Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VIDEO Lekárky opísali najväčšie riziká estetických zákrokov: Hrôzy, o ktorých sa veľa nehovorí

MUDr. Mária Petrášová. Foto: dj Zobraziť galériu (3)
MUDr. Mária Petrášová. Foto: dj (Zdroj: Dominika Jurigová)

Nestratiť popri charizme aj mladistvý vzhľad je snom každej ženy. Mnohé dámy by však vekom okrem sebavedomia nemali strácať ani súdnosť – a to najmä vtedy, keď sa rozhodnú podstúpiť nejaký estetický zákrok. O málo známych rizikách omladzovacích procedúr nám porozprávali odborníčky zo žilinskej kliniky estetickej a laserovej medicíny DermaPoint.

 

Kyselina hyalurónová a botulotoxín patria medzi najznámejšie kozmetické látky používané na vyhladzovanie mimických vrások a podkožné výplne. Síce tvár zjemnia, uvoľnia svaly a uberú pár rokov, ale cena za omladenie môže byť vyššia, než si zákazníčky uvedomujú.

Čítajte viac: Antiperspirant či dezodorant? Kožná lekárka prezradila, ako bojovať s potením

„Kyselina hyalurónová patrí vyslovene do rúk lekára. Veľakrát sa stáva, že ju pichá aj nelekár a následne vznikajú komplikácie, ktoré sú veľmi vážne. Niekedy dochádza až k upchatiu cievy,“ hovorí dermatologička Marika Piršelová z kliniky estetickej a laserovej medicíny DermaPoint v Žiline. Dôsledkom upchatia cievy môže byť odumieranie tkaniva či oslepnutie.

Čítajte viac: O celulitíde bez hanby: Kožná lekárka povedala na rovinu, čo pokožke pomáha!

Podľa doktorky Piršelovej je dnes okolo estetickej medicíny taký boom, že menej solventné klientky za vylepšením vzhľadu cestujú aj do „lacnejších“ krajín, alebo zákrok zveria do rúk samozvaným odborníkom bez kvalifikácie. „Kyselinu hyalurónovú si už bežne kúpite aj na internete,“ dodáva lekárka s tým, že rozmanitosť trhu otvára priestor aj pre nepoctivé praktiky.

Najväčšie riziká estetických zákrokov

Žena pri aplikácii oslepla

„Kyselina hyalurónová musí byť úplne čistý produkt,“ upozorňuje a spresňuje, že nekvalitné produkty tvoria v pere hrčky alebo cysty, ktoré potom musia byť špeciálnym spôsobom rozpúšťané. Pre niektoré pacientky to súčasne znamená dlhodobú liečbu antibiotikami či kortikoidmi. „Treba rátať aj s tým, že človek môže pri pichaní dostať anafylaktickú reakciu,“ upozorňuje odborníčka.

„Kedysi sa napríklad do vrásky hnevu bežne pichala kyselina hyalurónová, kým sa nestal taký prípad, že pani pri aplikácii oslepla,“ opisuje nešťastný prípad, pri ktorom došlo k zasiahnutiu vyživovacej tepny v oku a nezvratnej slepote.

Ako dopĺňa doktorka Piršelová, tvár dokážu v krátkodobom horizonte rozjasniť aj čoraz populárnejšie produkty so slimačím slizom. Býva obsiahnutý napríklad v hydratačných maskách alebo krémoch. „Nemá schopnosť zásobnej funkcie, ale dokáže zlepšiť štruktúru pokožky,“ ozrejmuje a dopĺňa, že tvári pomáhajú aj klasické domáce pleťové masky, ktoré v minulosti na osvieženie pleti používali aj naše babičky.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

S botulotoxínom opatrne

Odkedy vedci prišli na využitie botulotoxínu v estetickej medicíne, zázrak s prezývkou „botox“ sa stal svetoznámym pojmom. Pravidlá jeho použitia sa však menia a dokonalá „kamenná tvár“ sa už nenosí. „Pri botulotoxíne je teraz taký trend, že sa ho snažíme dávať oveľa menej ako kedysi, aby sme nevyblokovali úplne celý sval, aby sme neodstránili mimiku, ale vytvorili uvoľnený výraz,“ vysvetľuje dermatovenerologička a odborná garantka žilinskej kliniky Mária Petrášová.

Dôvodom je tiež snaha vyhnúť sa bežným komplikáciám, ktoré môžu po aplikácii botulotoxínu nastať. Nebolo výnimkou, keď po aplikácii veľkej dávky botoxu dochádzalo k ochabnutiu obočia alebo viečok. Riziko aplikácie botulotoxínu však spočíva aj v tom, že nemá antidotum a chyby aplikácie sa nedajú korigovať tak ľahko ako pri kyseline hyalurónovej.

Botulotoxín

Časť v perách ostáva natrvalo

„V ambulancii dennodenne zažívam, že ženy chcú väčšie pery a neuvedomujú si, že po každej aplikácii takých 10-15 percent v pere ostane natrvalo,“ opisuje lekárka, ktorá sa vo svojej praxi stretla aj s klientkami, ktorým po upchatí cievy hrozilo vážne poškodenie zdravia. Podľa jej slov dochádza k vážnym komplikáciám po estetických zákrokoch aj na Slovensku, len sa o nich často nehovorí. Príčinou je najmä nekontrolovateľný trh s kyselinou hyaulóronovou.

Na upchatie cievy môže upozorniť bolesť alebo opúchanie po zákroku a pacientka by vtedy mala čo najskôr vyhľadať odborníka. „Kvalifikovaný lekár vie príznaky rozpoznať už v kresle a takisto poskytnúť adekvátnu pomoc. Klientka odíde domov s tým, že ani nevie, čo jej hrozilo,“ uzatvára doktorka Petrášová, podľa ktorej by na pacientky po spackaných a neodborne vykonaných zákrokoch mali byť pripravení aj pohotovostní lekári. Mnohí totiž zdravotné dôsledky zle vykonaných estetických zákrokov nepoznajú a závažnosť situácie nemusia správne vyhodnotiť.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (3)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Viac o téme: DermatologičkaEstetický zákrokMária PetrášováMarika PiršelováKyselina hyaluronová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9