Detoxikácia bez odriekania a hladu: Deväť bylín, ktoré naštartujú telo i dušu

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-04-15 15:30:00

Mať stále dosť energie, dobre sa cítiť a ešte aj skvele vyzerať. Kto z nás by toto nechcel? Začnite tým, že svoje telo poriadne naštartujete. Práve teraz je ideálny čas dobiť baterky a dostať sa späť do fyzickej aj psychickej pohody. Zapamätajte si deväť bylín, ktoré sa podieľajú na šetrnej detoxikácii organizmu a získajte späť svoju vitalitu.

 

Bojujete s únavou, malátnosťou a pociťujete nedostatok energie? Vaše telo pravdepodobne potrebuje detox. Len málokto o ňom nepočul a pre mnohých z nás je synonymom odriekania a tak trochu nevyhnutným zlom, ktoré radi odkladáme. Detox však neznamená hlad. Môžete si ho užívať a pozdvihnúť ho na relax! Našťastie, máme prírodu a bylinky, ktoré sú v priebehu očisty skvelými spoločníkmi. 

Čítajte viac: Profesionálny masér Peter Anjel: Svalová horúčka či modriny sú úplne bežná vec

Ak by sme žili v dokonalých podmienkach, naše telo by sa dokázalo detoxikovať samo. Keď všetko funguje tak, ako má, pečeň pracuje ako neunaviteľný filter. Neutralizuje a súčasne pomáha odvádzať 99 percent toxínov a škodlivín z krvi. V dnešnej dobe so znečisteným vzduchom, s prítomnosťou pesticídov v potravinách, s veľkým množstvom environmentálneho znečistenia a všadeprítomnými chemikáliami je pečeň vystavená veľkej záťaži. Nedokáže odvádzať nečistoty efektívne. Rovnako tak sú nadmerne zaťažené aj iné orgány dôležité pre prirodzené čistenie nášho organizmu, napr. pľúca, obličky a tak ďalej. Na rad preto prichádza očista, ktorá dokáže telu pomôcť. Štrnásťdňová detox kúra podporuje detoxikáciu tela a naštartuje ho správnym smerom. S očistou na nič nečakajte, únava vám určite napovie, že začať by ste mali práve teraz. A pozor! Rozhodne nie je potrebné utrpenie, spojte si očistu s relaxom.

Impulz z prírody

Správnymi impulzmi pre unavené telo môžu byť silné bylinné extrakty. Tie pomáhajú detoxikovať organizmus a prispievajú tak k zlepšeniu jeho stavu. Chcete znovu pocítiť, ako funguje telo bez škodlivín, ktoré ho spomaľujú, unavujú a deprimujú? Organizmus bez nahromadených toxických látok je prirodzene plný energie. Využite moc deviatich bylín, ktoré vás podporia pri reštarte.

Púpava, ktorá sa tradične používa ako pečeňové tonikum, prispieva k stimulácii trávenia a rovnako ako pýr plazivý podporuje očistu tela a zdravie močových ciest. Rumanček podporí trávenie a o správnu funkciu pečene, ktorá je pre detoxikáciu tela nevyhnutná, sa postará pestrec mariánsky. Pŕhľava napomáha zbavovať telo prebytočnej vody a juka (zázrak Indiánov) rozriedi toxíny a škodliviny a napomáha ich odviesť z tela von. Podobne ako dobre známa breza previsnutá, ktorá svojimi silnými močopudnými vlastnosťami prispieva k prečisteniu. V dnešnej dobe veľmi obľúbená chlorela pomáha odstrániť ťažké kovy z tela a priaznivo tak ovplyvňuje funkciu žlčníka, pečene a obličiek. Zelený jačmeň je silný antioxidant.

Ruman rímsky

Tajomstvo rumančeka poznali už naše babičky, ktoré z neho varili čaj aj pripravovali obklady. Aj dnes je jednou z najobľúbenejších bylín, ktoré sa používajú predovšetkým vďaka svojmu priaznivému vplyvu na trávenie.

Pestrec mariánsky

Balzam pre našu pečeň. Pestrec je jednou z najlepších ciest, ako prírodnou cestou podporiť pečeň a jej celkovú regeneráciu. Je veľmi dôležitý práve pre zachovanie detoxikačných funkcií pečene a jej ochrany pred pôsobením voľných radikálov. Tento antioxidant podporuje trávenie aj detoxikáciu organizmu.

Púpava lekárska

Zo školských herbárov ju tiež poznáme aj ako mlieč či májik. Táto rastlina je nielen peknou ozdobou do vlasov, má tiež blahodarný účinok na činnosť pečene a pôsobí močopudne. Pomáha tak z tela vyplavovať nečistoty a tým prispieva k detoxikácii, priaznivo pôsobí na zdravie močových ciest aj na trávenie. Ukrýva v sebe aj veľa vitamínov a minerálov.

Pýr plazivý

Nenápadná rastlina, ktorá v detoxikačnej kúre určite nesmie chýbať. Pôsobí močopudne a šetrne tak pracuje na odvodnení organizmu a podporuje tak aj dolné močové cesty. Okrem iného pozitívne ovplyvňuje tvorbu opuchov.

Pŕhľava dvojdomá

Príjemného pohladenia sa od nej nedočkáme, ale jej umenie vnútri organizmu je zásadné. Podporuje schopnosť pečene prečisťovať krv a napomáha telu zbavovať sa prebytočnej vody či iných škodlivých látok. Žihľava má dobrý vplyv na funkciu pečene, ktorá je dôležitá pre trávenie tučnejších jedál. Tých by sme sa mali síce vyvarovať, ale malé neresti k životu patria.

Listy brezy previsnutej

Možno obyčajná breza, ale s listami neobyčajných vlastností. Majú silný močopudný účinok a odstraňujú z tela škodlivé toxíny, kyselinu močovú aj prebytočnú vodu. Breza prečisťuje obličky a pomáha tiež našim kĺbom. Okrem iného pôsobí priaznivo aj na tráviaci systém.

Juka

Už Indiáni verili v jej výnimočné detoxikačné schopnosti. Juka v tele funguje ako prírodná čistička. Dokáže rozriediť toxické látky a sedimenty, ktoré sa v našom tele usadili, a tým prispieva k ich pozvoľnému odstráneniu z tela. Indiáni verili, že keď máme čisté telo, máme čistú i myseľ.

Chlorela

Táto zelená sladkovodná riasa pomáha nášmu telu pri odstraňovaní ťažkých kovov. Podporuje tak správne fungovanie orgánov s významnou detoxikačnou funkciou - žlčník, pečeň, obličky. Je silným antioxidantom, bráni naše bunky pred nepriaznivým oxidatívnym stresom, podporuje tiež metabolizmus a trávenie. Telo ju víta tiež vďaka zástupu vitamínov a minerálov, ktoré obsahuje.

Zelený jačmeň

Toto skvelé prírodné tonikum je bohaté na aktívne enzýmy, vitamíny, minerály, stopové prvky, aminokyseliny i jedinečnú látku - chlorofyl, ktorý ešte zo školy poznáme ako prírodné zelené farbivo, vďaka ktorému je možná fotosyntéza. Aj náš organizmus ho ocení.

 

 

Fotogaléria


Tagy:
byliny detoxikácia

2018-04-15 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia