Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Andrej Jeleník bol online: Nebojujte s negatívnymi myšlienkami

Andrej Jeleník pracuje ako psychológ v zdravotnom centre Mind and Body.
Andrej Jeleník pracuje ako psychológ v zdravotnom centre Mind and Body. (Zdroj: Andrej Jeleník)

Psychológ Mgr. Andrej Jeleník bol online 20. februára od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk. Radil čitateľom, ktorí boli frustrovaní z neustáleho hľadania zamestnania, ale i tým, ktorých trápili zdravotné problémy spojené s psychikou.

Psychosomatika u nás

Vo viacerých štátoch Európy sa začína presadzovať tzv. psychosomatická medicína, ktorá mnohé chronické ochorenia dokáže liečiť práve vplyvom na psychiku. Jednou z nich aj slovenské zdravotné centrum Mind & Body, kde sa o zdravie pacientov psychosomatickým prístupom stará okrem Mgr. Andreja Jeleníka, aj všeobecná lekára pre dospelých a fyzioterapeutka.

Čomu sa venuje Andrej Jeleník?

Psychológ Mgr. Andrej Jeleník sa venuje sa hlavne témam ako je psychosomatika (ako súvisí psychika s telom), zdravšie zaobchádzanie s telom, stresom či emóciami, osobnostné alebo vzťahové problémy, zvládanie veľkých životných zmien, ťažkých životných období či kríz, traumatické zážitky, osobnostný rast, hľadanie zmysluplného povolania atď.

Ako poradil čitateľom?

Symptómy ako únava, vyčerpanie, bolesti či oslabený organizmus sú typické známky dlhodobého stresu. Dlhodobé hľadanie zamestnania môže byť veľmi nepríjemnou situáciou. Ľuďom často klesá sebavedomie a majú pocit, že už nič nevedia alebo na nič sa nehodia. Dôležitá je v tomto období podpora - aj voči sebe aj od druhých ľudí, vytvoriť si denný režim, dostatok aktivity aj odpočinku. Aj to prezradil Mgr. Andrej Jeleník v online rozhovore čitateľom magazínu Vysetrenie.sk.

Pozrite sa, ako pomohol psychológ pre dospelých Andrej Jeleník čitateľom v online rozhovore 20. februára od 11:00-12:00!

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

20.02.2014 12:07 - otázka od Katarína
Dobry den, dlhodobo mam problem s achilovkou na pravej nohe, urobila sa na nej hrcka, praska mi v kotniku, a v sucasnosti sa mi pridala aj bolest v pravom kolene.Obmedzilo ma to v sportovych aktivitach na znizenie nadvahy, dokonca sa ten stav zhorsuje i pri beznom noseni nakupu domov.Snazila som sa najst odpoved v suvislosti s psychikou ako pri kazdom zdravotnom vykyve, ale v tomto pripade nic mi do toho nezapada. Mozete mi prosim poradit, na co sa zamerat? Dakujem.
Dobrý deň, odporúčam navštíviť fyzioterapeuta, ktorý komplexne zhodnotí váš stav. Podiel psychiky zvyčajne pri takýchto problémoch je v tom, že rôzne poranenia a pocity bolesti zvyšujú obavy, úzkostné myšlienky čo zvyšuje svalové napätie a následne zintenzívňuje a prehlbuje ťažkosti a bolesti. Často je preto vhodná spolupráca fyzioterapeuta a psychológa. Radi vás privítame v našom centre Mind and Body.
20.02.2014 12:04 - otázka od Daniela
Niekedy ma začne "páliť" žalúdok a pocítim veľký hlad, obvykle zistím, že som nervózna a mám stres. Ako môžem pomôcť, aby žalúdok netrpel ?
Dobrý deň, odporúčam navštíviť psychosomatického lekára. Pálenie žalúdku je častou známkou dlhodobého stresu, preto odborník ktorý vás naučí všímať si lepšie vaše telo a zdravšie zaobchádzať so stresom a záťažou je dobrá voľba aby sa problémy nevracali.
20.02.2014 12:00 - otázka od Marika
Mam stale problemi v praci. Za posledne 2 roky som bola stale chvilku. Pochadzam z rodiny alkoholika, bola som psychicky aj fyzicky tyrana. Stale natrafim v praci na niekoho kto ma buzeruje, ohovara.
Dobrý deň, rozhodne vám odporúčam navštíviť psychológa-terapeuta, traumatické zážitky sú veľmi zaťažujúce a je ťažké vymaniť sa z nich, odborník vám pomôže vysporiadať sa s nimi.
20.02.2014 11:59 - otázka od Reni
Pán Jeleník, ako nájsť sám seba? Keď neviem kde je moje miesto, s kým. Keď mám často pocit samoty a bezmocnosti, pocit, že nie som tam kde mám. To je asi na návštevu odborníka, však? :)
Áno, odborník je vždy v takýchto prípadoch účinnejšia a užitočná voľba.
20.02.2014 11:58 - otázka od gala
Dobrý deň pán Mgr.Jeleník. Obyčajne pri otázke o zdraví mi dcéra odpovie :som v strese alebo mám nádchu. Na vysvetlenie. Má náročné povolanie, kde musí byť na každý nasledujúci deň pripravená na 120 % nie na sto, lebo pri tom čo robí sa nedá improvizovať.Nosí si robotu aj domov a nedokáže „prehodiť výhybku“. Jasné že má poruchy spánku, striedavé nálady. Bojí sa o svoje zdravie. Robí povolanie ktoré chcela robiť, tak sa zaťala a snaží sa každú voľnú chvíľu cez víkendy relaxovať. Problém je, že keď naozaj vypne dostane klasickú alergickú nádchu a nastupuje Zodak, Dithiaden a pod. medikamenty. Takže taký relax. Akoby hladina kortizolu v jej tele pod určitou hranicou bola spúšťačom alergickej reakcie. Bola na vyšetreniach u alergológa – testy negatívne, na ORL tak isto. Záver asi psychosomatická porucha ale čo ďalej to jej alergológ nepovedal.Viac po vyšetreniach odmieta chodiť. Nie som prekvapená lebo aj moja kolegyňa keď „vypla“ bola automaticky chorá, akoby jej chýbal stres čo ju držal pri zdraví. Čo takýmto ľuďom viete poradiť?
Rozhodne by som im odporúčal navštíviť psychosomatického lekára a spolupracovať aj s psychológom na efektívnejšom zvládaní stresu. Snaha aktívne pracovať môže byť tiež stratégia ako "prevalcovať" nepríjemné pocity, ktoá však vedie len k vyčerpaniu- a keď sa zastavia vtedy sa naplno prejaví to ako zaťažený organizmus naozaj je. Radi vašu dcéru privítame v našom psychosomatickom zdravotnom centre Mind and Body.
20.02.2014 11:55 - otázka od Daniela
Dobrý deň, mám problém so zvládaním nepríjemných situácií, mám strach z konfrontácie, ku ktorej keď príde, som z toho v strese ešte niekoľko dní potom, neustále si nepríjemné situácie preberám v hlave, čo som mohla alebo nemohla povedať inak. V niektorých prípadoch to takto trvá niekoľko mesiacov a jednoducho neviem "vypnúť". Začala som mať problémy s vysokým tlakom a veľmi zle spávam, lebo neustále som nútená na zažité negatíva myslieť. Vedeli by ste mi poradiť, prosím? Ďakujem, prajem pekný deň
Dobrý deň, zvyčajne keď sú prítomné emócie strachu a úzkostné myšlienky dlhodobo a nemáte k dispozícii dobré vzorce ako s nimi zaobchádzať, začnú sa objavovať telesné symptómy. Odpirúčam navštíviť psychológa, ktorý vám v tom pomôže.
20.02.2014 11:52 - otázka od milan
Ako sa vrátiť do starej formy? Niekedy som pracoval v kolektíve ale choroba ma prinútila odísť preč. Som doma a venujem sa iba PC a deťom. Niekdy som stále niečo robil. Pivečko s kámošmi, šport.... Ubíja ma to.
Potreboval by som samozrejme viac informácií, odporúčam preto navštíviť odborníka. Zvyčajne v takýchto situáciách keď sa cítime "zaseknutí" potrebujeme podporu a niekoho kto nás bude sprevádzať a pomôže objaviť svoje zdroje. Držím vám palce.
20.02.2014 11:50 - otázka od SOŇA
Dobrý deň, prosím Vás o radu. Dlhšiu dobu sa liečim na úzkosť a strach, že mi bude zle, rozbúši sa mi srdce, zvýši tlak a zavolám si záchranku - lebo sa bojím smrti asi preto. Po stránke internistu som nastavená na liečbu vysokého tlaku a mám to pod kontrolou. Keď to už bolo neúnosné tak som začala liečbu u psychiatričky s liekmi Xanax a Cipralex. Je mi podstatne lepšie, chcela by som s tými liekmi prestáť, no stále to podvedomie "čo ak mi bude zle", tak radšej naďalej siahnem na lieky. Hoci lekárka súhlasila s postupným vynechaním, mám to v "podvedomí". Snažím sa aktivitami, čí prácou zahnať ten strach, či úzkosť - no nedokážem to. Ďakujem Vám veľmi pekne za usmernenie a pomoc.
Dobrý deň, rozhodne vám odporúčam spoluprácu aj s psychológom-terapeutom, ten vás naučí ako zaobchádzať s úzkosťou. V praxi sa stretávam z klientmi ktorí majú podobné príznaky- vytvára sa u nich začarovaný kruh- strach že im bude zle zvyšuje tlak čo vyvoláva ďalšiu úzkosť. Na dlhodobé rozrušenie tohto bludného kruhu lieky zvyčajne nestačia.
20.02.2014 11:47 - otázka od Milan
Dobrý deň, s manželkou prechádzame krízou po 20 rokoch manželstva. Rozprávali sme sa o tom s manželkou, ja som navštívil aj psychologičku. Ťažko tento stav znášam, na vzťahu mi veľmi záleží. Mám problém so spánkom, každý deň sa zobudím okolo 3:00 a potom už nedokážem zaspať. Stále mi to víri hlavou a zo stresu chudnem. Čo by ste mi doporučili aby som lepšie spal?
Dobrý deň, manželská kríza patri medzi najsilnejšie stresory a emočnú záťaž, problém zo spánkom je tak zrejme len jedným z jej dôsledkov. Zvyčajne je potrebná hlbšia práca na sebe, spolu s nácvikom relaxácie, preto vás chcem povzbudiť pokračovať v psychologickej práci na sebe, prípadne si nájsť odborníka-psychológa ktorý vám sedí a ktorému dôverujete, aj toto je dôležitý faktor.
20.02.2014 11:43 - otázka od Lenka
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ako sa dá vyliečiť z panickej úzkosti bez liekov. Ďakujem.
Dobrý deň, rozhodne odporúčam psychoterapiu, v závislosti od dĺžky a intenzity je však vhodná spolupráca so psychiatrom.
20.02.2014 11:41 - otázka od nonita
Dobrý deň, ako sa zbaviť úzkostných stavov, ktoré prichádzajú nečakane kedykoľvek počas dňa. Mám 30 rokov, vysoké vzdelanie, žiaľ bez práce. Posledný rok pociťujem také stavy, najmä v spoločnosti druhých ľudí. Ďakujem a prajem pekný deň.
Dobrý deň, úzkosť je v dnešnej dobe veľmi rozšírený fenomén a má rôzne podoby- od nepríjemných pocitov, nervozity až po panické ataky sprevádzané potením, búšením srdca, zvieraním v hrudi a problémom dýchať. Potreboval by som vedieť samozrejme viac informácii, dôležitým faktorom môže byť aj to že ste nezamestnaný, môže sa jednať aj napr. o sociálnu úzkosť – je to všeobecnejší pojem zahŕňajúci hanblivosť (tendencia cítiť sa nervózny či plachý pri interakcii s druhými ľuďmi, obzvlášť cudzími.) ako aj strach byť pozorovaný druhými (napr. pri jedení) či robiť niečo pred druhými (napr. robiť prednášku). Každopádne odporúčam návštevu psychológa, ktorý vás naučí s týmito stavmi zaobchádzať.
20.02.2014 11:33 - otázka od Alena
Dobry den, chcem sa spytat, ked ma nieco velmi trapy upadnem do zlej nalady a velmi tazko sa z nej dostanem. Musim s tym dost bojovat. Trva to 2-3 dni, ale pocas toho dost ublizim svojim blizkym. Inak som povahou velmi pozitivne naladena a optimisticka a ludia ma vnimaju ako slnko. Poradte mi. Dakujem
Dobrý deň, príčin môže byť mnoho, potreboval by som viac vedieť aj o tom, čo myslíte pod zlou náladou. V praxi sa stretávam napríklad s klientmi/kami, ktorí/é zápasia s výbuchmi zlosti, hnevu voči sebe či blízkym, ktorý si nevedia vysvetliť. Samozrejme potom cítia výčitky. Takýchto klientov učím okrem iného napríklad to, že samotné emócie problémom nie sú, problémom je to akým spôsobom s nimi zaobchádzajú a ako ich vyjadrujú. Napríklad hnev nám dáva informáciu, že s niečím, čo sa deje, nesúhlasíme alebo nám to nie je príjemné. Keď hnev rozpoznáme a primerane vyjadríme, môže byť impulzom k zmene. Je teda aj zdrojom energie. Naopak agresia a neprimerané vyjadrenie môžu byť zraňujúce pre oboch. Zvyčajne si tieto problémy vyžadujú komplexnejšiu prácu na sebe, preto odporúčam navštíviť psychológa-terapeuta.
20.02.2014 11:29 - otázka od Tichá Ľudmila
DObrý deň, rada by som sa pána doktora opýtala, že či je možné sa niekde obrátiť priamo na neho osobne, teda či má niekde ambulanciu? Ďakujem Tichá Ľudmila
Dobrý deň, áno, pracujem v Bratislave v súkromnom zdravotnom centre Mind and Body. Ak nie ste z Bratislavy poskytujem aj video/audio konzultácie cez skype- tj online. Možné sa objednať priamo cez našu stránku www.mindandbody.sk (on-line objednanie na termín) alebo telefonicky cez našu recepciu 02/5341 0210. Prípadne ma kontaktujte priamo na môj e-mail (nájdete na našom webe v sekcii Kontakty).
20.02.2014 11:27 - otázka od P. Kovar
Dobry den, chcem sa spytat ake postupy, metody sa pouzivaju na osobnostny rast. Ako adolescent som sa naucil autogenny treningu detskeho psychologa na zvladanie frustracii a citovych problemov, ale ked ho nepraktizujem vsetky moje negativne vlastnosti sa mi vratia. Je to iba docasna barlicka alebo skutocne riesenie osobnostnych a citovych problemov?
Prístupov je množstvo. Napríklad relaxačné techniky ako je autogénny tréning či progresívna svalová relaxácia môžu byť veľmi užitočné, často ich však ľudia používajú len na potláčanie symptómov, tj. potom neriešia príčinu a nepomáhajú k hlbšiemu porozumeniu seba. Ako prostriedky k osobnostnému rastu, sebapoznaniu a zdravšiemu zaobchádzaniu s emóciami a záťažou sa mi osvedčili postupy a techniky rozvíjajúce všímavosť (hlavne meditačné, ale nie len), čo je schopnosť našej mysle uvedomovať si bezprostredný okamih a prichádzajúce vnemy s postojom prijatia a nehodnotenia v kombinácii s psychoterapeutickými postupmi (rozhovor, imaginácie, psychoterapeutická práca s telom a emóciami). Ak chcete teda pracovať na sebe odporúčam návštevu psychológa, ktorý vás týmto procesom môže sprevádzať účinnejšie.
20.02.2014 11:27 - otázka od Mária
Dobrý deň, som rada, že je zaradená aj takáto téma. Ovládať stres je pre niekoho veľmi ťažké. Aj ja si často domýšľam choroby, sledujem rady lekárov, skúšam odporúčané rady. V posledom čase ma bolí chrbát v oblasti pod ľavou lopatkou (už som mala aj hrčku, ktorá sa mi masážou vstrebala.) Môže skúsený fyzioterapeut zistiť masážou či t o s niečím nesúvisí? Veľmi rada si po diskusii prečítam Vaše rady. Prajem veľa šťastia. M.
Dobrý deň, určite je vhodné absolvovať fyzioterapeutické vyšetrenie, pravdepodobne ide o svalovú nerovnováhu, bloky či spazmy, fyzioterapeut vám poskytne rehabilitáciu a naučí predchádzať bolestivým stavom. Psychológ vás zase môže naučiť lepšie si všímať potreby svojho tela a efektívnejšie zaobchádzať so stresom a emočnou záťažou, ktorá je častou príčinou svalových blokov a spaziem spôsobujúcich takéto bolesti. Držím vám palce.
