Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vianočná ryba pod drobnohľadom: Ako a ktorú si vybrať?

Na výbere ryby, ktorá bude súčasťou štedrovečerného menu, záleží! Zobraziť galériu (2)
Na výbere ryby, ktorá bude súčasťou štedrovečerného menu, záleží! (Zdroj: profimedia.sk)

Ryba k Vianociam neodmysliteľne patrí, tak ako aj iné symboly týchto sviatkov. Moderná doba so sebou prináša aj nové recepty a tradičného kapra stále častejšie nahrádza losos či iné druhy rýb. Viete, ako vybrať tú správnu a prečo je vlastne kapor symbolom Vianoc?

„Mohykán“ Vianoc

Asi takto nejako by sme vedeli nazvať kapra. Od malička sme ho mnohí mali na vianočnom stole, či už pečeného alebo vyprážaného. K tomu šalát, veru...už sa nám zbiehajú slinky!

Kapor a tradícia podávania ho na Štedrovečernú večeru začala už v období rímskych légií. Kapor je pôvodným druhom a žil v ramenách našich riek. Tam ho objavili vojaci légií, ktorým zachutil a poslali toto mäso aj cisárovi do Ríma. Jemu takisto zachutil, preto vydal príkaz na vybudovanie rybníkov, kde sa táto ryba začala chovať.

V stredoveku údajne samotný pápež vyhlásil mäso z rýb za pokrm, ktorým sa môžu ľudia hostiť aj počas pôstu. V súvislosti s cirkevnými nariadeniami sa kapor stal symbolom Vianoc a my tak už od pradávna môžeme bez výčitiek jesť túto rybu počas štedrovečernej večere.

Ako vybrať čerstvú rybu?

Je to umenie, to musíme uznať. Pri predvianočnom zhone, naháňaní sa za skvelým darčekom si radšej bez reptania vyberieme prvú rybu, ktorú v obrovskej nádobe uvidíme. To je ale zle. Existujú znaky, ktoré naznačujú, či je ryba čerstvá alebo sme si vybrali „starší“ a nie práve čerstvý kus.

  • Čerstvá ryba by mala prirodzene plávať
  • Povrch ryby by nemal byť poškodený
  • Ak ryba zapácha, nekupujte ju
  • Ak pláva hore brucho, isto s ňou nie je niečo v poriadku
  • Pevnosť a štruktúra mäsa je tiež dôležitá – ak je ryba na pocit mľandravá, má od čerstvosti ďaleko
  • Oko ryby – ak je vypuklé, ryba je čerstvá
  • Zakalené oko ryby je dôvod, prečo ju nekúpiť
  • Čerstvosť ryby preukazujú aj žiabre – mali by byť červené
  • Čerstvé ryby sa ukladajú s kožou na ľadovú triešť a mali by ním byť aj pokryté
  • Porciované ryby a filety musia byť naopak pred ľadom chránené fóliou, aby nenaťahovali vodu

Akú rybu vybrať?

Stáva sa, že pred kaprom uprednostňujeme inú rybu. Viete si vybrať správne alebo každý rok kupujete inú? Pozrite sa na tie najčastejšie, ktoré u nás dostať a čím sú výnimočné.

  • Ružovučký losos

Kým táto ryba bola v minulosti skôr výnimkou, dnes je veľmi obľúbenou a dostupnou alternatívou. Nezapácha ako ryba, preto ju majú radi aj tí, ktorí ryby nemusia. Mäso lososa obsahuje veľa tuku, je vhodný na vyprážanie alebo grilovanie. Čo je lepšie, nemá žiadne kosti.

  • Treska...bez majonézy

Treska sa radí medzi najpredávanejšie morské ryby, má jemnú štruktúru mäsa, pripravovať sa teda musí rýchlo, aby sa mäso nerozpadlo. Treska je bohatá na vitamín B12, čím sa odlišuje od ostatných druhov rýb. Hodí sa na smaženie, zapenia a restovanie. Ak si myslíte, že krabie tyčinky sú z kraba, mýlite sa. Sú z tresky.

  • Pražma

Pražmy majú oválne, vysoké a ploché telu, mäso je biele, pevné a chuťovo veľmi lahodné. Pražmy sa väčšinou grilujú. Na príprave ale nezáleží.

Čítajte tiež: Zaužívaný spôsob vyliečenia ako klamstvo: Ležanie v posteli môže váš zdravotný stav zhoršiť!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9