Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Osobnosť českej prírodnej medicíny David Frej: Chronický zápal v tele môže tlieť aj roky

MUDr. David Frej Zobraziť galériu (6)
MUDr. David Frej (Zdroj: archív. D. F.)

Príčinou mnohých vážnych zdravotných problémov je skrytý zápal, tvrdí známy český lekár a autor niekoľkých bestsellerov David Frej. V rozhovore, ktorý poskytol Vyšetreniu, vysvetlil, ktoré telesné a duševné príznaky môžu na zápal upozorňovať, a prezradil aj to, čo je esenciálnou podstatou prevencie civilizačných ochorení.

 

Vyštudovali ste klasickú medicínu. Ako ste sa dostali k holistickej liečbe?

Holistický prístup k zdraviu, liečeniu a predovšetkým prevencii ma fascinoval už počas štúdia medicíny na Univerzite Karlovej v Prahe. Na začiatku lekárskej dráhy som si myslel, že budem psychiatrom, ale stal som sa internistom, pretože ma zaujímali chronické a civilizačné ochorenia. Bohužiaľ, v západnej, konvenčnej medicíne, neexistuje žiadna výrazná prevencia. Napríklad dietológia či detoxikácia sa na lekárskych fakultách v podstate nevyučujú. K holistickej a funkčnej medicíne, i k zdravej výžive som sa dostal aj vďaka zahraničným študijným pobytom.

S akými medicínskymi princípmi pracujete?

Moje medicínske princípy z veľkej časti vychádzajú z liečby chronického zápalu, čiže jeho prevencie. Nedá sa povedať, že by som sa zaoberal len výživou, ako si ľudia niekedy myslia. Sústreďujem sa na celkový prístup k prevencii a liečbe chronických chorôb. Zdôrazňujem, že samotná strava nie je jediná, ktorá ovplyvňuje, či ochorieme. Systém funkčnej a holistickej medicíny sa skladá z dietológie, to znamená zostavovania jedálnička, detoxikácie, odporúčaní bylinnej terapie a životosprávy vrátane relaxačných metód a dýchania, pričom vždy uplatňujem individuálny prístup.

Venovali ste sa aj Ajurvéde. Čím môže byť pre Európana tento liečebný systém užitočný a obohacujúci?

Ajurvéde sa už samostatne nevenujem, bola však súčasťou môjho pôvodného štúdia, úvodu do holistickej medicíny. V súčasnom prístupe spájam klinický výskum, štúdie, výživu, dôraz na detoxikáciu a bylinné terapie. Z východnej medicíny som do liečby začlenil tradičnú pulzovú diagnostiku a vyšetrovanie zdravotného stavu z jazyka. Holistická medicína umožňuje aktívnu účasť pacienta na svojom zdraví, ktorý nie je len pasívnym príjemcom liekov, lebo západná konvenčná medicína je platformou založenou na syntetických liečivách a pacientovi neumožňuje, aby nejako výrazne ovplyvňoval svoje zdravie a ani to od neho nežiada. Existuje výskum, ktorý dokazuje, že chronické ochorenia, resp. riziko ich vzniku môžeme znížiť o 80 až 90 percent, ak do svojho života začleníme určité dôležité preventívne faktory.

Ako vyzerá vaša práca s pacientom? Aké metódy používate?

Vyšetrenie sa skladá z určenia typológie metabolizmu pomocou jazyka, pulzovej diagnostiky, analýzy tkanív, merania krvného tlaku, krvných testov, prípadne ďalších lekárskych vyšetrení, ako napríklad ultrazvuku, čiže aj zo západných diagnostických metód. Veľmi smerodajnou informáciou je pre mňa to, či má človek rýchly alebo pomalý metabolizmus, na základe čoho potom stanovujem liečbu, ktorá vychádza z bylinnej terapie a stravy. Takisto ma zaujíma anamnéza pacienta, ktorý musí pri návšteve mojej ambulancie vyplniť dotazník o svojom zdravotnom stave. Bez detailnejšieho poznania zdravotných ťažkostí pacienta nie je možné postupovať sebaisto ďalej.

Vo vašej knihe „Zápal, skrytý zabijak“ tvrdíte, že chronický zápal môže viesť k mnohým vážnym ochoreniam. Mohli by ste bližšie opísať, ako a prečo v tele zápal vzniká a akými rôznymi príznakmi sa môže manifestovať?

Chronický zápal je základným faktorom chronických civilizačných ochorení, ale nesmieme sa na zápal, paradoxne, pozerať ako na škodlivý faktor. Akútny zápal telu pomáha vyliečiť sa, ale ak prejde do chronického štádia, škodí. Najväčšou ľstivosťou zápalu je to, že v akútnej fáze sa prejavuje základnými príznakmi, napríklad začervenaním, bolesťou, opuchom či poruchou hybnosti, ale chronický zápal sa nemusí dlhé mesiace prejavovať vôbec, dokonca môže v organizme tlieť aj roky a v tom je jeho nebezpečenstvo. Dlhoročný skrytý zápal nízkej intenzity zvyčajne neodhalí ani CRP vyšetrenie, teda vyšetrenie zápalových markerov v krvi. Jeho príznaky sú nešpecifické, ako napríklad únava, kožné vyrážky, nadmerné padanie vlasov, problémy so stolicou, trávením, bolesťami hlavy a kĺbov, ktoré si často nespojíme s chronickým zápalom. Napríklad aj Alzheimerova choroba. Môže sa vyvíjať mnoho rokov. Počiatky vypuknutia choroby sa dajú vypozorovať už v tridsiatke, hoci k znatelnejšiemu poklesu kognitívnych schopností dôjde až omnoho neskôr.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (6)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Pri mnohých chorobách vie medicína ich príznaky len potláčať, ale nie liečiť. Mnohé medikamenty majú škodlivé vedľajšie účinky, ako napríklad kortikoidy. Keby sme zachytili chronický zápal už na začiatku, mohli by sme zabrániť tomu, aby sa naplno rozvinul. Preto je potrebné všímať si prvé nepatrné príznaky – únavu, pobolievanie kĺbov, ale i psychické problémy, výpadky pamäti, poruchy koncentrácie. Práve tieto prejavy môžu byť známkami prebiehajúceho chronického zápalu.

Aké sú príčiny chronického zápalu?

Príčin chronického zápalu je viac, predovšetkým ho vyvoláva nevyvážená a zlá strava, nedostatok pohybu, stres, a tiež chýbajúca detoxikácia, čiže očista tela. K zápalu prispieva aj fajčenie či narušená črevná mikroflóra.

Spomínali ste psychické problémy. Môže byť zápal spúšťačom depresie?

Áno, prejavom chronického zápalu môžu byť depresie, úzkosti alebo autizmus u detí. Ale tiež schizofrénia, pretože sa zistilo, že zmeny stravy, ktoré vedú k odstráneniu najčastejších potravinových alergénov a zápalových potravín, vedú k zlepšeniu zdravotného stavu schizofrenikov. Podľa publikovaných výskumov mala významný vplyv na duševný stav autistických detí bezlepková strava. Podobné zistenia sa týkajú aj Alzheimerovej choroby. Podľa niektorých štúdií šlo pomocou protizápalových opatrení zvrátiť neurodegeneratívny proces. Praktické rady, ako sa dá vyhnúť zápalovým procesom v organizme a predchádzať civilizačným ochoreniam, môžu ľudia nájsť v mojej poslednej knihe „Stravou proti zápalu“. Jej súčasťou sú aj originálne recepty a vzorové jedálničky s návodom na výber protizápalovej stravy.

Najstrašnejšou obavou každého z nás je rakovina. Bojíme sa jej azda viac ako smrti. Prečo nás pred rakovinovým bujnením neochráni imunitný systém? Kde robíme chybu?

Je zaujímavé, že keď má človek nejaké závažnejšie zdravotné problémy, hneď myslí na rakovinu. Rakovina býva často až tou poslednou príčinou zdravotných ťažkostí. Pravdou ale je, že dlhodobý chronický zápal vedie k zvýšenému riziku vzniku onkologického ochorenia, ktoré je s chronickým zápalom spojené. Ako som už spomínal, jednou z príčin chronického zápalu je zlé trávenie a narušená črevná mikroflóra, ktorá výrazne súvisí s imunitou. Až 80 percent imunity leží v črevách. Narušená črevná mikroflóra zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva a výskumy dokonca naznačujú, že ovplyvňuje aj psychické choroby, pretože komunikuje priamo s mozgom. Usmerňuje aj to, aké máme emócie a ako myslíme. Mnohé neurotransmitery ako serotonín, hormón šťastia, sa z viac ako 90 percent tvoria v črevách a nie v mozgu. Z tohto pohľadu bude do budúcna zaujímavá napríklad terapie depresie.

Aké sú príbehy vami vyliečených pacientov? Ktorý prípad vo vás vyvolal najsilnejší pocit satisfakcie?

Prípadov úspešne liečených a vyliečených pacientov je mnoho. Často ku mne prichádzajú ľudia s ťažkými migrénami, ktorí po niekoľkomesačnej liečbe s vylúčením problematických potravín pociťujú výraznú úľavu až vymiznutie bolestí. Ďalšiu skupinu tvoria pacienti, ktorí sa liečia z autoimunitných ochorení, ako je reumatoidná artritída. Po zmene stravovania sa u nich podarilo výrazne zlepšiť hybnosť a znížiť stuhnutosť svalstva. Potom je to holistická liečba ochorení štítnej žľazy, ktorá pacientom umožňuje vyhnúť sa operácii. Len nedávno ma veľmi potešilo, keď zmizli jednej mladej pacientke metastázy na žalúdku a pankrease. Práve pri pankrease je liečba rakoviny veľmi náročná. Často býva v pokročilom štádiu, pretože je ťažko odhaliteľná.

Moderná spoločnosť trpí pandémiou civilizačných ochorení. Čo považujete za najväčšie nedostatky nášho nezdravého životného štýlu, ak si odmyslíme nedostatok pohybu?

Pandémia civilizačných ochorení je symbolom západnej konzumnej spoločnosti a je aj najčastejšou príčinou úmrtí. V minulosti to bývali infekcie, teraz sú to choroby srdca, onkologické ochorenia, cukrovka a obezita. Faktorov, ktoré sa podieľajú na civilizačných ochoreniach, je niekoľko. Primárne je to strava, ale jesť vyváženú a nutrične bohatú stravu nestačí. Ďalším z faktorov je stres, ktorý preukázateľné spúšťa zápal v tele. Potom tiež nedostatok oddychu – ľudia nevedia relaxovať, nevedia správne dýchať, dýchajú len povrchovo alebo často zadržiavajú dych, čo vedie k horšiemu okysličeniu organizmu, a teda k ďalšiemu z dôvodov civilizačných ochorení. Medzi rizikové faktory patrí aj nedostatočná očista organizmu, inak povedané očista alebo pôst. Očista má významný vplyv na reguláciu imunity, hormonálneho systému a na ozdravenie tela, pretože na spracovanie jedla, trávenie a vstrebávanie živín telo spotrebuje veľa energie.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (6)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Starovekí lekári kládli na prvé miesto spánok. Mnohí ľudia sa dnes sťažujú na jeho nedostatok, týždenne im chýbajú aj hodiny spánku. Jeho deficit v tele podporuje zápal, narúša imunitu, vedie k rýchlejšiemu starnutiu. Životosprávu pacientov sa preto snažím nastaviť nielen na stravu, ale aj na bylinnú liečbu, lebo byliny sú často koncentrované zdroje antioxidantov a ďalších synergicky pôsobiacich liečivých látok, ktoré organizmus pomáhajú revitalizovať. To, že byliny nie sú až také účinné, alebo že sa na liečbu nedajú využiť, je len mýtus. V prírode existujú byliny na akúkoľvek chorobu, treba však vedieť, ako ich použiť.

Čo by v našej strave rozhodne chýbať nemalo a čo v nej žalostne chýba?

