Dajte zbohom suchým perám: Takto to docieliť behom niekoľkých minút!

Trápia vás suché pery, najmä v jesennom počasí? Pozrite sa, čo účinne zaberie!
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-23 06:00:00

Chladnejšie počasie, ktoré nás najbližšie dni čaká, so sebou prinesie jednu z najčastejších nepríjemností. Suché pery. A nech robíte čokoľvek, nič nezaberá. Prečo máme práve na jeseň a v zime suché pery a ako im prinavrátiť hydratáciu?

Na vine nie je len počasie

Je pravda, že počasie a najmä vietor je jedným z dôvodov, prečo máme pery suché a prečo následne praskajú. Suché pery však spôsobujú aj iné podmienky, medzi nimi napríklad zlá starostlivosť o ústa alebo nevhodné produkty.

Niekedy však môže ísť aj o niečo horšie ako len zlý produkt. Suchosť pier spôsobujú alergie, rôzne zápaly na pokožke, spálenie sa od slnka, čo spôsobuje poškodenie buniek.

Čo odporúča lekár?

Dôležitá je hydratácia – to, že máte suché pery je výsledok slabej hydratácie celého organizmu. Čím menej vody máte v tele, tým viac sa to odráža na vašej pokožke. Preto dodržujte pitný režim a bude po probléme.

Produkty na pery jedine s SPF – tieto balzamy totiž chránia pokožku pred poškodením zo slnka.

Pery si rozhodne neoblizujte – akokoľvek vás to láka, perám to vôbec nepomáha. Čím viac si myslíte, že ich „hydratujete“, tým horšie to je. Voda sa z nich vyparujete rýchlejšie a vysušenie prichádza oveľa rýchlejšie.

Na pery nepoužívajte peeling – hoci sa chcete zbaviť suchej a odlúpnutej pokožky, v žiadnom prípade sa to neodporúča. Obnova tenkej pokožky má svoj čas, nikdy ju umelo nezrýchľujte.

Ako by mal vyzerať ideálny balzam na pery?

Pomoc suchým perám by mal poskytnúť tak dobrý balzam ako aj príroda. Ak chcete kupovaný výrobok, stavte na balzamy so základom s parafínu alebo vazelíny.

„Pokým nemáte infekciu, nepotrebujete antibiotickú liečbu,“ povedala Clay J. Cockerell z Dermapath Diagnostics v Dallase.

Preto ak máte pocit, že nejakú infekciu predsa len na perách máte, zájdite za svojím lekárom, ktorý váš stav skonzultuje a vhodnú liečbu vám sám naordinuje.

Ak predsa len chcete siahnuť po niečom z prírody, najlepší je včelí vosk, lanolín, kokosový olej či bambucké maslo. Mali by ste ale vedieť, že všetkého veľa škodí a ktorýkoľvek výrobok, pokiaľ ho nemáte vyskúšaný, môže perám ešte viac uškodiť. 

Čítajte tiež: Pichľaví ježkovia jesene: Toto s gaštanmi nikdy nerobte!

2016-10-23 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, healthyfoodteam.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia