Tradičný vinár Andrej Ondrejmiška: Profesor mi prezradil, ako ho polyfenoly vyliečili z choroby

Degustátor a vinár Andrej Ondrejmiška
Zdroj: Jan Zemiar
2018-06-11 06:00:00

Vínami svetovej kvality sa môžeme pochváliť aj na Slovensku, potvrdzuje medzinárodný degustátor a enológ Andrej Ondrejmiška zo Žitavian. Počas návštevy jeho unikátnej vinice nám prezradil, prečo je víno považované za nápoj dlhovekosti a ako hodnotia kvalitu vína elitní znalci.

 

„Od malička som vyrastal vo vinohrade. K vinárstvu ma priviedol otec. Do tradičnej výroby vína ma však zasvätili rakúski vinári, u ktorých som sa naučil, ako dopestovať kvalitné hrozno a vyrobiť z neho kvalitné víno. Pracoval a praxoval som tam počas štúdií na dvoch vysokých školách. Naučili ma aj to, ako degustovať víno, čo všetko si odborníci všímajú počas jeho hodnotenia a ako správne vychutnávať víno,“ spomína na svoje profesionálne začiatky degustátor, ktorý vďaka svojim vycibreným zmyslom pre chuť a vôňu navštívil mnohé vzdialené krajiny a spoznal najkvalitnejšie vína a odrody hrozna z celého sveta. Napriek tomu považuje slovenské vína za vynikajúce. Mnohé z nich sú podľa neho na svetovej úrovni.

Čítajte viac: Zázračné flavonoidy: Najsilnejšie antioxidanty nájdeme aj v úplne bežných potravinách!

 „Máme tu výborné vína. Aj na menších plochách, v malých vinohradoch sú rôzne druhy pôdy, ktoré aj pri jednej odrodovej skladbe zabezpečujú rozmanité štýly vína. Na Slovensku máme vynikajúce nielen biele, ale aj ružové vína. Na súťažiach dostávame zlaté medaily. Veľakrát sa naše vína stali šampiónom v jednotlivých špeciálnych kategóriách. Z našich vín sú milo prekvapení aj cudzinci,“ dodáva vinár.

Pýchou každého vinára je, keď sa mu podarí dopestovať kvalitné hrozno, obzvlášť, keď sa vinohrad chemicky neošetruje a víno sa chemicky „neznásilňuje“. Práve touto cestou sa uberá aj vinohrad Andreja Ondrejmišku. „Momentálne máme vysadané iba biele odrody, ako Rizling vlašský, Tramín červený, Pesecká leánka alebo Muškát moravský. Podarilo sa nám vypestovať hrozno, ktoré sme počas celého roka vôbec chemicky neošetrovali – teda bio hrozno. V priebehu piatich rokov sa nám podarí laboratórnym rozborom hrozna preukázať, že sme vôbec nepoužívali chemické prostriedky. Postupne prejdeme na prísne podmienky pestovania viniča hroznorodého a budeme jedna z mála viníc na Slovensku, ktorá bude mať označenie bio,“ prezrádza.

Červené víno a polyfenoly

Za najosudovejší vinársky zážitok považuje znalec zo Žitavian stretnutie so 75-ročným svetovým degustátorom na prestížnej medzinárodnej súťaži Mundus Vini v Nemecku: „Bola to moja prvá degustácia na Mundus Vini v Nemecku a vedľa mňa sedel jeden starší profesor, ktorý počas celého dňa ani jednu z 50 vzoriek hodnoteného vína nevypľúval, ako sa to má robiť, ale víno, ktoré mal v ústach, celé prehĺtal. Mne to nešlo do hlavy, pretože  ja by som bol už určite opojený, keby som skonzumoval také množstvo vína. Po degustácii som sa ho spýtal na jeho tajomstvo, že prečo vlastne nie je opitý. Povedal mi, že užíva polyfenoly z hrozna, ktoré okrem iného odbúravajú alkohol z krvi. Okrem toho má rakovinu prostaty a tá ho donútila, keďže chcel ďalej žiť, aby našiel  efektívne riešenie nielen tohto zdravotného problému. Začal preto študovať, ako sa choroba vytvára a ako by mohol zabrániť jej ďalšiemu šíreniu, alebo ju úplne eliminovať prírodnou možnosťou liečby. Doktor mu povedal, že keď sa nedá operovať, tak do piatich rokov určite zomrie. Napokon však pod nôž ísť vôbec nechcel a ani nešiel. Prezradil mi, že už desať rokov konzumuje polyfenoly vyrobené nanotechnológiou z modrých odrôd viniča hroznorodého. Vďaka polyfenolom chodí hrávať pravidelne tenis, lieta po svetových degustáciách, aktívne pracuje na univerzite, rakovinu prostaty má pod kontrolou. Choroba je na ústupe a nemetastázuje. Povedal mi, že sa mu nikdy nestalo, že by nafúkal do dregera, keď konzumuje polyfenoly,“ spomína a dodáva, že účinky polyfenolov začal po stretnutí s profesorom ihneď testovať aj sám na sebe a následne vyrábať na Slovensku pod vlastnou značkou.

„Počas mojej práce ako degustátor mi platia za to, že hodnotím víno. Potvrdilo sa mi na vlastnej koži to, čo hovoril pán profesor. Polyfenoly u mňa zmierňujú opojenie, a tak sa lepšie dokážem sústrediť na odborné hodnotenie vína a destilátov. Som vďaka nim oveľa vitálnejší, ja osobne napríklad vôbec nemám po namáhavom fyzickom výkone na farme svalovicu,“ tvrdí s úsmevom degustátor a vysvetľuje, že pôsobením týchto silných prírodných antioxidantov dokážu červené krvinky naviazať oveľa viac kyslíka.

„Polyfenoly pomáhajú zrýchliť metabolizmus až o 17 percent a odbúravať z tela škodlivé voľné radikály, ktoré vedci dávajú do súvislosti s rakovinou. Je to tá najlepšia prevencia kardiovaskulárnych chorôb. Mával som problémy so srdcom, na jar som trpel alergiou na peľ. Tieto choroby sa mi úplne vytratili. Ani po veľmi psychicky namáhavých dňoch nie som taký unavený, ako kedysi. Sú vhodné pre športovcov aj ľudí s ochoreniami ako diabetes, dna, reuma či ľudí so zníženou imunitou,“ hovorí a dopĺňa, že hrozno obsahuje viac ako tisíc mikroprvkov a viac ako tritisíc rôznych druhov polyfenolov, z ktorých vedci dôkladne poznajú len okolo 70. Najznámejším aj najprebádanejším z nich je resveratrol. Lekári mu pripisujú silné protizápalové účinky. Ukazuje sa, že by mohol byť 30-krát účinnejší ako vitamín C.

Siričitany treba zapiť vodou

Okrem polyfenolov obsahujú vína aj siričitany, resp. konzervanty. Tie sa v hrozne prirodzene nachádzajú a vytvárajú sa aj počas kvasenia. Ich pôsobením sa víno „stabilizuje“ a uchováva „živé“ na dlhú dobu. Mnohí vinári však do vína pridávajú aj ďalšie umelé konzervanty, čo je podľa Ondrejmišku typické najmä pre veľké vinárske podniky, ktoré vína dodávajú do obchodných reťazcov a musia udržať víno stabilné, čím ho vlastne zbavia života. Pri výrobe vína musia dodržiavať zákonom stanovené normy a presné množstvo konzervačných látok použitých vo víne. 

Čím je víno sladšie, tým viac siričitanov bolo použitých na jeho stabilizovanie, aby sa zabránilo opätovnému prekvaseniu vína, čiže znehodnoteniu a degradácií daného prívlastku. Niektorí ľudia sú však na siričitany citliví a po konzumácií takýchto vín ich z nich bolieva hlava. Za bolesť hlavy nemôže cukor, ale stabilizátory, akými sú aj siričitany. Preto každému odporúčam piť k danému množstvu vína raz také množstvo vody. Toto radia aj poprední svetoví lekári,“ spresňuje.

Ako ďalej dodáva, zdravšie vína sú suché. Polosladké či sladké by sa mali konzumovať len k dezertom a v malých množstvách. „My medzi odborníkmi hovoríme, že ten, kto pije iba sladké alebo polosladké vína, sa tomu nerozumie a zatiaľ sa len snaží prepracovať k zdravému vínu – cukor totiž zakrýva veľa nedostatkov vína a neukáže jeho pravú tvár,“ objasňuje.

Ako degustovať víno

„Pri degustácii by malo byť víno naliate len do jednej tretiny, aby sa s ním dalo v kalichu zatočiť a manipulovať. Jeho aróma sa potom špirálovito nesie hore,“ opisuje. „Treba strčiť nos do pohára, lebo napríklad ovocné vône sa uvoľňujú vo vnútri kalicha a korenisté vône sa rozpoznávajú tesne nad kalichom... potom si dáte malý hlt do úst a rozlejete ho po celom jazyku. Pri odbornom degustovaní sa víno z úst vypľúva a prehĺta sa len malé percento, aby sme vedeli určiť tzv. chvost vína, resp. jeho perzistenciu, alebo tomu hovoríme aj ,nohy vínaʻ. Čím sú dlhšie, tým je víno kvalitnejšie. Je to však aj preto, aby degustátor pri hodnotení 50 vzoriek vína nebol opojený,“ vysvetľuje.

Najvyšší počet bodov v 100-bodovom systéme hodnotenia OIV (Medzinárodná organizácia pre vinič a víno) dostávajú tie vína, ktoré vynikajú okrem čírej iskrivej farby opulentnou odrodovou vôňou, ale aj plným harmonickým a vyváženým chuťovým dojmom s čím dlhšou perzistenciou.

 „Ak má víno nejakú technickú chybu, uvedieme to v hodnotiacom technickom hárku krátkou poznámkou, aby sme vinárovi zdôvodnili, prečo nedostal žiadnu medailu a jeho víno sme vyradili z celkového hodnotenia,“ dopĺňa.

Spôsobov, ako môže správny vinár alebo milovník vína držať kalich s vínom, je viacero. Ruka by v profesionálnom prípade mala byť uzavretá v päsť a palec by mal byť navrchu, preložený cez podstavec pohára. Dôležité však je, aby sme kalich pri pití vína držali za stopku, nikdy nie za telo kalicha.

Po otvorení fľašky by sme víno mali v ideálnom prípade skonzumovať do niekoľkých hodín. Biele vína vydržia otvorené kratšie, červené dlhšie. Technicky vyrobené vína však zoxidujú a následne sa „zlomia“ oveľa rýchlejšie, radí vinár a degustátor, ktorý namiesto korkových uzáverov fliaš pri bielom víne preferuje skrutkové uzávery. „Každopádne, kvalitné víno by sme mali po otvorení skonzumovať do pár hodín, maximálne pár dní, lebo časom začne oxidovať a dôjde k jeho znehodnoteniu. Nadmerné konzumovanie alkoholu nikomu neprospieva, ale pohárik vínka každý deň pôsobí nielen na dušu, ale aj na telo ako liek,“ odporúča vinár.

Fotogaléria


Tagy:
vinár degustátor polyfenoly Andrej Ondrejmiška bio víno

2018-06-11 06:00:00  |  Foto: Ján Zemiar Video, archív Andreja Ondrejmišku: Ján Zemiar  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia