrop je prvá šošovka, ktorú chirurg implantuje pod rohovkový flap vytvorený femtosekundovým laserom. Jemne a šetrne mení zakrivenie rohovky, čím zaisťuje kvalitné videnie nablízko aj na strednú vzdialenosť – bez okuliarov na čítanie.
09.10.2014 11:50 - otázka od Salmaová
Syn 24 rokov, krátkozrakosť -13,5 cylinder -1,5 + astigmatizmus. Je na to riešenie, ak áno kde sa obrátiť. Ďakujem
Dobrý deň pani Salmaová, samozrejme, dioptrická chyba Vášho syna si vyžaduje pozornosť. Na našej klinike Vám vieme s týmto dioptrickým poradiť, je však nutné komplexné diagnostické vyšetrenie (tzv. refrakčný vstup) vrátane rohovkovej mapy. Predbežne by som zvažovala implantáciu fakických vnútroočných šošoviek, tzv. ICL, ktoré na našej klinike implantujeme. Prípadnú zbytkovú dioptrickú chybu vieme dokorigovať šetrným femtolaserom.
09.10.2014 11:45 - otázka od jan
mam zeleny zakal a cukrovku II.tipu da sa to operovat.
Dobrý deň Ján, podľa Vašich údajov nevieme presne, o aký typ zeleného zákalu ide. Glaukom je komplikované ochorenie, ktoré prebieha bezbolestne, dlhodobo a v konečnom dôsledku vedie k zúženiu zorného poľa, postupnému odumieraniu zrakového nervu a k strate videnia. Vo Vašom prípade je potrebné pravidelné sledovanie a dodržiavanie pokynov lekára. V prípade pretrvávajúcich progresívnych zmien je nutné chirurgické riešenie, tzv. protiglaukomové operácie. Viac o glaukome nájdete aj na tejto stránke http://www.zelenyzakal.sk/zeleny-zakal/ . Zmeny na sietnici zapríčinené cukrovkou je tiež potrebné starostlivo a pravidelne sledovať, s dôrazom na oblasť makuly - miesta najostrejšieho videnia. Pri zelenom zákale je veľmi dôležité upraviť aj životosprávu. Prosím, prečítajte si nasledujúce tipy. Okrem klasickej a nevyhnutnej terapie, ktorá zníži vnútroočný tlak pomocou špeciálnych antiglaukomatóznych kvapiek, je vhodné upraviť aj životosprávu. Úprava životosprávy zahŕňa úpravu stravovacích návykov, obmedzenie až vylúčenie fajčenie, dostatok fyzickej aktivity, dostatok spánku. Dôležité okrem kompenzácie vnútroočného tlaku je zlepšiť prekrvenie zrakového nervu. To je možné docieliť úpravou krvného tlaku, pravidelným telesným cvičením (denne postačuje pár drepov, rýchla chôdza, jednoduché cviky s rukami – zovretie a roztvorenie prstov na rukách a nohách, občasné pomasírovanie zatvorených očí cez mihalnice a podobne). Pravidelný príjem vitamínov, antioxidantov a iných látok, ktoré môžu ovplyvňovať vyššie spomínané rizikové faktory môže byť pre oči tiež prospešné. Napr. Ginko biloba (významne znižuje oxidatívny stres buniek), čučoriedky, čaj, tmavá čokoláda (ktorá obsahuje aj vazoprotektívne látky), v rozumnej miere aj káva, ktoré majú schopnosť znižovať oxidatívny stres buniek. Pacienti s glaukómom by sa mali vyhnúť ťažkej telesnej námahe a stresovým situáciam. Tiež nie je vhodné, aby prijímali väčšie množstvo tekutín naraz. Pri správnej liečbe môžu používať aj slnečné okuliare.
09.10.2014 11:36 - otázka od Dasa
Dobry den! Chcela by som sa spytat,ci ma zo zvyseneho ocneho tlaku moze boliet hlava? Dakujem za odpoved!
Dobrý deň Dáša, áno, v prípade zvýšeného vnútroočného tlaku Vás môže bolievať hlava. Doporučujem kompletné očné vyšetrenie (aj vyšetrenie VOT) a perimetra. Návštevu oftalmológa neodsúvajte.
09.10.2014 11:35 - otázka od Emilia Linhartova
Dobrý deň pani doktorka,chcem sa opýtať,či operácia očných viečok ,myslím spadnutých je výkonom aj bezplatným ak je doporučenie lekára v prípade,že vadia pri dobrom videní.sm po operácii utrhnutej sietnice a očné viečka mi už aj tak pri slabom videní zhoršujú zrak-videnie.dakujem
Dobrý deň Emília. Operácia očných viečok je plánovaný výkon, plne hradený pacientom. Zdravotné poisťovne zákrok nepreplácajú. Neberie sa do úvahy predošlý operačný zákrok na oku či vo vnútri oka. U nás za operáciu zaplatíte 460 EUR. Veľmi radi Vás privítame. V prípade záujmu aj zoperujeme.
09.10.2014 11:32 - otázka od Ján S.
Dobrý deň pani doktorka, do svojho päťdesiateho veku som nepotreboval okuliare na čítanie. Teraz mám 54 rokov a zrak sa mi zhoršuje. Podotýkam, že mám diabetes II.typu, ktorý mi diagnostikovali asi pred tromi rokmi. Uvažujem o operácii očí laserovou metódou. Môj 24 ročný syn nosí okuliare od desiatich rokov a aj napriek pravidelným kontrolám sa mu zrak nelepší, práve naopak. Uvažuje tiež o náprave zraku tou istou laserovou metódou. Poraďte nám prosím, či táto liečba pomôže a na akú dlhú dobu, či nebude mať zrak recidívu po určitom čase vrátiť sa do dnešného stavu, poprípade o negatívach a pozitívach operácie. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Prajem príjemný deň. Ján S. Krupina
Milý pán Ján, ideme po poriadku. Vo Vašom prípade ide o presbyopický vek, pri ktorom už býva vnútroočná šošovka skalená, navyše máte aj diabetes II. typu. Doporučila by som Vám kompletné oftalmologické vyšetrenie (u nás tzv. refrakčný PRELEX vstup). Súčasťou vyšetrenia je pohovor lekára, ktorý na základe výsledkov vyšetrenia navrhne postup na korekciu Vašej dioptrickej chyby. Je možné, že pre Vás by bola vhodná metóda PRELEX. Ide o trvalé odstránenie okuliarov na čítanie aj do blízka. Pri zákroku očný chirurg do oka natrvalo implantuje multifokálnu vnútroočnu šošovku. Tá úplne nahradí pôvodnú ľudskú šošovku, ktorá stratila schopnosť zaostrovať. Pomocou tejto metódy je možné odstrániť akýkoľvek počet dioptrií. V prípade Vášho syna by laserová operácia očí prichádzala do úvahy, rovnako po komplexnej diagnostike (vrátane rohovkovej mapy....). Dnešné laserové operácie s použitím šetrného femtolasera sú úplne bezbolestné a pacient na ne dostáva doživotnú záruku. To znamená, že ak by niekedy sa v budúcnosti zbytková dioptria opäť objavila, šetrnú dokorekciu má pacient bezplatnú.
09.10.2014 11:23 - otázka od Ema
Dobrý deň. Môj problém je taký, že mi často trhá horným očným viečkom.Bola som aj pri lekárovi a nič..môže za to stres alebo čo? Prosím poradte mi.Ďakujem.
Pekný deň Ema, pravdepodobne ide o celkovú únavu a vyčerpanosť. Je dôležité striedať prácu s aktívnym odpočinkom a zdravým spánkom. Odporučila by som Vám zvýšiť príjem vitamínu B / Magne B6. Pozdravujem Vás.
09.10.2014 11:22 - otázka od Iveta
Dobrý večer, chcela by som sa opýtať či je možné laserom odstrániť aj tupozrakost. Syn má 29 rokov a chcel by si to dát operovať , pripadne poraďte akou formou je to možné liečiť. Dakujem
Dobrý deň Iveta, liečba tupozrakého oka by mala byť podchytená a zahájená už v detskom veku. Po 8. roku života žiaľ tupozraké oko nie je možné rozcvičiť na úroveň zrakovej ostrosti zdravého oka. Laserovou operáciou (odstránením dioptrií) však vieme čiastočne zrakovú ostrosť zlepšiť . Laserová liečba u Vášho syna môže korigovať hodnoty dioptrií. Tupozraké oko nedosiahne úroveň zdravého oka, ale zákrok zlepší kvalitu videnia a kvalitu života. Na našej klinike riešime mnohé prípady tupozrakých pacientov, radi Vášho syna kompletne vyšetríme.
09.10.2014 11:14 - otázka od Andrea Nociarová
Zdravim, pani doktorka, viete mi poradiť liečbu v pripade diagnozy ochrnutia Vl. hlavoveho nervu po uraze hlavy a jej nasledkov - skulenia? Uraz sa stal pred 6. mesiacmi. POmohla by hyperbaricka komora? Dakujem za odpoved.
Dobrý deň Andrea, ide o vážnu diagnózu. Ochrnutie Vl. hlavoveho nervu je po šiestich mesiacoch veľmi málo ovplyvniteľné. Mierne zlepšenia sú však možné. Ak je škúlenie už zastabilizované, po kompletnom vyšetrení a ortoptickom rozbore je možná operácia škúlenia. Veľmi Vám držíme palce, prajeme Vám veľa síl a chuti bojovať. Radi Vám poradíme s vyšetreniami.
09.10.2014 11:07 - otázka od Juraj
Dobrý deň. Mám 56 rokov,do diaľky potrebujem 1/2 okuliare a na čítanie 2,5 dioptrie,Dá sa ešte v mojom veku rozmýšľať o operačnom odstránení dioptrií? Asi koľko by ma to stálo a podotýkam práci denne používam osobné pracovné okuliare ktoré podľa mňa mi kazia oči.Ďakujem pekný deň.
