V prírode číha nebezpečný nepriateľ: Na túto húsenicu si v lete dajte pozor!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-06-24 15:30:00

Hoci môžu húsenice na prvý pohľad pôsobiť neškodne, neskúšajte sa ich dotýkať! Ak vás v prírode popŕhli priadkovček dubový, čaká vás peklo.

Popŕhlila vás húsenica? Následky môžu byť veľmi nepríjemné – od vyrážok na pokožke, až po astmatický záchvat. Húsenice priadkovčeka dubového sa s ľuďmi nekamarátia, najmä alergici by sa pred nimi mali mať na pozore.

Čítajte viac: Riziko číha na každom kroku: Jedovaté rastliny, ktoré si Slováci najčastejšie mýlia

Samičky priadkovčeka dubového kladú svoje vajíčka v korunách dubov v priebehu mája. Kým z nich v lete vznikne motýľ, prechádzajú niekoľkostupňovým vývojom. Jedným z nich je aj larvárne štádium v podobe húsenice. Hmyz na stromoch žije v rodinných skupinkách, a keď sa presúva za potravou, pohybuje sa hromadne v radách za sebou.

Nepríjemné alergické reakcie

Pri styku s pokožkou môžu chĺpky húseníc vyvolávať alergické reakcie. Problém však nemusí spôsobiť len priamy kontakt s hmyzom. V okolí stromu, kde sa priadkovček dubový usadil, sa môžu jeho chĺpky  nachádzať aj mimo koruny dubu. Keďže sú veľmi jemné, vietor ich ľahko šíri ďalej a môžu sa zachytiť aj na odeve či topánkach.

Popŕhlenie býva neznesiteľné. Na pokožke sa zvyknú vytvoriť svrbiace červenkasté vyrážky. Okrem dermatitídy hrozí aj vdýchnutie jemných chĺpkov – vtedy môžu vyvolať bronchitídu či astmatický záchvat. Alergickú reakciu tiež môže sprevádzať horúčka, závrat, únava alebo zápal očných spojoviek.

Príčinou je toxický jed, ktorý obsahujú chĺpky priadkovčeka. Ten dokáže preniknúť do pokožky najmä v miestach, kde je tenšia – napríklad v oblasti tváre, krku alebo vnútornej strany lakťa. Podľa portálu Stern.de je priadkovček v prírode čoraz viac rozšírený, čo majú zrejme na svedomí klimatické zmeny. Odborníci radia, aby ste sa zámotkov húseníc za žiadnych okolností nedotýkali. Ak ku kontaktu dôjde, čo najskôr by ste si mali vymeniť oblečenie a osprchovať sa vrátane dôkladného umytia vlasov.

 

Fotogaléria


Tagy:
húsenica priadkovček dubový alergická reakcia

2018-06-24 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia