Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MUDr. Karol Točík bol online: Bolesť hlavy môže spôsobovať ochorenie krčnej chrbtice!

MUDr. Karol Točík bude odpovedať na vaše otázky o bolestiach chrbta 5. mája od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk.
MUDr. Karol Točík bude odpovedať na vaše otázky o bolestiach chrbta 5. mája od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. (Zdroj: Hippokrates)

Bolesti chrbta trápia množstvo ľudí, ktorí sa s problémom obrátili na MUDr. Karola Točíka, CSc. Odborník na bolesť chrbta bol online 5. mája 2014 od 11:00-12:15 v magazíne Vysetrenie.sk.

Znižuje kvalitu života

Bolesť chrbta je jednou z najčastejších príčin práceneschopnosti, obmedzuje človeka v bežnom fungovaní a výrazným spôsobom znižuje kvalitu života. Je jasným signálom organizmu, že dlhodobo a systematicky robíme niečo nesprávne. Hoci športová aktivita pozitívne ovplyvňuje subjektívne aj objektívne parametre bolesti, cvičenie a zdravý životný štýl častokrát nestačia. Bolesť chrbta sa totiž vracia aj dôsledkom poškodenia nervov, ktorým pri regenerácii môže napomôcť vzácne trio vitamínov B.

Analgetiká neriešia príčinu bolesti

Keď nás bolí chrbát, siahame najčastejšie po analgetikách, teda liekoch proti bolesti a čakáme, kým bolesť prejde. Zabúdame však na to, že analgetikum je úľavou len „na chvíľu“. Príčiny bolesti treba riešiť inak, systematicky, zmenou životného štýlu. Samozrejme je jednoduchšie užiť liek proti bolesti, ako začať pravidelne športovať, zmeniť spôsob sedenia, či už v zamestnaní alebo pri šoférovaní a pracovať na správnom držaní tela.

Úľava od bolesti po užití analgetík väčšinou príde, málokto si však uvedomuje riziká, ktoré tieto lieky so sebou prinášajú, hlavne v prípade dlhodobého užívania, prípadne užívania maximálnych odporúčaných dávok v nádeji rýchleho nástupu účinku.

O lekárovi

MUDr. Karol Točík, CSc. je atestovaným neurológom s takmer 40-ročnými skúsenosťami klinického a ambulantného neurológa. V roku 1995 založil Súkromné zdravotnícke centrum Hippokrates, v ktorom sa špecializuje na problematiku bolestí chrbta. Na práci vo svojom centre si najviac cení priestor a čas, ktorý môže venovať každému pacientovi. Snaží sa nájsť reálnu príčinu pacientových ťažkostí a nie len odstrániť sprievodné problémy. Do zdravotného centra Hippokrates prichádzajú pacienti zväčša s už vážnejšími stavmi a práve tu zvyknú nájsť riešenie svojich ťažkostí v podobe komplexnej liečby a poradenstva. 

MUDr. Karol Točík bol online 5. mája 2014 od 11:00-12:15 v magazíne Vysetrenie.sk.

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

05.05.2014 12:20 - otázka od Milan Schwendt
Pán doktor, rád by som si vypočul Vašu radu, ako čo najoptimálnejšie postupovať v mojom prípade. Najprv uvediem popis rontg. vyšetrenia: esovitá L skolioza, spondylolisthesis L4 - ventral. posun tela stavca L4 oproti L5 o 7 mm, osteochondrosis intervertebralis L5 - S1 s vakuovým fe., inak na zobraz. skelete bez traumat. zmien.
Popis RTG nálezov poukazuje na závažnejšie ochorenie chrbtice, treba to doriešiť špecialistom. Viac informácií nájdete na www.bezbolestichrbta.sk,
05.05.2014 12:20 - otázka od Marta Macánková
Dobrý deň pán doktor, Mám 59 rokov a bolesťami chrbtice trpím už viac ako 7 rokov. Pred dvoma rokmi som odišla do inv. dochodku s diagnózou:Vertebrogénny algický syndróm Th-L chrbtice diskogenny, chronický Lumboischiadický sy.pri hernii L3/4 disku protruzia L5/S1 s kontaktom, Osteoporosis. Liečim sa liekmi Arthrotec forte, vit,Alpha D3, a 1 x ročne infuziu Aclasta. Bola som aj v kúpeloch 3 týždne s procedurmi kúpeľ minerálny 36-37 st., Neurodym-25.hernia disku-L/S oblasť,Tens s 100us 100 Hz 20 min;, Magnetoterapia-lieč.podložka; a Ultrzvuk-bedro pravé a ľavé striedanie; Manip.a mobil. terapia mi bola po 2 procedúrach zrušená, nakoľko som pociťovala bolesť pri masáži.Snažím sa každý deň cvičiť mačacie cviky na chrbticu a aj iné cvičenia ale stuhlosť, ktorú mám v krížoch je stále rovnaká. Niekedy je to lepšie a niekedy horšie.V noci cítim tlak na chrbticu, že musím aj v noci trocha cvičiť aby som tie šlachy popreťahovala. Niekedy mi to ani nedá chodiť, bolesť do dolných končatín. Celý život som bola naučená cvičiť ale teraz ako som v roku 2011 ochorela na zápal chrbtice,tak mám s chrbticou vačšie obtiaže. Bola by som Vám vďačná za každú dobrú radu a prajem príjemný deň.MM
Vo vašej situácii by možno pomohla infúzna kúra tzv. lytickou zmesou, nestalo sa už tak?
05.05.2014 12:19 - otázka od Martin Malatinec
Dobrý deň. Už rok trpím bolesťami chrbta v oblasti krížov. Doterajšia liečba liekmi a ani rehabilitácie nepomohli. V kľude (sed alebo v leže)bolesti nepociťujem. Tieto sa prejavia po fyzickej námahe. Ďakujem za radu,s pozdravom Malatinec.
Je potrebné vás osobne vyšetriť, prineste komplexnú dokumentáciu. Dovtedy skúste kúru s Milgammou N.
05.05.2014 12:18 - otázka od Darina
Dobrý deň pán doktor. Chcem Vás poprosiť či mi neviete poradiť že ako sa zbaviť bolesti, ktorá mi vystreluje od stehna až po koleno. Raz ma seklo v krížoch to sa mi už ako tak upravilo, ale akonáhle dlhšie chodím musím na chvíľu zastaviť alebo nevydržím stáť dlhšie na jednom mieste, no a najviac ma to bolí v noci ked sa chcem v posteli otočiť, tak si musím sadnúť a tak sa otočiť. Chcela by som Vás poprosiť či mi neviete poradiť čo by mi pomohlo. Za porozumenie vopred dakujem.
Z vašej otázky nevyplýva, či ste už boli lekársky vyšetrená, ak nie, treba spraviť RTG LS s cieľom pátrania po poškodenej medzistavcovej platničke.
05.05.2014 12:17 - otázka od ingrid
Chcem sa opytat zacala ma boliet hlava v temene tak ze nemozem predklonit,mam az zavrate .Je mozne ze je to z krcnej chrbtice?Raz som uz mala zaseknutu krcnu chrbticu.
Bolesť hlavy a závrate môžu spôsobovať ochorenie krčnej chrbtice.
05.05.2014 12:17 - otázka od Beáta
Prosím viete mi poradiť pri probléme bolesti chrbta? Cez deň je to v celku dobré, ale keď sa nad ránom v posteli prebudím a chcem sa otočiť bolesť celej plochy chrbta je neznesiteľná, ale najviac oblasť medzi lopatková a krížová? Keď ráno vstanem cítim bolesť ale po 10min. ustúpi ale v noci v posteli sa opäť vráti. Mám 49r., zistenú miernu skoliózu a pracovala som 15r. ťažkú fyzickú prácu v gumákoch,vo vlhku a vode,v lete v prievanoch,v zime v mrazoch.Iné zdravotné problémy nemám, iba ma bolievajú nohy! Mám diagnózu: odteópéniu, osteoartózu. Ďakujem
Najprv zistite, či máte správnu posteĹ
05.05.2014 12:16 - otázka od Eva Matejková
Dobrý deň pán doktor, aký je Váš názor na cvičenie sm systém Mudr. Smíška? Ďakujem
Je to vynikajúci typ cvičení.
05.05.2014 12:15 - otázka od Anežka Košťálová
Dobrý deň pán doktor, chcem sa spýtať na dcéru. Opakovane sa jej vracajú bolesti chrbta, sťažuje sa, že nemôže dýchať. V tomto období sa bolesti presunuli aj do oblasti panvy. Krvné testy neukázali zápal, revmatoidné faktory zvýšené nemá a krvný obraz je tiež v poriadku. Z ortopedického hľadiska je vraj v poriadku, po rehabilitáciach úľava nenastáva. Už dva roky je oslobodená od telesnej výchovy. Dieťa má 15 rokov, 162 cm a 54 km. Vedeli by ste mi na základe uvedených informácií poradiť akou cestou sa vydať pri návšteve odborných lekárov, aby sa identifikovala príčina? Ďakujem za odpoveď a ostávam s pozdravom. A. Košťálová
Treba vašu dcéru vyšetriť z pohľadu neurológa.
05.05.2014 12:14 - otázka od Lenkas
Dobry den, mam 62 rokov a uz cele roky trpim na bolesti chrbta,presnejsie neustalu bolest pod lavou lopatkou,trpnu mi z toho ruky najma v noci pri spani,neurolog to lieci liekmi na uvolnenie,ale to vobec nepomaha,ked uz nevedia,co dalej,tak mi povedia, ze sa s tym mam naucit zit.Byvam z toho nervozna,rano po prebudeni ma z toho bolieva hlava,ale najviac ma trapi to mravcenie a trpnutie ruk,niekedy mam dojem ako keby mi tuhla krv. Co by ste mi poradil,na ake vysetrenie sa mam pytat? Dakujem
Ak máte záujem, navštívte naše zariadenie.
05.05.2014 12:14 - otázka od Stanislav
Dobry den, Mam problemy s bolestou chrbta cca 3,5 roka. Bolest je tupa, pichlava , skokovo meniaca sa / nahodne zapne / vypne / . Bolest je lokalizovana v jednej horizontalnej rovine vzadu na chrbte aj vpredu na bruchu cca na urovni kde koncia rebra na hrudniku. Posledny nalez je hernia disku L1/L2 5mm. Moze tato hernia sposobovat bolest nie len na chrbte ale aj vpredu tesne pod rebrami? bolest vzadu je prestne na urovni L1/L2 vpredu by ale mali byt svaly inervovane z korenov cca TH9, TH10 ? Dakujem
Je potrebné vás vidieť aj s originálnou dokumentáciou.
05.05.2014 12:13 - otázka od Jana
Dobrý deň pán doktor, mám stále bolesti chrbta. Mám sedavú prácu a niekedy pociťujem také bolesti, že nemôžem obsedieť. Uľaví sa mi až niekoho požiadam, aby mi popukal chrbticu. Praskám už len pri otočení krku a ak mi stuhne chrbtica som nesvoja kým mi niekto chrbát nenapraví. Chcem sa spýtať či toto praskanie je dobré alebo nie? Keďže som čítala, že je to na jednej strane dobré a na druhej nie. Len nič iné mi na úľavu nepomáha. Ďakujem.
Zvukový fenomén pri násilnom odblokovaní chrbtice nie je kritériom toho, či odblokovanie bolo urobené správne, alebo nie. Preto sa zverte do rúk špecialistovi - fyzioterapeutovi. Viac informácií nájdete na www.bezbolestichrbta.sk.
05.05.2014 12:11 - otázka od miro
Dobry den p.doktor Mam sedave zamestnanie a ked pridem po praci uz sa mi nic nechce.Strasne ma boli chrbat v hornej casti a v lavej casti pod lopatkou zistili mi nejaku dvojitu skoliozu ale svalstvo mam stuhnute a cim dalej je to horsie poradte mi prosim co je treba spravit aby som si neuskodil teraz nejakym horlivym cvicenim treba najprv nejake masaze?alebo ako zacat dakujem prajem pekny den a dakujem za Vasu reakciu S pozdravom Miro
Rozsah cvičenia by mal kontrolovať a nariadiť rehabilitačný lekár.
05.05.2014 12:11 - otázka od Peter C
Práve ležím doma z bolesťou v bedrovej oblasti chrbta, ktorá je dosť intenzívna pri pohybe, také zvieranie a prudké výstrely bolesti pri akejkoľvek zmene polohy. Bolesť prišla prakticky z ničoho, nič ťažké som nedvíhal, deň pred tým som sedel chrbtom k otvorenému oknu, môžem to mať z prievanu? Ako sa toho čo najrýchlejšie zbavím? Ďakujem
V akútnej fáze kľud na lôžku, nesteroidná reumatika typu ibuprofen, diklofenak, Milgamma N.
05.05.2014 12:10 - otázka od Barbora
Dobry den rada by som sa opýtala co je vhodne pri bolestiach chrbtu v oblasti trapezovych svalov az krku.Mam to strasne stuhnute a boli ma pri tom casto hlava,dakujem
Niekedy veľmi pomôže mäkká krčná ortéza, tzv. krčný límec z molitanu.
05.05.2014 12:09 - otázka od Svetlana
Dobrý deň, prosím poradiť s problémom bolesti. Bolesť nevychádza ani priamo z chrbta, bolia ma hlavne ruky v oblasti ramien a pravou rukou mám problémy s pohybom. Obmedzený pohyb smerom do zadu a smerom hore Bola som u ortopeda chodila na masáže a elektroliečbu ale nejakú nápravu som nepocítila. Ďakujem Prágerová
Boli ste na reumatologickom vyšetrení?
05.05.2014 12:08 - otázka od Jana
Dobry den, aku mate skusenost s metodou cvicenia dr. Smiska? Da sa o naucit podla DVD alebo treba nevyhnutne absolvovat kurz (nie lacny) ? Je aktualne nieco lepsie, novsie? Mozu skoliotici cvicit zumbu, resp. ake su obmedzeniz pre nich v sporte a fitness? Dakujem.
Som zásadným zástancom živej inštruktáže rehabilitačných postupov.
05.05.2014 12:07 - otázka od Maria
Dobrý deň,chcem sa opytat,ci na tieto bolesti v križoch ma vplyv aj zmena počasia.Niekedy mam take bolesti že sa to neda vydržat,no vzapeti mi nič nieje až je to neuveritelne.Bola som aj na vysetreniach,zatial mam pouzivat pas pri zataži predpisany lekarom.Mala som už aj taky problem,že mi ta bolesť vystrekovala až do ľavej nohy ale to bola bolesť na 24hod denne,vtedy som chodila aj na infuzie,dosť často dviham aj ťažke veci,čo suvisi z povolanim.Da sa to nejako upraviť ta bolesť v križoch.Ďakujem
Váš prípad vyžaduje komplexné zhodnotenie, preto navrhujem osobné stretnutie.
05.05.2014 12:06 - otázka od Ernest
Dobrý deň p. doktor. V skratke - mám 40 rokov a už 6 rokov trpím pálčivými bolesťami chrbta, ktoré ma trápia najmä v noci keď spím a som fyzicky nečinný. Bol som s tým už u troch neurológov a jedného ortopéda a nulový progres - absolvoval som nespočet mezokaínových obstrekov, pokusy o ručné naprávanie chrbtice, rehabilitácie a chrbát stále bolí a bolí. Ani jeden z tých lekárov ma neposlal na MR, všetci si "vystačili" s röntgenom. Poraďte mi prosím, čo mám robiť, aby mi tie bolesti prešli, alebo sa aspoň zmiernili, ako sa mám dostať na MR, koho mám navštíviť? Ďakujem
Magnetická rezonancia pomáha riešiť nejasnosti v klinickom obraze v RTG nálezoch. Je pravda, že niekedy sa odhalia prekvapivé nálezy, avšak vo všeobecnosti platí, že MR je len doplňujúce vyšetrenie základného RTG vyšetrenia.
05.05.2014 12:04 - otázka od laci
Dobry den, denne pocitujem bolest chrbta v oblasti krizov a chrbtice. Neviem to presne popisat, je to nieco ako tlak, pocitujem to iba v pripade, ak vstanem zo stolicky (mam sedave zamestnanie - 13h denne pri pc). Nie je to vyslovene neprijemna bolest, ale je to citit. Jedina vec, co mi pomaha "ulavit" je, ked si prehnem chrbat dozadu (ruky mam za chrbtom a tlacim ich dopredu a chrbat dozadu) a pocitujem zname "pukanie" ako v pripade, ked si "pukate" prsty na rukach. Akonahle pocujem a zacitim puknutie, tak bolest odide a mam na cca 2-3h pokoj a nepocitujem ziadnu bolest. Mam 25 rokov a bolesti pocitujem posledne 2 roky (mozno menej). Dakujem za radu.
Popisujete automobolizácie blokád stavcov, pomôcť by vám mal váš fyzioterapeut.
05.05.2014 12:03 - otázka od jozef
zdravím vás... mám pravidelné bolesti chrbáta, chodievam s tým už nejakú dobu na neurológiu a navštevujem rehabilitácie, no od doby, kedy ma začal bolieť chrbát mi akosi prestal slúžiť aj mechúr a hoci predtým som spal nepretržite a nemal som potrebu sa budiť a chodiť na WC, dnes idem na malú potrebu aj 3x za noc, pričom vôbec nepijem nadmerné množstvo tekutín... už 2x som o tom vravel aj môjmu neurológovi, no ten na to akosi nereflektoval... môžu mať tieto dve veci, teda bolesť chrbáta a problémy s močením súvis a je možné, že mi na ten mechúr čosi tlačí?
Navštívte urológa, u ktorého ste zrejme doteraz neboli.
05.05.2014 12:02 - otázka od Juraj
Dobrý deň prajem p. doktor. Ja mávam problémy s chrbticou - bolesti v oblasti šije, krčnej chrbtice a potom kríže. Zatiaľ chodím zväčša na masáže, ktoré mi to čiastočne uvoľnia a odblokujú sa nejaké možno nervové zakončenia. Je to samozrejme asi aj dôsledkom sedavej práce a nesprávneho držania tela pri práci + mám skoliózu. Často však mávam aj bolesti hlavy a nedávno som sa dopočul, že to môže mať ako príčinu aj v tom, že niečo nie je v poriadku s chrbticou. Vraj je nutné kvôli tomu zájsť na vyšetrenie - CT alebo rezonancia. Aký je Váš názor k tomu, čo by mohlo pomôcť a môže byť takéto vzájomné prepojenie pri bolesti hlavy aj s chrbticou? Ďakujem a pekný deň
O nutnosti CT musí rozhodnúť špecialista.
05.05.2014 12:01 - otázka od peter medvedzik
V posledných 5 rokoch mám problémy s bolesťami chrbta v oblasti platničiek - krížov. raz do roka ma najmä pri rotačnom pohybe tela "sekne", čo mi spôsobí úplnú imobilitu...nedokážem hýbať nohami. Mobilný som do 2 dní a do normálu sa vrátim cca o 2-3 týždne, ale napätie v oblasti krížov nepovolí. lekár tvrdí, že to ešte nie je na operáciu, lebo platnička je vysunutá "len" 6 mm a u mladého človeka (35 rokov) by to bol zbytočný zásah do organizmu. Viete mi poradiť, ako mám ďalej postupovať?
Nie je mi jasné, či ide o bolesťou obmedzený pohyb dolných končatín alebo o ochrnutie dolných končatín. To zásadne určuje špecialistu, ktorý by sa vám mal venovať. Odpoveď by vám malo dať neurologické vyšetrenie.
05.05.2014 11:59 - otázka od jano
Mám 59 rokov problémy s dolnou časťou chrbta mám už 10 rokov, najvačší nepriateľ je chlad a prievan.Keď to príde na mňa tak ukrutná bolesť, ktorá vystreľuje do ľavej nohy, nemôžem ani sedieť v stoji mi to nevadí.Lieky odmietam užívať. Každí tvrdí, že pomáha chlad, mne však pomáha teplo / zábaly,ležanie v teplej vode/ pred športovaní si natriem masážny zohrievací krém. Bol som na CT aj na rezonancii odborník zistil, že mám zakrívenú chrbticu.Chcem sa opýtať na Váš názor,či teplé zábaly mi neuškodia a nezhoršia môj stav.Poprípade ,máte iste skúsenosti s podobnými prípadmi, tak čo mám robiť? Ďakujem.
Keďže máte zrejme chronický problém, teplo je liekom na potlačenie bolesti.
05.05.2014 11:59 - otázka od Martina
Na L5/S1 mi diagnostikovali paramedialnu herniu obojstranne, viac vľavo, vyklenutá do 8 mm, disk nalieha na korene S1 obojstranne, viac vľavo, oba laterálne recesy zúžené. Bolesti chrbta nemám, bolesť už 8 mesiacov trvá v ľavej nohe, 3 mesiace boli bolesti obrovské, nemohla som sedieť, chodiť. Pomohla by mi masáž, cvičenie? Lekár mi dal iba tabletky a injekcie, ale to môj problém predsa nerieši, iba tlmí.Aká by bola vhodná liečba?
Rehabilitácia je nevyhnutnou a rovnocennou súčasťou konzervatívnej liečby pohybového aparátu.
05.05.2014 11:58 - otázka od Jaroslav Hodúr
Dobry den, po tridsiatke ma zacal casto boliet chrbat a ortoped mi vtedy na tuto bolest odporucil chodievat do fitka, posilovat s primeranou zatazou a cvicenim tak kompenzovat nedostatok pohybu vyplyvajuci zo sedaveho zamestnania. Do posilovne uz teda asi 4 roky pravidelne chodim a je fakt, ze hoci bolest sa nevytratila, odkedy cvicim je menej intenzivna, mam vsak obavy, ci mi taketo posilnovanie nemoze poskodit chrbticu viac nez mam momentalne a ci sa casom nedostavia bolesti, ktore budu riesitelne uz len operacnym zakrokom? Existuje nejaka pomyselna hranici miery sportovej zataze, ktora je pri takychto problemoch vhodna? Dakujem a prajem prekny den.
Vo svojej otázke si protirečíte v tom, že akoby odmietate obrovský prínos cielenej športovej aktivity k posilneniu vášho zdravia. Istotne existuje hranica športovej záťaže, ktorá je limitovaná vekom, fyziologickým vybavením jedinca, ale aj chorobnými zmenami pohybového aparátu. Na tomto mieste zdôrazňujem, že pokiaľ lekári nenachádzajú závažnejšie ochorenie, jedinou vašou záchranou je dlhodobý a pravidelný šport.
05.05.2014 11:55 - otázka od Jozef
Mám na krčnej chrbtici 4 hernie disku : 1mm 1,5mm 2mm a medzi poslednými stavcami 3mm. Na krčnej nepociťujem bolesť, ale asi pred dvomi mesiacmi ma začalo boliet ľavé rameno a po diclofenaku 150mg sa bolesť stratila aj z ramena, ale ľava ruka ostala svalovo slabšia a znižila sa aj presnosť pohybu ak napríklad chcem niečo odložiť na poličku do výšky. Môžem tú ruku dostať do pôvodneho stavu ? Koncom mája mám navštíviť aj neurochgirurgiu, ale nerád by som to riešil nejakou zásadnou invazívnou metódou. Ďakujem
Predpokladám, že máte za sebou komplexné neurologické vyšetrenie vrátane EMG, ak ide skutočne o poškodenie nervového koreňa krčnou medzistavcovou platničkou a prešiel už primerane dlhý interval konzervatívnej liečby, je neurochirugická intervencia nevyhnutná.
05.05.2014 11:53 - otázka od martina klibaniova
Dobry den mam stale bolesti chrbta,mam vysunutu jednu platnicku a zablokovanu krcno hrudnu chrbticu odblokavat ju nechcu koli nalezu hernie v tej oblasti,dala som si do celej chrbtice napichat Gunu injekcie je to lepsie ale iba o malo.Cvicim kazdyden aj napriek tomu mi tuhne chrbat aboli ma co mozem este urobit?
Niekedy pomôžu kúry tzv. lytickej infúznej zmesi alebo najnovšie aj infúzna kúra vysoko dávkovaného vitamínu C.
05.05.2014 11:51 - otázka od magda
aký lekár mi môže vystaviť výmenný lístok na magnetickú rezonanciu keď mám podozrenie na poškodenie chrbtice pričom môj neurológ za poslanie na rezonanciu vyžaduje istý finančný obnos, ktorý mu ja zo zásady nechcem dať?
Magnetickú rezonanciu chrbtice cez zdravotnú poisťovňu môže predpisovať iba špecialista (neurológ, ortopéd, rehabilitačný lekár, neurochirurg, reumatológ).
05.05.2014 11:50 - otázka od olina
manžel má diagnostikovaného Bechtereva - bedrá (už 30 rokov). Mával aj horšie aj lepšie obdobia čo sa týka bolestí. Stále aktívne športuje(tenis) ale v poslednom čase má problémy s bolesťou ramien a pravej rukou. Neviem ho však prinútiť k návšteve lekára. Môžete mi odporučiť nejaké voľne predajné prípravky? Poskytujete vo vašom zariadení aj rehabilitácie vhodné pri tomto ochorení. ďakujem
Máme veľmi kvalitné rehabilitačné oddelenie, ktoré sa venuje ochoreniu, na ktoré trpí váš manžel. Ak máte záujem, objednajte sa na rehabilitačné vyšetrenie cez recepciu polikliniky Hippokrates.
05.05.2014 11:48 - otázka od Katarína
Dobry den. Mam na vas otazku ako oddialit bolesti a dalsie poskodzovanie chrupaviek a platniciek.Trpim od mladosti,cca od 26 rokov,teraz mam 41,chrbticu som mala dva krat operovanu-driekovu,prvy krat pred 10rokmi hemilaminektomia a druhy krat pred 3mi rokmi alif-predny pristup-fixacia a navrhuju tretiu operaciu-tentoraz krcnu chrbticu,takisto zosrobovat,zatial to oddalujem,lebo viem ake mam potiaze v driekovej,citim aj male zmeny pocasia,fyzicku zataz,chodenie,sedenie-skratka to velmi obmedzuje moj zivot,aj napriek tomu,ze cvicim ,navstevujem rehabilitacne stredisko,chodim na masaze,napriek tomu musim uzivat analgetika a aj lieky proti zavratom.Mam generalizovanu osteoartrozu-osteochondrozu L5/S1,C3/4/5/6 s kontaktom na miechu,koxartrozu,gonartrozu..velmi ma bolievaju vsetky klby,citim sa unavena a neviem ako by som si mohla este pomoct,niekedy mam z toho vsetkeho depresie.Da sa tento proces nejak ovplyvnit,aspon trochu pribrzdit?Dakujem za vasu odpoved.
Neuvádzate že by ste absolvovali kúpeľné pobyty, ktoré by mohli pomôcť vášmu stavu a taktiež je potrebné dlhodobé užívanie chondroprotekcie. Odporúčam výživové doplnky, ktoré sú produkované na Slovensku, pretože na 100 percent spĺňajú všetky kritéria zadávané legislatívou.
05.05.2014 11:45 - otázka od Helena
Dobrý deň, už dosť dlho má bolí krčná chrbtica, bolesť vyžaruje do ľavej ruky...pomali ňou neviem pohnúť. Dá sa toto liečiť?
Samozrejme, najskôr vás treba vyšetriť.
05.05.2014 11:45 - otázka od diana vachalkova
Dobry den.Uz asi 5rokov nemozem spat dlhsie ako 7hodin a aj to sa zobudim na velku bolest v strede chtbata a ta bolest mi vraza do hrudnika.Trva mi asi pol hodinu pokym sa akoze rozhybem.Samozrejme ze mam cviky z rehabilitacie.Co si myslite?Keby ma bolela krcna alebo spodna?Ale v strede?Ked som roky dozadu chodila k doktorom,ano mam skoliozu chrbtice ale bolesti som mala s krcnou.Asi by to bolo zasa na kompletne vysetrenie,-a.........ale rada si precitam,co napisete.Mam 42rokov,63kg a 168cm vysku.Dakujem s pozdravom Diana Vachalkova
Sprievodným javom skoliózy hrudnej chrbtice sú aj bolesti najmä ak sa zanedbá odborná rehabilitácia a priebežná farmakologická liečba. Vo vašej situácii by bolo vhodné pridať tzv. chondroprotektíva, to jest výživové doplnky, ktoré pomáhajú regenerovať pružné zložky chrupky a väziva.
05.05.2014 11:42 - otázka od Jana Urbanová
Vážený pán doktor, Viac rokov trpím bolesťami v oblasti krížov. Aspoň raz v roku absolvujem rehabilitácie a masáže. Keď už ma to celkom prinúti navštívim neurológa, lebo bolesť ide z krížov do nohy a do bedrových kĺbov. Nohu mávam aj v noci ako by som si ju necítila. Často sa mi stáva, že počas chôdze alebo aj v noci, keď sa chcem otočiť z ničoho nič ako keby sa mi tam niečo zaseklo. Podľa snímkov mám chrbticu vtlačenú dopredu - asi následkom pádu na schodoch - a ešte aj vytočenú do strany. Neberiem žiadne lieky od bolesti, naučila som sa s tým žiť, lebo som presvedčená, že analgetiká neliečia príčinu., nemám osteoporózu. Mám 54 rokov, chodím pešo do práce, z práce - asi 4 km, pracujem v záhradke, snažím sa byť veľa vonku, cvičím. Kedysi som robila turistiku, teraz však nemôžem ani dlho chodiť, ani byť zohnutá, lebo sa nemôžem narovnať, ani stáť na jednom mieste. Mám síce sedavé zamestnanie, keď teda necestujem na služobné cesty, snažím sa hýbať, nie som lenivá. Akurát závidím niekomu kto mi povie, že ho nebolí v krížoch. Mám viacero snímkov, podľa vyjadrení lekára to na operáciu nie je, čo by som ani nechcela, ale bolestí ma nič nezbavuje. Doklonca sa mi neuľavilo ani po absolvovanej kúpeľnej liečbe. Prepáčte za dlhú otázku, prajem veľa osobných a pracovných úspechov. Jana z Trenčína
Váš prípad si vyžaduje komplexnú analýzu, ak máte záujem, navštívte ma so svojou dokumentáciou v mojej ambulancii v poliklinike Hippokrates.
05.05.2014 11:40 - otázka od misa
dobry den chcem sa Vas opytat- trpim bolestami chrbtice (aj hrudnej), bolest mi vyraza do oblasti solar plexus (akoby som mala dostat infarkt) bolest vyraza aj do ramena a krku, boli to pri kazdom nadych, potom to prejde, ake vysetrenie by som mala absolvovat, prip. aku liecbu by ste mi odporucil. dakujem.
Keďže nepoznám váš vek, bolo by treba spraviť diferenciálnu diagnostiku medzi ochoreniami srdca a chrbtice, preto by vás mal vyšetriť internista (kardiológ), taktiež špecialista, venujúci sa chrbtici (neurológ, ortopéd, rehabilitačný lekár).
05.05.2014 11:38 - otázka od Stano
Dobrý deň, ležal som na neurologickom oddelení s bolesťami v krížoch. Nález: Chondróza a mediálna protrúzia L4-5,chondróza a paramediálna L5-S1 vpravo. Spina bifida. Predpísali mi tabletky Lyrica Diclobene, Aescin. Cvičím doma tzv.škola chrbta, ale bolesti mam stale. Neviem čo mám robiť. ďakujem za odpoveď
Vyžiadajte si neurologickú kontrolu.
05.05.2014 11:37 - otázka od Ron
Dobry den. Je mozne davat do suvislosti zatial blizsie nediagnostikovany problem chrbtice s fibrilaciou srdcovych predsieni?
Bez bližšieho oboznámenia sa s problémom by bola odpoveď len špekulatívna.
05.05.2014 11:36 - otázka od V.Lehocky
Vaz.pan dr.Mam neustale bolesti v chrbtice az uplne dole v driekovej casti neprejdem 200m a pocitujem palavu bolest a musim zastat alebo si sadnut lebo uz neurobim ani krok.opucha mi prava noha viac v kotniku.mam nadvahu mozno je to stym spojene. bol som na kompetne visetrenia ale nic sa nezistilo asi mam zablokovanu platnicku moja lekarka mi predpisala;aflamil a doreta ale nepomaha nejak.za odpoved dakujem
Opisujete dráždenie nervového koreňa, vychádzajúce z lumbosakrálnej oblasti chrbtice. Príčinou môže byť len funkčná porucha chrbtice, preto odporúčam rehabilitačné vyšetrenie a nešpecifickú a nezaťažujúcu analgetickú liečbu vitamínmi skupiny B, napr. Milgamma N.
05.05.2014 11:34 - otázka od Gabriela Pavláková
Dobrý deň p. doktor, píšem Vám v mene môjho syna Jakuba, má 20 rokov, športuje, posiluje. V poslednom čase sa sťažuje na bolesti v oblasti krížov. Posledná bolesť bola až natoľko silná, že sa mu podlamovali kolená a vyrážalo mu dych. Absolvoval vyšetrenie s RTG, kde mu lekár oznámil, že má v oblasti krížov až vyrovnanú lordózu a a veľmi stuhnutú celú časť krížov. Odporučil ho na neurologické vyšetrenie. Je mladý a odmieta počúvať moje rady môj osobný názor je ten, že to s posilovaním preháňa a nesprávne posiluje. Nerada by som bola, aby si svojou tvrdohlavosťou zničil organizmus. Prosím poraďte mi ako mu mám pomôcť. Ďakujem s pozdravom Pavláková
Najlepšie riešenie pre vášho syna je odborné vedenie rehabilitačným lekárom.
05.05.2014 11:32 - otázka od aa
Dobry den, prosim Vas, ako je mozne ze sa niektori ludia narodia bez chrbtovej kosti a nemozu mat ziadne bolesti?
Bolesť sa cíti cez mozog, takže problém bude asi tam.
05.05.2014 11:31 - otázka od Ľubomír Bútora
Na MR mi zistili viacúrovňové diskoverbálne degeneratívne zmeny - spondylatroza s s osteoproduktívnymi zmenami na telách stavcov a j interverbálnych kĺboch. Skúsili by ste sa na to pozrieť a poradiť čo s tým? Či je navyhnutná operácia?
Ak máte záujem o osobné vyšetrenie priamo u mňa, objednajte si termín vyšetrenia na recepcii polikliny Hippokrates.
05.05.2014 11:30 - otázka od Michal Šiška
Dobry Den, pocul som, ze bolesti castokrat sposobuje aj ochabnute svalstvo v oblasti celeho obvodu drieku. U kolko asi pripadov z 10 moze taketo svalstvo sposobovat prave bolesti krizovej chrbtice. Z vasej skusenosti, posilovanie tohoto svalstva pomaha pri bolestiach? Dakujem za odpoved.
Vo viac ako polovici prípadov je svalová ochablosť priťažujúcou príčinou bolesti chrbta. Skúste kúru Milgamma N.
05.05.2014 11:27 - otázka od lucia
Dobry den pan doktor, mam dlhodobe problemy s chrbtom v hrudnej oblasti.chodila som na rehabilitaciu, samozrejme, ze na nejaky cas to pomohlo, ale bohuzial som nemohla pokracovat kvoli pracovnej vytazenosti. jeden doktor mi predpisal aulin, ale v tom som nevidela riesenie. druha pani doktorka na zaklade MR( mierna skolioza a svalova disbalancia) mi poradila okrem rehabilitacie liek obsahujuci B vitaminy, bohuzial som pribrala pravdepodobne aj uzivanim tohto lieku, tak som to samozrejme prestala brat a bolesti su este vacsie, najma nad ranom.cez den to nevnimam ale akonahle po urcitom case kludu a spanku to pride. ako s tym dalej? dakujem Lucia
Obráťte sa na vertebrologickú ambulanciu, ktorá skoordinuje vašu liečbu.
05.05.2014 11:25 - otázka od Alda
Dobrý deň. Pred rokom mi v práci vyskočila platnička, ktorú mi napravili až po štyroch mesiacoch. Dovtedy mi dávali len krém a lieky od bolesti. V tom mieste ako bola vyskočená cítim stále bolesť, ale podľa lekárov je to v poriadku. Okrem tejto bolesti pociťujem bolesť v dolnej časti chrbtice, ktorá mi vyskakuje akoby do zadnej časti až k bedrovým kĺbom. Trochu krívam, lebo som mala pred štyrmi rokmi úraz kolena. Mám pocit, že práve bolesť v dolnej časti chrbtice mi spôsobuje niekedy pocit akoby na odpadnutie. Pociťujem závraty. Je možné, že tieto spôsobuje krčná chrbtica, ktorá ma tiež občas bolieva a niekedy cítim zvláštny tlak v ušiach. Chodila som na fyziotrapiu, ktorá mi ale nepomohla. Chcela som sa dostať k neurológovi, ale údajne si nemôžem sama určovať liečbu a mám čakať a bolesť časom odoznie. Môžete mi prosím vás napísať váš názor, či by mi vyšetrenie u neurológa, možno aj u vás, pomohlo? Existujú nejaké lieky na oživenie nervov? Veľmi pekne vám ďakujem a prajem v živote len to dobré.
V plnej miere sa zdôverte do rúk neurológa.
05.05.2014 11:24 - otázka od Anna
Zdravím Vás pán doktor. Mám takúto otázku. Manželovi v r.2012 ortopéd na základe rtg snímku robeného v Belfaste v marci 2012 diagnostikovali poškodený stavec. Liečba prebiehala tak,že bol 10 dní v nemocnici, kde bral infúzie a injekcie a rehabilitoval. Pribral, cítil sa dobre, no od decembra 2O12 znovu tie isté problémy, výrazne schudol a občas berie lieky milgamu. Na magn.rez. ortopéd povedal, že netreba ísť, netreba to ani operovať a treba len cvičiť. No bolesti pretrvávajú a mne sa hlavne nepáči, že schudol za rok 10 Kg. Na koho sa máme obrátiť v tejto záležitosti? Ďakujem za odpoveď S pozdravom Anna
Keďže ortopéd nenachádza dôvod pre ortopedickú liečbu, musíme predpokladať, že nálezy na RTG a MR neboli závažné. Pri takto dlho prebiehajúcom chronickom ochorení mi chýba liečba nesteroidnými antireumatikami (NSA), napr. diklofenak, ibuprofen. Je ťažko si predstaviť, že ochorenie chrbtice spôsobuje taký pokles váhy, pokiaľ nejde o dôsledok imobilizácie chorého. Tento problém treba zrejme samostatne riešiť prostredníctvom ambulancie interného lekára.
05.05.2014 11:13 - otázka od Helena
Dobrý večer.Ja mám už rok problémy s chrbticou už ledva chodím neviem sa vystrieť,keď sa zohnem a opäť vstávam cítim ako mi v chrbtici niečo praská a veľmi bolí na pravej strane viac,akoby sa mi tam niečo zaseklo.Celé noci niekedy nespím lebo sa neviem ani otočiť.Po schodoch niekedy ledva viem ísť dole od bolestí.Tie bolesti sú dole ako sú kríže.Akoby som celú chrbticu mala dolámanú.Chodím aj na neurológiu dostala som raz obstrek a stále len lieky ale nepomáhajú vôbec.Pán doktor ma poslal na CT,neviem čo tam zistili ale pán doktor mi povedal že nič vážne.Bola som aj na sono obličiek tam mi zistili cisty na obličkách.Neviem či tie bolesti chrbtice súvisia s tým že dva roky trpím bolesťami ľavého kolena a strašne mi opúchajú členky,niekedy chodiť neviem na nohy také mávam bolesti,akoby som mala všetky kostičky okolo členka dolámané,o kolene ani nevravím.A rok som krívala úplne lebo bolesť bola neznesiteľná v noci mi trhá do nôh,najmä keď si sadnem.A neviem či od toho krívania som si nepoškodila chrbticu ale nikto mi nič nepovie aj na koleno som dostávala len obstreky a kopu liekov.Dosť som aj pribrala asi za posledných 10 rokov okolo 15 kilov.Pracujem ako predavačka dvíham ťažké kartóny,bola som nedávno vypísaná ale po dvoch týždňoch som sa dala vypísať do práce lebo bolesti neprestávali a zbytočne som bola doma.Len lieky dorsiflex a diclofenac som brala a nejaké injekcie mi obvodná pichala.Ja už neviem čo mám robiť lebo veľa chodíme do prírody,na hory ale teraz poslený rok neviem ísť od bolestí ani na malú túru.Veľmi by som bola povďačná keby ste mi poradil čo mám už robiť.Lebo ráno mi trvá 5 min.kým sa vôbec na bolesti nôh a chrbtice pohnem.Ďakujem za radu a pekný večer.Hela.
Problém je komplikovanejší, bolo by nutné odbornejšie vyšetrenie, vaše bolesti nesú znaky poškodenia medzistavcovej platničky a metabolickej poruchy.
05.05.2014 11:10 - otázka od Ján Blizniak
manželku dlhšie trápi bolesť v oblasti krčnej chrbtice. Bolesť hlavne v období spánku jej vystreľuje do ľavej aj prvej polovice hlavy v oblasti spánkov.Na doporučenie neurolog.lekara absolvovala magnetickú rezonanciu. Výsledky : Mozog- natívne, MRA TOF : T1,T2,FLAIR --bez ložiskových zmien MR vyšetrenieC chrbtice : T1,T2ciss3d,STR Blokové postavenie C3-6 V priestore C5/6 je celoobvodová 2 mmprotrúzia disku a vo výške C6/7 je 3,5 mm dorzeomediána prottúzia platmičky.Platničky sa len ľahko dotýkajú durálneho vaku.V C-Th prechodne sú exstrafominálne perineurálne cysty priemeru 4-6 mm, v pravo 5 cýst. Vľavo sú 4. Záver: Protrúzie diskov vo výške C5/6 a C6/7 Tarlovové cysty v C-Th úseku Predpísané lieky : Cavinton 2x1 denne Stav bolestí pretrváva. Prosím o radu a prípadné doporučenie ďalšieho postupu. s úctou
Nálezy pripúšťajú vysvetlenie ťažkostí vašej manželky, avšak pomerne často sa stretávame s tým, že takéto nálezy nerobia žiadne ťažkosti. Preto by bolo dobré najskôr zvážiť, či bola riešená aj rehabilitačná liečba a s akým efektom. Ak nie, bolo by potrebné osobné stretnutie. Vami uvedená liečba rieši len čiastočne možný pôvod ťažkostí, preto odporúčam pridať nešpecifickú analgetickú liečbu Milgamma 2 - 3 tablety denne, po približne 3 týždňoch zhodnotiť stav - ak sa nezmení môže to byť dôvod na lekárske kontrolné vyšetrenie.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9