Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ortopedička radí, ako si vybrať správnu obuv na zimu: Snehule patria medzi najhoršie topánky

MUDr. Martina Zachvejová Maslenová Zobraziť galériu (4)
MUDr. Martina Zachvejová Maslenová

Pri výbere zimných topánok ľudia prehliadajú množstvo dôležitých faktorov. Dokonca ani pohodlné snehule nemusia byť najšťastnejším zdravotným kompromisom. Dôvod nám prezradila ortopedička Martina Zachvejová Maslenová z Polikliniky Falck Radlinského v Bratislave.

 

Rady ortopédov na leto sú známe takmer každému. Ako znie jednoduchý návod na výber vhodnej zimnej obuvi?

Výber zimnej obuvi treba prispôsobiť poveternostným podmienkam a terénu. Ak si vyberáme obuv na suchú zimu, tak sú vhodné kožené, zateplené topánky alebo čižmy s vhodne upravenou protišmykovou podrážkou. V prípade mokrej zimy, do dažďa a snehu, je, samozrejme, vhodná obuv z nepremokavých materiálov.

Ženy si aj do snehu vyberajú obuv na vyššom podpätku – aká výška podpätku je ešte v norme? Vyhovujú zdravotným požiadavkám aj teraz veľmi populárne vyvýšené topánky na platforme?

Na denné nosenie nie je vhodný podpätok vyšší ako štyri centimetre. Ak už po topánkach na vyššom podpätku siahneme, je potrebné vybrať si správnu veľkosť čižiem z vhodného materiálu a protišmykovou podrážkou, aby sme pri pokĺznutí na ľade neutrpeli úraz, čo je v zimnom období veľmi časté. Topánky na platforme sú lepšou voľbou ako podpätky, pokiaľ podpätok na platforme nie je príliš vysoký, aby nevzniklo preťaženie prednej časti nohy.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Snehule dnes s obľubou nenosia len deti, ale aj dospelí. Je táto obuv spojená s nejakými ortopedickými rizikami?

Snehule sú veľmi častou zimnou obuvou, ale nie sú veľmi šťastnou voľbou. Dôvodom je to, že sú vyrobené z príliš mäkkého materiálu a netvoria pevnú oporu pre nohu. Veľmi často u ľudí pri nosení takejto obuvi pozorovať vybočenie nohy do vnútornej alebo vonkajšej strany – upozorňujú naň pokrčené snehule a zodratie podrážky na jednej strane. Snehule majú podrážku, ktorá nie je anatomicky formovaná a pri častom nosení takýchto topánok nastáva pokles klenby a rozšírenie nohy. Avšak dnešný trh ponúka široké spektrum snehúl, ktoré majú aj pevnejšiu podrážku, sú z nepremokavých materiálov, žiaľ, väčšina z nich nespĺňa najnovšie módne trendy, a preto ľudia skôr siahajú po menej vhodnej obuvi, ktorá vyzerá atraktívnejšie.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

K snehu a mrazu patria aj klasické zimné športy ako korčuľovanie na ľade či lyžovanie. Predstavuje dlhodobé nosenie takejto špecifickej športovej obuvi pre nohy záťaž? Na čo by sme si pri výbere v obchode mali dať pozor?

S bolesťami nôh pri korčuľovaní a lyžovaní sa stretol asi každý. Korčule alebo lyžiarky by sme si mali pri ich kúpe dôkladne vyskúšať, aby nikde netlačili, pretože pri týchto športoch sa vyžaduje extrémna stabilita nohy. Profesionálnych športovcov často trápia chronické otlaky so zhrubnutou vrstvou kože. Pri rekreačnom športovaní však nespôsobujú zdravotné riziko.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: Zimná obuvOrtopedičkaMartina Zachvejová Maslenová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9