Základom zdravia je strava, ktorá je kaloricky chudobnejšia, ale nutrične bohatá, teda v nej nechýbajú minerály, vitamíny, stopové prvky a antioxidanty. Vplyvom poľnohospodárstva, používaním pesticídov a iných syntetických látok, je však zloženie a obsah antioxidantov v zelenine a potravinách výrazne nižší než v minulosti. K látkam, ktoré v našej strave chýbajú, patria najmä zdravé tuky, pretože sacharidov a bielkovín máme v strave dostatok. Zdravé tuky sú napríklad súčasťou stredomorskej kuchyne a boli typické aj pre paleolitickú stravu, napríklad olivový a kokosový olej, tučné superpotraviny ako orechy, semienka, ryby, vajíčka, zdravé mäso typu divina, prípadne bio hovädzie. A potom aj strukoviny.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (6)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: pixabay.com)

Antioxidanty sa vyskytujú napríklad v orechoch a ovocí. Málokto však vie, že najviac antioxidantov obsahuje korenie. Nemá len dochucovací efekt, ale tiež protizápalový účinok. Každé jedlo by sme mali okoreniť, tak, ako je zvykom v ázijskej, arabskej alebo stredomorskej kuchyni. Rôzne zmesi nasušených byliniek a mletého korenia (jedným z najzdravších je napríklad kurkuma) sú zásadné a veľmi dôležité pre náš organizmus. V strave nám teda chýbajú dve základné ingrediencie – koreniny a zdravé tuky.

Čo robíte vy osobne, aby ste boli zdravý a fit? Čomu sa venujete vo voľnom čase?

Moja základná filozofia je taká, že to, čo odporúčam svojim klientom, aj sám žijem. Moja strava v minulosti nebola práve ukážková, čo ma súčasne motivovalo venovať sa detoxikáciám a bylinnej liečbe. Rezervy som mal kedysi aj v pohybe, pravidelné hlboké dýchanie a meditácie pre mňa neboli na dennom poriadku tak, ako dnes. Každé ráno vstávam o 30 minút skôr predtým, než sa chystám do práce, pretože v priebehu dňa by som sa už k relaxácii nemusel dostať. Denne sa snažím spávať aspoň sedem a pol hodiny, pravidelne cvičím bojové umenie, jazdím na bicykli alebo chodievam na prechádzky. Na pravidelnej báze tiež praktizujem ľahšie posilňovanie. Dá sa totiž povedať, že jedným z problémov moderného človeka je nepravidelnosť, ktorá tiež ovplyvňuje zdravotný stav.

Medzi ozdravné procedúry zaraďujete aj masáže. Prečo ich možno považovať za liečivé a blahodarne pôsobiace na celý organizmus?

Masáže sú súčasťou detoxikácie, ale i regenerácie. Olejové masáže s teplým sezamovým olejem sú vhodné proti artrózam, regenerujú pokožku, podporujú prekrvenie organizmu, detoxikáciu a v spojení so saunou výrazne zlepšujú imunitný systém.  Do harmonogramu týždňa by sme mali zaradiť aj automasáž. Stačí, keď si doma v kúpeľni nahrejeme olej a potrieme si ním telo.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (6)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Pomaly sa blíži nový rok. Poradili by ste našim čitateľom návod na nejakú vhodnú posviatočnú detoxikáciu?

Predsavzatia na novoročnú očistu sú tie najhoršie, pretože väčšinou nevedú k dlhodobejším návykom a želanému výsledku. Dôležité je nastaviť si pravidelný režim, mať správny spánok, vyváženú stravu, primeraný pohyb a pravidelne organizmus detoxikovať. Zdravie môžete podporiť aj pitím čajov. Ja pijem pravidelne čaj z posvätnej bazalky, ktorý má silné antioxidačné účinky. Priaznivé očistné účinky má aj zmes koriandra, feniklu a rímskej rasce v rovnakom pomere, keď jednu lyžičku zmesi zalejeme vriacou vodou a necháme lúhovať 10-15 minút. Takýto čaj môžeme piť napríklad dvakrát denne. V zimnom období povzbudí organizmus aj čaj zo zázvoru.

MUDr. David Frej
Zobraziť galériu (6)
MUDr. David Frej  (Zdroj: archív. D. F.)

Viac o téme: ZápalDetoxikáciaDavid FrejPrírodná medicína
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9