Tropické noci ničia šance na spánok: S týmito trikmi zaspíte ako malé bábätko!

Robí vám zaspávanie počas tropickej noci problém? Skúste tieto triky a bude to oveľa jednoduchšie.
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-27 12:00:00

To, že sa cez deň nedá vonku dýchať, nejako v klimatizovaných kanceláriách vieme prežiť. Hoci nie každý má toto šťastie. Dodržiavanie pitného režimu náš problém aspoň z časti vyrieši. Ale čo s nami v noci? Ako zaspať rýchlo a bez toho, aby sme neprebdeli celú noc?

Oddych sa zdá byť po náročnom dni v práci to najlepšie, čo nás čaká. Počas horúčav to tak ale nemusí byť. Dusno v byte či v dome, neschopnosť ventilátorov dostatočne rýchlo vymeniť horúci vzduch v izbe. Stáva sa to, pretože letá u nás bývajú čoraz horúcejšie. Pripravte preto svoju posteľ na odpočinok tak, aby zaspávanie nebola nočná mora. 

  • Obliečky byť mali byť z bavlny

Posteľná bielizeň by mala byť vyrobená z ľahkej bavlny, pretože takáto posteľná bielizeň je priedušná, takže poskytuje pohodlie pre naše telo v najvyššej možnej miere. 

  • Udržiavajte v posteli chladno 

Tak ako sa počas studenej zimy zohrievate termofórom s horúcou vodou, tentokrát ho naplňte vodou a nechajte ho na pár hodín do chladničky. Ako ľadový obklad to vôbec nie je zlý nápad, však? 

  • Egyptská metóda spánku 

chceli by ste vedieť, ako starí Egypťania prežívali ich horúce noci? Veľmi jednoducho. Vymenili klasickú deku za mokrý uterák alebo prikrývku namočenú v studenej vode. Dodávame iba, aby ste si pod seba vždy dali suchú plachtu, aby neprišlo k namočeniu matraca a následnému znehodnoteniu. 

  • Spite oblečení

Nie však od hlavy po päty. Uprednostňujte voľné, mäkké, bavlnené tričko a krátke gate či spodnú bielizeň. Môžete spať aj nahí, je to už len na vás. 

  • Umiestnite posteľ nízko

Hocikde spíte, spať na zemi počas horúcej noci je na nezaplatenie. Teplo sa ľahšie udrží vo vyšších polohách. Preto ak máte tú možnosť, vždy uprednostnite spánok na matraci na zemi.

  • Menej svetla, menej tepla

Ak to je možné, pred spaním nesvieťte v miestnosti. Žiarovky samé o sebe produkujú teplo, čo zvyšuje teplotu aj v miestnosti. 

  • Osviežte miestnosť predtým, ako si ľahnete

keď už nemáte možnosť použiť ventilátor, vezmite si mokrú handru, zaveste ju do prievanu. Vzduch prúdiaci dnu ochladí miestnosť a vám sa bude lepšie zaspávať. 

  • Odpojte všetku elektroniku

Nezaspávajte pri pustenej televízii, pri obľúbenom filme, ktorý si pustíte z notebooku. Jednoducho vypnite všetku elektroniku v miestnosti, pretože aj ona produkuje teplo, ktoré zvyšuje dusno v miestnosti. 

Ako sa ešte ochladiť pred tým, ako si ľahnete do postele? 

Ochladiť organizmus nepotrebujeme iba pred tým, ako si ľahneme do postele. Stačí, že teploty počas dňa vystúpia nad 25 stupňov a mnohí už prežívajú doslova muky. Chystáte sa do práce a už teraz viete, že cesta bude utrpenie? Pracujete z domu, máte dovolenku a leto si napriek tomu neužívate? Existuje pár jednoduchých trikov, ktoré vám pomôžu horúčavy vonku prežiť. 

Spravte si vlastný „chladiaci“ box. Postačí, ak do misky dáte ľad a umiestnite ho pred ventilátor. Vietor vyzdvihne chlad z povrchu ľadu a tá sa dostane k našej pokožke. 

Okamžitá úľava aj v práci! Prišli ste do práce alebo ste sa z nej práve vrátili a je vám teplo? Potrebujete sa rýchlo schladiť, pretože to už nevydržíte? Vezmite si vrecká s niečím mrazeným a priložte si ich na pulzné body – na zápästie, na krk, kolená či členky. Úľava na seba nenechá dlho čakať. Ak nemáte nič podobné po ruke, prúd studenej vody na zápästia tiež pomôže. 

Pite aj pred spaním – na hydratáciu pred spánkom má každý iný názor. Niekto odporúča pitie pred spaním, iný sa mu vyhýba, pretože má pocit, že potom nevie zaspať. Tak či onak – počas horúcich nocí by sme pred tým, ako si ľahneme, mali vypiť pohár vody. Nadmerné potenie počas noci totiž vedie k dehydratácii a prerušovanému spánku, čo je to, čo nechceme. 

Udržujte nohy v chlade – na prstoch nôh totiž máme tiež pulzné body, ktorých ochladením prichádza k úľave. Ak môžete, pred spaním si na pár minút nechajte nohy namočené v studenej vode, poprípade v mokrom uteráku. 

Čítajte tiež: Čo sa deje s telom počas pobytu na slnku? Skryté procesy, o ktorých ste nevedeli!

2016-07-27 12:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, greatist.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia