Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Problém, s ktorým mnohí bojujú: Odborníčka prehovorila, či je premnoženie lienok nebezpečné!

Tiež máte problém s premnoženými lienkami? Dajte si pozor nato, aby vás
Tiež máte problém s premnoženými lienkami? Dajte si pozor nato, aby vás "nepohrýzli". (Zdroj: thinkstok.com)

Snáď na Slovensku neexistuje nik, kto by nemal na balkóne či v byte poletujúce lienky. Mohlo by sa to zdať ako scéna z rozprávky, no je to skôr horor. Sú doslova všade! A sú potenciálne nebezpečné!

Ak ste zvyknutí na malé potvorky, ktoré „predpovedajú“ počasie, mali by ste vedieť, že takto lienky ázijské naozaj nevyzerajú. Sfarbením síce pripomínajú tie naše, na ktoré sme zvyknuté, ázijské majú viac bodiek a pri styku s nimi vypúšťajú nepríjemný zápach. A nielen to!

V médiách sa vyskytol prípad dievčatka, ktorého lienka „pohrýzla“ do líčka, ktoré jej následne opuchlo. Podľa odborníkov išlo o alergickú reakciu na látky, ktoré lienka vypúšťa do okolia.

Čo je táto látka zač a je pre nás nebezpečná?

Lienky najmä teraz, v jesennom období začínajú byť hladné a mierne agresívne. Preto je možné, že nás môžu uhryznúť, nie je to však bežné.

Ani nami oslovená odborníčka si nevedela vysvetliť, ako k tomu mohlo prísť. Podľa nej nikde nie je zmienka o tom, že by lienky „kúsali“.

„ Ja osobne som sa ešte nestretla s reakciou na kontakt s lienkou. A ani moji kolegovia, ktorých som sa pýtala,“ povedala imunologička MUDr. Hana Kayserová.  

Lienky totiž vypúšťajú páchnucu a alergizujúcu tekutinu – alkaloid a zapáchajúci metoxypyrazín. Práve tie dve látky sa stávajú hrozbou, preto v tele môžu vyvolať alergickú reakciu. Inak je látka „využitá“ na zabitie a rozloženie prirodzenej potravy lienok – na mšice a vošky.

„Enzýmy, ktoré lienky vypúšťajú, sú bielkoviny, takže áno, môžu vyvolať lokálnu alergickú reakciu, ale ide skôr o podráždenie, lokálny zápal kože po kontakte s chemikáliami a enzýmami,“ povedala lekárka.

Majú byť matky v pozore?

Kým to počasie dovoľuje, deti s mamičkami trávia popoludia vonku v prírode. Tam s týmito lienkami prídu do prirodzeného kontaktu, preto je dôležité vedieť, či pre ne predstavujú nebezpečenstvo.

„Detská koža je všeobecne jemnejšia, prekrvené, preto následná reakcia môže byť viditeľnejšia,“ dodala imunologička. 

A čo zápach, ktorý lieky za sebou nechávajú?

„Udávaný zápach asi nebezpečný nie je, alebo podobne ako u ploštíc je nepríjemný a odpudzujúci. Deti, ale aj dospelí by si mali po hre s takýmto hmyzom umyť ruky,“ upozornila.

Čítajte tiež: Žena vynechala mliečne výrobky na 3 týždne: Takto to ovplyvnilo jej telo! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9