Pozdravujem Vás Juraj, z údajov, ktoré uvádzate, by u Vás teoreticky mohla pripadať do úvahy metóda PRELEX. je 15-minútový ambulantný nelaserový zákrok, pri ktorom očný chirurg do oka natrvalo implantuje multifokálnu vnútroočnu šošovku. Tá úplne nahradí pôvodnu ľudskú šošovku, ktorá stratila schopnosť zaostrovať. Pomocou tejto metódy je možné odstrániť akýkoľvek počet dioptrií. PRELEX vás zbaví nielen okuliarov do blízka aj do diaľky, je zároveň preventívnym liečebným zákrokom – s implantovanou vnútroočnou šošovkou vám nehrozí vznik sivého zákalu a výrazne si znížíte riziko záchvatovitého zeleného zákalu. Stav po operácii je trvalý, okuliarov na čítanie aj do diaľky Vás dokáže zbaviť do konca života. Samozrejme, potrebné je podstúpiť kompletné vstupné, cca 3-hodinové vyšetrenie, ktoré je vždy individualizované na konkrétneho pacienta. Všetko dobré:-).
09.10.2014 11:03 - otázka od Juraj Tencer
Zdravím pani doktorka. Mám na čítanie 2 dioptrie. Je možné riešiť aj krátkozrakosť? Ďakujem
Pekný deň Juraj, áno, riešime všetky dioptrické problémy. Potrebujeme však vedieť doplňujúcu informáciu o Vašom veku - podľa toho Vám vieme ďalej odpovedať. Viete nám to prosím upresniť? V prípade mladšieho veku riešime tento typ dioptrií zvyčajne implantáciou fakických vnútroočných šošoviek, pri veku nad 40 rokov doporučujeme rohovkový implantát Raindrop (metóda ´ďažďovej kvapky´), resp. metódu PRELEX.
09.10.2014 11:00 - otázka od Lenka87
Dobrý deň, zaujímalo by ma, či je možné operáciou napraviť vychýlenie jedného oka do jednej alebo druhej strany. ďakujem pekne. Lenka
Pekný deň Lenka, samozrejme, takéto problémy na našej klinike riešime veľmi často. Ku každému pacientovi je však nutné pristúpiť veľmi individuálne. Škúlenie oka pred operáciou sa musí starostlivo a dôkladne vyšetriť. Meriame uhol škúlenia a ďalšie funkcie binokulárneho videnia. Následne po meraniach a po ortoptickom rozbore pacienta lekár stanoví diagnózu a indikuje operáciu. Výhodou veľkého množstva dnešných moderných operačných metód je, že dokážeme ušiť techniku presne na mieru. Pokiaľ sa rozhodnete nechať sa u nás vyšetriť, kontakty nájdete tu http://www.neovizia.sk/kontakty/.
09.10.2014 10:53 - otázka od Blažena Ďurčeková
Manželovi diagnostikovali chorobu suchého oka. Používané odporúčané očné kvapky nemajú žiadúci účinok. Oči ho režú najviac pri sediacej polohe. Počas pohybu nie je problém taký akútny. Poraďte prosím čo sa s tým dá ešte robiť. Majú na to vplyv lieky na vysoký krvný tlak? Ďakujem a prajem pekný deň Ďurčeková
Pekný deň pani Ďurčeková, syndrómom suchého oka, ktorý vzniká ako dôsledok nedostatočného zvlhčovania povrchu oka, trpí približne každý piaty pacient. Príznaky suchého oka pravdepodobne zaznamená každý aspoň raz v živote, liečbu potrebuje asi štvrtina populácie. Ľudské oko neustále zvlhčujú slzy, ktoré na nich vytvárajú slzný film. Klimatizácie, ventilácie, kúrenie či dlhodobá práca na počítači však jeho tvorbu narúšajú. To vedie k vysychaniu rohovky a spojovky. Následkom toho vznikajú mnohé príznaky typické pre toto ochorenie. Slzný film sa skladá z troch zložiek (lipidová, mucinózna a vodná). Ak sa naruší ich rovnováha, nevytvára sa plnohodnotný slzný film a vzniká syndróm suchého oka. Bežnou liečbou sú očné kvapky – tzv. umelé slzy. Lieky na vysoký krvný tlak by na ochorenie suchého oka nemali mať vplyv. Lieči sa aj na nejaké iné ochorenie? Alergie? Odporučila by som konzistentnejšie, hustejšie kvapky, s obsahom kyseliny hyalúronovej a bez konzervačných látok (ako napr. Hylocomod, Oftalge, Vidizic gel...) Opakovane podávajte 4 – 5 denne. Doporučujú sa tiež prechádzky na čerstvom vzduchu, syndróm suchého oka zhoršuje pobyt v klimatizovaných suchých miestnostiach (kancelárie, nákupné centrá...) Naopak, prechádzky v lese, v parku okysličujú povrch oka a pôsobia proti syndrómu.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9