20.02.2014 11:27 - otázka od Ema
Nakoľko vplývajú emócie /strach, smútok .../na trvalé zvýšenie tlaku, môže to byť hlavná príčina ? Zvyšuje sa hlavne systologický údaj tlaku ? Ak áno ako si pomôcť, akú liečbu doporučujete ? Je možná návšteva vo vašom zdravotnom centre ?
Dobrý deň, ano, mnohými štúdiami je dokázaná súvislosť vysokého tlaku, dlhodobého stresu a emočnej nepohody- hlavne emócie hnevu, úzkosti a strachu. Systolický údaj je najzjavnejším ukazovateľom, podrobnejšie vyšetrenie (napr. cez HRV biofeedback) však môže ukázať širší vplyv na organizmus. Samozrejme väčšinou je vysoký tlak kombináciou mnohých faktorov, psychická pohoda a schopnosť efektívne zaobchádzať s emóciami a stresom však zohráva významnú rolu. Často mám v praxi aj ľudí ktorí sa ocitli v začarovanom kruhu úzkosti- obavy o zdravie z vysokého tlaku ho ešte zvyšujú, často si ho merajú v momentoch vypätia, čo tlak prirodzene zvyšuje a posiľnuje sa tým úzkosť – takýto bludný kruh už sám o sebe oslabuje kardiovaskulárny systém, nervovú sústavu a schopnosť zvládať záťaž. Odporúčam navštíviť psychosomatického lekára v kombinácii s psychológom, ktorý vás môže naučiť ako zaobchádzať s napätím, stresom, úzkostnými myšlienkami a účinne relaxovať a regenerovať organizmus. Samozrejme radi vás privítame v našom zdravotnom centre.
20.02.2014 11:26 - otázka od jajula
Dobrý deň, chcem sa opýtať, čo by som mala robiť, keď v poslednom čase som neustále unavená a všetko ma bolí.Niekedy su bolesti neznesitelné, už ráno sa zobudzam unavená a dolámaná, bolia ma klby a chrbát. Už som si pokupovala hocijaké prípravky na posilnenie, proti unave napr. ženšen a pod. a nič.Keby som nemusela, tak ani nevíjdem z domu ako zle sa niekedy cítim. Je možné,že to všetko suvisí s psychykou, som v neustálom strese doma i v práci. Snažím sa tomu vyhnúť no vždy sa to nedá.Prosím o radu čo robiť aby sa to zlepšilo. ďakujem
Dobrý deň, únava a bolesti chrbta sú veľmi častým signálom dlhodobého stresu, ku ktorému sa pridáva jednostranné preťažovanie pohybového aparátu, sedavé zamestnanie, zlá životospráva či nedostatok aktívnej regenerácie. Často vzniká tzv. chronický cyklus bolesti- stres či emočná záťaž vyvoláva svalové napätie, ktoré postupne pri nevhodnom pohybe a aktivite môže viesť k bolestiam, tie zvyčajne privolajú rôzne negatívne myšlienky (obavy či zvládnem deň, kedy to skončí atď.) vedúce k emóciam úzkosti, frustráci či hnevu, čo ešte viac prehĺbi svalové napätie a zosilní vnemy bolesti atď. Väčšina ľudí sa vzdá aj tej fyzickej aktivity ktorá predtým pomáhala redukovať psychologický stres a udržiavala ich svalstvo silné a flexibilné a cyklus bolesti-obáv-strachu-napätia-bolesti si žije vlastným životom a prehlbuje utrpenie. Dôležité je preto pracovať na zvládaní stresu, bolesti, emócií a učiť sa lepšie zaobchádzať so svojím telom, preto aby sa vám naozaj uľavilo a problém sa nevracal, odporúčam vám návštevu psychológa- terapeuta najlepšie v kombinácii s fyzioterapeutom. V našom centre sa tejto problematike venujeme.
20.02.2014 11:24 - otázka od Brigita
Prečo stále naďabím na chlapov, ktorí zo začiatku sľubujú, že si chcú založiť rodinu, a potom vymýšľajú, klamú, zutekajú...
Dobrý deň, ak ste si všimli že sa vám opakuje podobný vzťahový vzorec, tj. že sa dostávate do vzťahov kde sa nakoniec cítite sklamaná, podvedená a odmietnutá. Niekedy sa dostávame do opakovaných situácii preto aby sme sa vysporiadali s témami ako je odmietnutie, sklamanie či naučili zručnosti, ktoré potrebujeme, napríklad jasne sa postaviť za svoje potreby, uvedomiť si čo v živote chceme, vnímať vlastnú hodnotu a vymedziť jasné hranice- tj. nečakať len na to ako sa zachová partner. Počujem že máte záujem o dlhodobý vzťah s partnerom, ktorý je ochotný založiť si rodinu. Väčšinou už v začiatkoch vzťahu sú prítomné signály, ktoré naznačujú potenciálny problém, len kvôli nášmu snu o vzťahu ich prehliadame. K týmto signálom môžete začať byť viac všímavá a nebáť sa ich osloviť skôr a pevnejšie ísť za svojimi potrebami. Mal som klientku ktorá mala podobný problém a u nej súvisel so vzťahom s otcom, ktorý sa len niečím zrkadlil v jej ďalších vzťahoch s mužmi. Postupne sa naučila viac si vážiť seba, stanoviť si jasné hranice a byť vnímavejšia k tomu akého partnera si hľadať a čo v živote potrebuje. Na zmenu takýchto dlhodobejších vzorcov je nevyhnutná psychoterapia, preto odporúčam návštevu psychológa-terapeuta.
20.02.2014 11:24 - otázka od Petra
Dobry den, chcem sa spytat ako suvisia urologicke problemy - caste zapaly dolnych mocovych ciest s psychikou - viem ze su to vztahove veci ale neviem nasjt presnu pricinu. Dakujem
Dobrý deň, chronické zápaly močových ciest sú jedna z mnohých psychosomatických diagnóz, tj. dôležitá je aj psychická zložka, resp. psychosociálne faktory ako rodinný, pracovný či partnerský stres oslabujú autonómny nervový systém a narušujú imunitu, čoho dôsledkom môžu byť zápaly. Často je v dôsledku stresu a emócií ako je úzkosť, strach či zlosť prítomné napätie hlbokého svalstva v podbrušku a panvovej oblasti, ktoré si ľudia vôbec nemusia neuvedomovať. Samozrejme problémy potom môžu zasahovať ďalej do vzťahovej oblasti, často dochádza k sexuálnym a partnerským problémom. Ja nerád priraďujem k somatickým problémom hneď presné významy, keďže je to komplexná záležitosť a úlohu zohráva množstvo faktorov- aj subjektívne prežívanie ťažkostí. Preto najvhodnejšie je ťažkosti riešiť komplexne- za pomoci psychológa, psychosomatického lekára a prípadne aj fyzioterapeuta. Každopádne minimálne práca so zvládaním stresu a emócií môže uľaviť telu a podporiť imunitný systém. Telesné symptómy nás môžu taktiež veľa naučiť o sebe a o tom ako zaobchádzame so svojím telom a životom. Naše telá k nám prehovárajú a keď sa ich naučíme počúvať, zlepší sa naša kvalita života.
20.02.2014 11:20 - otázka od rhoty
Ako je možné dosiahnuť absolutný stav nirvány u viacnásobnom orgazme u muža
Dosahovaniu spirituálnych zážitkov (či hlbšieho potešenia) v sexualite sa venuje tantra-jóga, skúste navštíviť nejaké kurzy, mnoho dobrých lektorov je v Čechách ale pri výbere je dôležité mať dobré referencie, keďže sexualita a duchovno sú citlivé oblasti, v ktorých sa pohybuje mnoho neprofesionálov a šarlatánov.
20.02.2014 11:19 - otázka od Silvia
Dobrý deň, chcem sa spýtať, ako sa zbaviť úzkostných stavov a akéhosi chvenia tela. Ďakujem
Dobrý deň, zo skúsenosti tu odporúčam návštevu psychológa-terapeuta, ktorý vás naučí zaobchádzať s vašou úzkosťou a telesným prežívaním.
20.02.2014 11:18 - otázka od martin
Mam 39.r neviem si najst prácu ,mam z toho nervy a depresie,stále rozmýšľam ako bude ,čo ďalej.
Dobrý deň, podobne ako u vyššieho príspevku vám odporúčam návštevu kariérového poradcu, u psychológa zase môžete načerpať podporu, sebavedomie, naučiť sa zaobchádzať so stresom vznikajúcim z tejto situácie a zamerať sa na to čo je pre vás dôležité a ako chcete svoj život žiť. U nás v zdravotnom centre v Bratislave poskytujem obe služby. Držím vám palce.
20.02.2014 11:18 - otázka od Darina
Dobrý deň. Som nezamestnaná už 1 rok a neviem si nájsť prácu. Už som všelikde robila a nikde som dlho nevydržala. Mám takú citlivú povahu, že stale nad niečím premýšľam a už som z toho unavená a neviem ako dalej.Poradte mi čo mám robiť? Dakujem.
Dobrý deň, verím že je to nepríjemná situácia, často ľuďom klesá v takýchto prípadoch sebavedomie a majú pocit že už nič nevedia alebo na nič sa nehodia. Dôležitá je v tomto období podpora- aj voči sebe aj od druhých ľudí, vytvoriť si denný režim, dostatok aktivity aj odpočinku. Ohľadom hľadania práce vám odporúčam návštevu kariérového poradcu, u psychológa zase môžete načerpať podporu a sebavedomie. Držím vám palce. P.S. Ja v centre Mind and Body v Bratislave poskytujem oba typy služieb.
20.02.2014 11:16 - otázka od Peter
Dobry den, ku ktoremu smeru z filozofie mysle sa priklanate? aky je Vas nazor na dualismus vlastnosti?
Dobrý deň, ohľadom filozofie mysle ma momentálne ma najvic zaujímajú najnovšie poznatky z neurovied a východné filozofické smery- napr. budhistické zdroje a Abhidhamma, zo západných napr. fenomenológia (Merleau-Ponty atď.). Ohľadom dualizmu vecí – napr. mysle a tela, mi je blízka filozofia komplementárnych protikladov Jing-jang a východné nedualistické prístupy.
20.02.2014 11:16 - otázka od Aďa
Mám takmer 43 rokov a problém s prehnanou precitlivelosťou, často sa mi nahrnú slzy do očí, veľa vecí prehnane prežívam, rozplače ma nielen dojímavý film alebo kniha, ale pre niekoho bežné rozhovory alebo kázeň v kostole, či nejaká tragédia, komentovaná v televíznych novinách. Nemám rada konflikty, pretože aj pri nich sa hneď rozplačem, o normálnom argumentovaní nemôže byť ani reči. Pritom nie som v strese, momentálne som s 2-ročnou dcérou na rodičovskej dovolenke, som pokojná, no trvá to už pridlho (vlastne od detstva), no postupom času sa to stále zhoršuje. Je to vekom alebo nejakým psychickým problémom? Je možné to liečiť? Ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň, jeden z možných spôsobov ako sa na to pozerať je, že možno potrebujete byť citlivejšia aby ste lepšie a rýchlejšie vnímali niektoré veci okolo seba, napríklad nejaké ohrozenia. Dnešná spoločnosť tiež uprednostňuje silných, sebavedomých, produktívnych a výkonných ľudí čo paradoxne prispieva k mnohým problémom. Slzy u ľudí, ktorým nerozumejú môžu byť tiež niekedy signálom, že potrebujú niečo v živote odsmútiť, len si neuvedomujú čo- keby ste mali smútiť, z čoho by ste boli smutná? Ktoré veci boli či sú vo vašom živote bolestivé? Pripustili a vyjadrili ste túto bolesť dostatočne? Emócie sú vždy dôležitým signálom, informáciou o tom čo sa v nás deje a čo potrebujeme, preto sa oplatí ich počúvať a preskúmať hlbšie. Psychológ- terapeut vám môže pomôcť vašej situácii lepšie porozumieť a byť nápomocný v lepšom zaobchádzaní s vašimi emóciami aj konfliktami.
20.02.2014 11:08 - otázka od katka
Dobry den, p. Mgr posledny rok som neustale vycerpana, unavena a mam stale bolesti hrdla /mandle/. zmenila som zivotospravu, ale nic nepomaha prechadzam z jednej choroby do druhej. kde je pricina v psychike, okoliu, ci jednoducho chore krcne mandle??? Za odpoved vam vopred dakujem. vsetko dobre. s pozdravom katka
Dobrý deň, väčšinou je príčina komplexná- kombinácia vecí ktoré ste spomenuli. Symptómy ako únava, vyčerpanie a bolesti či oslabený organizmus sú typické známky dlhodobého stresu, ďalší podiel psychiky už môže byť minimálne v tom že vyčerpanie, bolesti a choroby spôsobujú ďalší stres a úzkosť, čo oslabuje imunitu organizmu a z čoho vzniká ďalší stres a úzkosť. Vzniká začarovaný kruh. Len samotná úprava životosprávy bez efektívneho zaobchádzania so stresom a emóciami preto často nestačí. Odporúčam návštevu psychosomatického lekára a psychológa, vhodný na posilnenie organizmu je tiež tréning pomocou HRV biofeedbacku.
20.02.2014 11:07 - otázka od Martin
Zdravím, Niekedy sa mi stane že rozmýšľam nad svojou budúcnosťou a mám pochybnosti o svojej kariére či zvládnem stres a nápor a otázku financií dostatočne. Ako by som sa mohol zbaviť negat. myšlienok aby som sa mohol sústrediť na svoju budúcnosť a stále napredovať. Ďakujem pekne za odpoveď. S pozdravom
Dobrý deň, takýmto obavám v súčasnosti čelí veľké množstvo ľudí. Jeden zo spôsobov, s ktorým mám dobrú skúsenosť je nebojovať s negatívnymi myšlienkami, tj. snažiť sa ich zbaviť, pretože vtedy vlastne na ne sústreďujete ešte väčšiu pozornosť a dávate im väčšiu váhu než si zaslúžia. Namiesto boja s negatívnymi myšlienkami skúste zamerať pozornosť na to kde máte či môžete nájsť svoje zdroje- myšlienky, veci či ľudí, ktorí by vás mohli v tejto situácii podporiť, dodať energiu. V tomto procese môže byť vhodnou podporou aj psychológ, kariérový poradca alebo life kouč.
20.02.2014 11:06 - otázka od Mária
Dobrý deň!Mám taký problém že mám strach z lekárov.Mám 43rokov a mám viac chorôb.Mala by som chodiť k lekárovi pravidelne ale vždy ked mám ísť dostanem strach alebo paniku neviem čo to môže byť a preto stále oddaľujem návštevu.A ked sa na poslednú chvíľu sa vyberiem stále mám taký pocit že ja nie som až tak chorá, nepotrebujem lekára.A z paniky zabúdam ked dostanem k lekárovi že s čím som prišla.A ked som zase doma tak sa trápím že som nevedela povedať príznaky.Manžel mi poradil aby som doma v kľude napísala podrobne príznaky a tam len prečítala lekárovi.Ale je to veľmi trapné pre mňa...Mám sa obrátiť na psychiatra????dakujem..
Dobrý deň, verím že je to obmedzujúce, často sa môžu objaviť aj pocity hanby a obavy z reakcií lekára. Začnite skúmať z čoho môžete mať obavu, čo najhoršie by sa u lekára mohlo stať, čo najhoršie by mohol povedať či urobiť? Je to strach z bolestivého vyšetrenia či zistenia závažnej choroby? Preskúmajte to. Tiež treba brať do úvahy aké skúsenosti ste v minulosti mali z lekármi- vyskytli sa nejaké nepríjemné zážitky? Strach z lekárov má veľké množstvo ľudí, niektoré strachy za rozvinú už v detstve, návštevy lekárov sú často spojené z nepríjemnými zákrokmi, v dospelosti sú častými príčinami necitlivý prístup lekára. Zamyslite sa teda čo by ste vo vzťahu lekár- pacient potrebovali- aký druh podpory? Nezaškodí tiež o svojich obavách či ťažkostiach pomenovať príznaky lekárovi povedať, dobrý lekár by vám mal vyjadriť podporu a pomôcť vám ich pomenovať- hoci aj pomocou zoznamu. Tiež píšete že máte veľa chorôb a že sa objavuje pocit že nepotrebujete lekára, môžete si tiež položiť otázku že keby ste mali ten pocit vziať do úvahy, čo by boli dôvody prečo ho nepotrebujete? Možno návšteva lekára len silno pripomína, že ste pacient, máte veľa chorôb, musíte sa liečiť a vy sa chcete sústrediť v živote na niečo iné? Príčiny môžu byť teda rôzne, a keďže strach z lekárov, aj panický je pomerne častý jav, odporučil by som skôr psychológa, ten vám pomôže pozrieť sa na váš strach a naučí vás ako s ním zaobchádzať.

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9