Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Dr. Igor Bukovský bol online: Schudnúť bez cvičenia nie je možné

Dr. Igor Bukovský radí svojim klientom v Ambulancii klinickej výživy, ako sa zdravo stravovať.
Dr. Igor Bukovský radí svojim klientom v Ambulancii klinickej výživy, ako sa zdravo stravovať.

Prejedanie sa je pre pečeň rovnaký prehrešok ako alkohol. Mnohí zajedajú problémy sladkosťami a mastnými jedlami a stávajú sa závislými. Dr. Igor Bukovský bol online 9. októbra od 11:00 - 12:00 v magazíne Vysetrenie.sk, kde odpovedal na otázky, týkajúce sa sústavného prejedania. Ak ste online rozhovor nestihli, nezúfajte. Pozrite si, čo všetko poradil čitateľom!

Dr. Igora Bukovského pozná verejnosť vďaka bohatým mediálnym aktivitám, spolupracuje s televíziou Markíza, so Slovenským rozhlasom či denníkom SME. Má vlastnú Ambulanciu klinickej výživy. Je autorom mnohých bestsellerov ako Návod na prežitie muža alebo Teraz to zíde. Spolupracuje s magazínom Vysetrenie.sk, kde má vlastnú rubriku, v ktorej radí čitateľom v oblasti zdravej výživy.

V online rozhovore, ktorý bol 9. októbra od 11:00-12:00, Dr. Igor Bukovský odpovedal čitateľom na otázky týkajúce sa sústavného prejedania. Prejedanie sa je jednou z najčastejších príčin vzniku obezity, preto je nutné poukázať na tento problém a riešiť ho. Nevyvážené stravovanie a nutkavé prejedanie sa potravinami s vysokým obsahom kalórií, cukrov a tukov prerastá v mnohých prípadoch až do závislosti. Veľký podiel na tom majú psychické problémy, ktoré si mnohí kompenzujú jedlom. Pozrite si celý online rozhovor!

Nahlásiť chybu

Online Rozhovor

09.10.2013 12:11 - otázka od jajka
Dobry den pan doktor, mala by som otazku ohladne prejdenia. Trpela som mentalnou anorexiou ale podarilo sami vdaka rodine a odbornikom tuto chorobu prekonat, v poslednej dobe mam vsak problemy so zachvatmi prejedania sa a mam obavy, aby som nespadla z blata do kaluze a nezmocnila sa ma bulimia. Mala by som opat vyhladat pomoc odbornika?
Jajka, urcite ano a cim skor. drzim palce, nedajte sa!
09.10.2013 12:10 - otázka od A.
Dobry den,aktualne som tehotna v 5.mesiaci a neviem ukocirovat slabost pre prejedanie sa chleba. Mam nan neskutocnu chut, ci uz so zeleninou, alebo na sladko s medom, marmeladou. Existuje nejaka nahrada, alebo chyba telu nejaky vitamin a takto sa ho snazi doplnit? Dakujem.
A. podla mna nejde o tzv. specificky hlad = telo si pyta urcitu potravinu lebo mu chyba urcita latka.. ak sa stravujete pestro, degficit vitaminov B je malo pravdepodobny dajte si dosledne zalezat an tom, aby to bol celzornny chlieb, nielen nieco hnede so semienkami, ale realne celozrnny chlieb! napr. biopekaren Dunajska Luzna alebo slatinsky celozrnny chlieb a nech sa to dieta uz rychlo narodi! :-) Tymto dnes koncim, dakujem za doveru. Este raz: prepacte, ak na Vasu otazku nedoslo, bola to zaplava, tsunami :-) majte sa fajn, zatial peknu jesen - a nepridte dnes vecer domov hladni!
09.10.2013 12:04 - otázka od Marta Mikulová
Dobrý deň,stále mám pocit hladu, pritom nadmerne nepriberám, môže to súvisieť s mojim ochorením štítnej žľazy, užívam L thyroxin 75.
Marta, je mozne, ze davka nie je zvolena vhodne, ale problem moze sposobovat aj pankreas - alebo dusa..
09.10.2013 12:03 - otázka od Martin Tabaček
Dobrý deň Pan Bukovsky Mam taky problem že mi býva zle od zaludka mavam bolesti a vobec sa citim zle. Ked nejem je mi ešte horsie. Ked sa najem ako teraz sa snažim jesť casto a zdravo mam problem s vylucovanim a vtedy mi je najtahsie. Da sa to nejako ovplyvnit stravou ? Ďakujem
Martin, neviem, ci nejde o gastritidu alebo mozno aj vredy - odporucam Vam, aby ste vyhladali pomoc gastroenterologa
09.10.2013 12:02 - otázka od Molnár
Aký je Váš názor na pitie počas jedla a tesne po jedle a prečo?
nie je vhodne pit velky objem tekutin, ale nie je dobre ostat po jedle smadny
09.10.2013 12:00 - otázka od Jana
Dobry den, viete mi prosim poradit ako vysporiadat s pocitom, ze by som zjedla naozaj vsetko, v obdobi pred menzesom - alebo v jeho prvy den. Mam 30 rokov a 64 kg/170 cm
Jana, PMS je Vasa pricina a riesim to v novej knihe onedlho ;-) je to silne, lebo je to chemia z mozgu - pevna vola nema sancu, ale mozete sa na to pripravit vopred, ked sa to zase stane, polozte si otazku "co mozem nabuduce urobit inak, aby sa to nestalo znovu?" potesilo by Vas, ak by sa Vam podarilo zjest menej? to urcite dokazete! a par dni pred menzesom si dajte 200 az 400 mg horcika denne.. lahsie prezijete ti desy a besy "predtym"
09.10.2013 11:57 - otázka od klara
Dobry den,pracujem v noci v herni,zaujimalo by ma ci je v pohode ked v noci v praci jem,lebo tiez mam nejake to kilo nadvahy a neviem ci to nesuvisi s tym nocnym jedenim v praci.
Klara, na mojej stranke najdete rady k stravovaniu pri praci na zmeny
09.10.2013 11:56 - otázka od adriana
Dobry den,pan Bukovsky.Mam 30 rokov,meriam 166,5cm A moja vaha je 72kg.S nadvahov bojujem uz asi 8 rokov s tym ze do roka priberiem 2 kg na pevno.Niekedy sa mi podari schudnut ale potom nahle priberiem spat aj s urokami.Moj problem spociva v tom ze cez den sa viem stravovat ukazkovo no pride vecer a ja vsetko pokazim moja slabost su sladkosti ak si ich nekupim ze ich nemam doma siaham po agatovom mede.Uz som z toho zufala poradte mi prosim co mam robit aby ten pocit na sladke nebol a hlavne vecer.Dakujem Vam.
Adriana, tiez ste typicky priklad psychogenneho jedenia.. skuste jedno velke tajomstvo chudnutia: nepridte vecer z prace domov hladna! a ak pridete domov hladna, zjedzte si najprv kusok cokolady! pamatate sa, ze ako deti sme za to dostali po ruke "nejedz tu bonbonieru", lebo nebudes potom vecerat" uz sme dospeli, uz mozeme mat aj sex, pit kavu, alkohol, fajcit - no, a mzoeme si dat aj trochu cokolady pred vecerou :-) skuste to dva tyzdne a napiste mi do ambulancie
09.10.2013 11:53 - otázka od Eduard
Pekný deň, aký máte názor na pravidelnú konzumáciu 100% nepasterizovanej ovčej bryndze? Ste zastancom konzumácie čistej 100% bryndze nepasterizovanej, alebo miešanej- podielom kravskej hrudky, prípadne pasterizovanej bryndze
cely pribeh bryndze je pre mna ilustraciu toho, ako je bezne na Slovensku klamat - aj sami seba! bryndza je bryndza len vtedy, ak je cela z ovcieho mlieka a je nepasterizovana - bez ohladu na to, aku vyhlasku o tom napisalo a schvalilo nase opat prepyytujem Min podohospodarstva.. neviem si predstavit, ze by rovnakym sposobom ako sa na Slovensku akceptuje klamstvo "bryndza", chovali Taliani k mozerelle, parmezanu alebo Svajciari a Belgicania k cokolade.. bezna bryndza z obchodu teda nema nic spolocne s biologicky funkcnou potravinou.. a obsahuje strasne vela soli, co s tym?
09.10.2013 11:50 - otázka od Yamuna
Dobrý deň! čítam vaše odpovede, a velmi sa mi páčia :) Chcela by som sa spýtať, teda často sa zamýšlam, že to prejedania sa, že konzumujeme velmi veľa muky, cukor, zemiaky a maso, či nesúvisí s tým, že Slovensko žilo dlho v chudobe, vlastne nič iné sme nemali, a NAUčILI sme sa takto stravovať... v dnešnej dobe je tolko všetkého tolko darov prírody ani zabýjať zvieratá už vôbec nie je treba...a napriek tomu jeme samé nezdravé potraviny, pretože tak nás naučili, tak to robili rodičia aj ich rodičia atd.... ako to zmeniť?
Yamuna, vidim to rovnako.. a myslim si dokonca aj to, ze to ma tiez skryty politicky rozmer: ked bolo kedykolvek treba ziskat hlasy chudobnych a hladujucich ludi, ponukal sa im "zivot bohatych", ale nie lepsie vzdelanie, lepsia praca, galerie, divadla, sport, ale "jedlo bohatych" - a preto uz ani nase stare mamy dnes neradi jedia fazulu, kapustu, kel, sosovicu, tekvicu, zemiaky a psol - pripomina im to ich davnu chudobu..
09.10.2013 11:46 - otázka od zuzka
Dobry den co hovorite na tyzdnovy detox,kedy sa konzumuje iba zelenina a zeleninove stavy,mam 33rokov.
Zuzka, vsetko, co si myslim o detoxoch, najdete na mojej stranke a v knihach - aj o chvilu v tej najnovsej
09.10.2013 11:45 - otázka od Zlatica
Dobry den, Tiez patrim k tym, ktori cely zivot riesia vahu a priberaju aj ked nejedia. Uz dvakrat som sa u vas objednala na vysetrenie , no vzhladom k velkej vzdialenosti a casovemu stresu som to musela zrusit. Neuvazujete o nejakych vysunutych pracoviskach v ramci Slovenska s vami vyskolenymi odbornikmi ?
Zlatica, nie som zazracny clovek ani ziadny guru, za ktorym treba ist.. Vam by som poradil moju knihu Teraz to zide - ak ste ju uz citali a nepomohla, mozno si otvorte znova aspon tu stranu, na ktorej je napisane, ze by ste mali teraz na nejaky cas odlozit temu "chudnutie" z hlavy.. zacyklenie je nebezpecne, velmi casto az destruktivne..
09.10.2013 11:43 - otázka od ivan
často ma prepadne tzv. vlčí hlad ako sa ubrániť alebo mu predísť.... ďakujem
skuste si najprv tyzden/dva zapisovat kompletne celu svoju stravu, fyzicku aktivitu a svoje pocity.. mozno Vam nieco z troho vyplynie.. ak nie, odporucil by som Vam endokrinologficke vysetrenie - moze ist o hypoglykemiu sposobenu napriklad poruchou cinnosti stitnej zlazy
09.10.2013 11:41 - otázka od Jarka
Dobrý deň pán Bukovský, kde nakupujete potraviny?
v beznej sieti obchodov, zelovoci, obcas na trznici
09.10.2013 11:40 - otázka od Martin
Tvrdí sa, že zdravotný stav jedinca vie "rezort" zdravotníctva výrazne menej ovplyvniť ako onen jedinec svojou životosprávou. Prečo sa jedinec tak neracionálne správa? Nepatrí práve obezita medzi prehliadané diagnózy, ktoré sa v ambulanciách maximálne iba konštatujú a následne sa "liečia" iba jej negatívne dôsledky? Nie je to v nastavení zdravotného poistenia, v ktorom absentuje zohľadnenie rizikovosti životosprávy daného poistenca, resp. v protikladných záujmoch dominantného spotrebného trhu voči zdravému životnému štýlu?
absolutne s Vami suhlasim, Martin: je predsa absurdne, ze zvyhodnovanie alebo znevyhodnovanie pri zdravotnom poisteni je u nas prepytujem protiustavne! ak je to v poriadku pri poisteni auta a dokonca to efektivne funguje (vodici sa snazia vyhybat malusom a ziskavat bonusy), preco je to protiustavne pri zdravotnom poisteni naozaj nechapem..
09.10.2013 11:37 - otázka od aljosa
zdravím Vás pán Bukovský, aký máte názor na užívanie adipexu? Viete už neviem čo urobiť pri výške 170 a váhe 95. Znížila som dávky jedla, denne mám rýchlu chôdzu ale kilá nechcú odísť. dakujem
mozno mate tiez spomalane metabolizmus.. namiesto latok, ktore maju branit vstrebavniu tukov (alebo akychkolvek liekov na chudnutie) skuste doslednejsie riesit svoj program fyzickej akvitiy.. do toho a drzte sa!
09.10.2013 11:35 - otázka od Peter
Dobry den, mam dve otazky: 1, aky mate "recept" proti prejedaniu sa z dovodu negativneho alebo pozitivneho stresu? 2, tento mesiac vysla kniha Zivot bez psenice, kde sa popisuje, ako sa psenica z beznej potraviny na chlieb zmenila za polstorocia na nieco, z coho sa mezmedzne pribera. Spolu s knihou sa distribuuje aj kniha Paleoliticka dieta. Aky mate nazor na tieto dve veci? Je v tom nieco pravdy?
Peter, recept proti prejedaniu sa zo stresu podla mna spociva v tom, ze si celu situaciu uvedomujem a snazim sa stres riesit aj inak, ako jedlom - ved poruke mame tolko roznych veci a aktivit, ktore by nas mohli naplnat.. vzdy, ked pocujem "ved klobasa (zmrzlina, majonezovy salat, kremse, hocici!) je moja jedina radost zo zivota, pomyslim si, ze je to velmi smutny zivot.. nemajte "navykove" potraviny poruke, vstante a oditte od nich, sustredte svoj mozog na ine cinnosti.. niekedy to pomaha, niekedy nie.. sme predsa ludia, ktori padaju a vstavaju, ale dolezite je zakazdym vstat, hm?
09.10.2013 11:31 - otázka od Viera Balazova
Pekny den, aj vy ste P. Bukovský zastancom toho, ze ovocie sa konzumuje dopoludnia a zelenina popoludni? Dakujem, pekny den
nie
09.10.2013 11:31 - otázka od Erika
Dobry den, pred niekolkymi rokmi mi zomrel otec, od vtedy smutok zajedam. Pribrala som vela kil. Ubehli skoro tri roky a ja sa s tym stale neviem zmierit, preto ma chytia zachvaty prejedania. Ako to mam zastavit?
Erika, Vas smutok ovladol Vase jedenie a podla toho, co hovorite, mate dve moznosti 1) pockate, ci to skonci same (moze to trvat este dalsie roky alebo to uz nezmizne nikdy..) 2) vyhladat odbornu pomoc dobreho psychoterapeuta - ide o typicky a vyrazny problem psychogenneho jedenia.. Vasa situacia nie je lahka, ale ma riesenie, drzim Vam palce!
09.10.2013 11:28 - otázka od Ľubica Horvathová
som žena a mám 52 rokov, vysokoškoláčka, 170 cm 65-70kg. Povolanie účtovníčka. Pracovne som veľmi vyťažená, lebo ak sa chcem primerane a uspokojivo uživiť musím sa veľmi obracať. Mám za sebou asi 10 rokov náročného obdobia pracovnej aj osobnej nestability. Teraz som v štádiu síce dostatku práce, zlepšenia financií, aj celkovej stabilizácie, ale... pozostatky minulosti dlhy - miznú pomaly, strach o udržanie pozícií- nemizne vôbec, kilá 5 navyše - držia sa ako prilepené, to je čo nechcem ale neviem bojovať. Viem čo chcem, byť pozitívna, mať pevnú vôľu, nepodliehať smútku a pochybnostiam. Ale ako na to, ako začatˇa vydržať,to je moja otázka, ďakujem, želám všetko dobré. Ľubica
Lubica, obdivujem statocnost, s akou ste zvladla tazke obdobie a velmi vam drzim palce aj dalej! mate moj obdiv ako kazdy clovek, ktory so zivotom bojuje cestne a uprimne hlada riesenia svojich problemov.. mozno vas potesi, ale pevnu volu nepotrebujete. potrebujete MOTIVACIU. trvalu motivaciu. a odpustenie samej sebe. uspech sa bude rodit pomaly, ale myslim, ze to je jedina cesta, ako sa nestratit.. pri vasej vyske ta vaha nie je nateraz ziadny problem, odlozte v hlave temu "chudnutie" a rieste otazku "co mozem robit kazdy den pre seba lepsie" nerieste napriklad "musim ist cvicit" , ci ":mala by som ist cvicit" rieste "kedy idem cvicit", "co budem cvicit" "kolko budem cvicit".. a pri svoje praci uctovnicky = sedave zamestnanie, sa kazdy den spravajte ako pocas letu do Ameriky = nesedtte dlhsie ako 2 hod vkuse - sedave zamestnanie je zbran hromadneho znicenia..
09.10.2013 11:21 - otázka od Trdlo
Dobry den vazeny pan sudruh doktor, chcel by som sa vas opytat, ako mozem znizit prijem potravin? Kazdy den po jedle mi narasta jedlova a pokrmova chut do gigantickych rozmerov. Este ako dieta som problemy nemal. Ale ako napriklad dnes som zjedol uz na ranajky 2 pecne chleba, 28 zemli, 3 kurciatka(ale malinke 2kilove) a tortu k tomu. Na obed ani nebudem pisat, lebo sa velmi hanbim. Nakupujem vsetko vo velkosklade. Zatial to financne utiahnem ale uz za mesiac budem zase zrat 3x viacej ako dnes. Prosim poradte mi ako mam znizit prijem potravin aspon na pol tony denne, lebo uz pri chodeni sa mi zda, ze sa uz zabaram aj do betonu. Vjem ze mi urcite pomuozete, ina sanca uz njeje :D Pomoooc
Mily Trdlo, mozete napriklad zacat pisat humoristicke poviedky a knihy, ale ci sa budu predavat zarucit naozaj nemozem.
09.10.2013 11:19 - otázka od Petra
Dobry den pan doktor, v prvom rade vam chcem podakovat za osvetu, ktoru v ramci zdraveho stravovania robite, naviedla ma, verim spravnym smerom. Chcela by som sa vsak opytat na vas nazor k teme intolerancie potravin. Momentalne sa o tom vela hovori, sama mam negativnu skusenost s mliekom, ktore prakticky nemozem konzumovat od narodenia. Myslite si, ze vysledky domacich testov intolerancie mozu byt smerodajne pre vylucenie potravin, ktore test oznacil zo stravovania? Vopred dakujem za odpoved.
dakujem, Petra podla mna domace testovanie potravinovej intolerancie nemozno povazovat za spolahlive a smerodajne pre totalne a dlhodobe vylucenie potravin z jedalneho listka. drzim palce!
09.10.2013 11:18 - otázka od Alexa Ščepková
Dobrý deň. Neviem či moja otázka súvisí priamo s prejedaním, ale čo má človek robiť keď napr. pozerá TV a dostane strašnú chuť na niečo sladké a pri pozeraní TV si človek ani tak neuvedomí koľko toho zjedol. Ako sa to dá zastaviť a ako to ovplyvňuje náš život?
vyborna otazka, kazdodenny problem.. riesenie: 1) kriticke potraviny nemajte doma 2) nakrajajte si k TV svoje oblubene ovocie\zeleninu 3) uvedomujte si, co robite - toto neuvedomele vyjedanie je velmi casty dovod nadmerneho prijmu kalorii a vsetkych dosledkov.. A este cosi: ak pozerate TV a potrebujete k tomu nieco zajedat, moze to byt aj preto, ze pozeranie TV Vas neuspokojuje = chodte sa radsej prejst
09.10.2013 11:14 - otázka od emília
dobrý den chcem sa spýtat mám 50r a stravujem sa striedmo ,ale stále priberam do brucha .Cvičit nemôžem mám problemy s chrbticou.Poradte mi čo stým dakujem
Emilia> schudnut bez cvicenia podla mna nie je mozne, takze najprv vyriste, AKU fyzicku aktivitu a kolko mozete vykonavat a potom sa do toho pustite.. Ak sa to nijako neda, tak podla mna dalsie obmedzovanie kalorii Vam bude len dalej spomalovat metabolizmus a zacyklovat celu situaciu..
09.10.2013 11:13 - otázka od ola
Dobrý deň, mam 61 rokov, výška 160 cm, váha 76 kg. Konzumujem oddelenu stravu, schudnut nemôžem. Stravu počas dňa konzumujem 3x v malom množstve. Čo poradiť v mojom prípade, aby som schudla aspoň 5 kg. Za odpoveď ďakujem, s pozdravom Ola.
dobry den, vsetci, skor nez zacnem, dohodnime sa na tomto: - ospravedlnujem sa vsetkym, ktorych otazky zostanu nezodpovedane, ale uz teraz je jasne, ze to vsetko nestihnem.. - odkazy na moje knihy nie su reklama (nemusite si ich predsa kupit, staci, ak si ich nalistujete v nejakej kniznici) - tam je tema vzdy spracovana podrobnejsie ako som schopny riesit veci on/line - odkaz na moju stranku tiez nie je reklama: citajte len clanky (su ich tam stovky), necitajte nic o nasich sluzbach a programoch - ak ste tu na to, aby ste mi nadavali a urazali (z akerhokolvek dovodu), chodte radsej inam, mne to nic nerobi, nebudete spokojni s vysledkom.. Ola: podla toho, co pisete, si myslim, ze mate strasne spomaleny metabolizmus.. skuste poriadne ranajky, prestante sa bat celozrnnych potravin (najsilnejsi metabolicky signal pre telo) a skuste nasu techniku Flip-Flap - ak ju nenajdete na stranke Vysetrenie.sk, tak na mojej stranke ano.. a k tomu fyzicku aktivitu! :) dryte sa!

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9