Dostali ste na Mikuláša granátové jablko? Pozrite, čo spraví s vaším organizmom!

Granátové jablko už dnes dostať jednoduchšie ako kedysi. Prečo je pre naše zdravie dôležité?
Zdroj: thinkstock.com
2016-12-08 12:00:00

Granátové jablko už dávno nie je nedostatkový tovar. Dostať ho takmer v každých potravinách, v obchode so zdravou výživou. Zrniečka sú nie len chutné, ale aj zdravé. Toto všetko nám poskytuje jedno granátové jablko!

Exotické, no nie nedostupné

Mnohí považujú toto „čudné“ ovocie za exotiku, ktorú si nemôžu dovoliť. No je to práve naopak. Už dávno nie sú tak nedostupné ako kedysi. Nie len granátové jablko. Rovnako ako mango, papáju, liči či hurmikaki – všetky sú dostupné a všetky môžeme ochutnať.

Granátové jablko je sladké červené ovocie, ktoré je na prvý pohľad nenápadne, no keď ho prekrojíte či ošúpete, zrak upútajú drobné krvavočervené zrniečka, ktoré sú sladké, no niekedy horké.

Čo poskytujú nášmu zdraviu?

Najprospešnejšie sú pre naše koronárne tepny, ktoré dokáže jedno skonzumované granátové jablko chrániť pred zhrubnutím. Upchávanie tepien tukom je jav, ktorý predchádza ateroskleróze, veľmi obávanej choroby každej vekovej kategórie.

Účinky granátového jablka sú najmä v znižovaní oxidačného stresu, je zároveň prevenciou pred ukladaním tukov v srdci a tepnách, bojuje aj proti zápalovým ochoreniam.

Okrem toho však konzumácia granátového jablka predchádza arteriálnemu plaku, do organizmu sa dostane viac vitamínu C, znižuje sa zlý choresterol a posilňuje sa celkovo kardiovaskulárny systém.

Granátové jablko má mimoriadny obsah antioxidantov, okrem už spomínaného vitamínu C, obsahuje aj vitamín E, kyselinu listovú a pyridoxín.

Markantná  je v ňom aj meď, ktorá je dôležitá pri vytváraní červených krviniek. Jablko je vhodné aj pri podráždenom tráviacom systéme, pri kŕčových žilách a hemoroidoch.

Ako granátové jablko správne ošúpať?

Niekedy je fuška dostať sa k chutným zrniečkam, pozrite sa preto na video, ktoré vás naučí ošúpať si tento druh „jablka“ čo najrýchlejšie.

Čítajte tiež: Najúčinnejší recept na pohladenie hrdla: Medicínsky zázrak, ktorý zlikviduje bolesti!

2016-12-08 12:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, naturalandhealthylives.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia