Týchto 7 jedál si pred kúpaním odpustite: Kŕče a nepríjemné nadúvanie!

Dávajte si pozor na konzumáciu niektorých jedál pred tým, než skočíte do vody.
Zdroj: thinkstock.com
2016-06-29 12:30:00

Neviete sa dočkať príjemného osvieženia po tom, ako vojdete do bazéna či vkročíte do mora? Tento pocit je na nezaplatenie! Mali by ste ale vedieť, ktoré jedlá by ste si pred vodnými radovánkami mali odpustiť!

Osvieži, no nie je odporúčaná

Hovoríme o zmrzline. Ale aj všeobecne o potravinách, ktoré majú vysoký podiel tuku. Takéto pokrmy sú totiž ťažšie stráviteľné, ťažia na žalúdku, čo znamená, že sa cítime plní a máme nepríjemné pocity v bruchu. Ak sa predsa len chcete osviežiť, vymeniť krémové nanuky za ovocný sorbet, ktorý osvieži, no nezaťaží žalúdok.

Štipľavé pokrmy nechajte na večer

Ak patríte medzi tých, ktorí sa v mori či bazéne radi osviežia tým, že si poriadne zaplávajú, vyvarovať by ste sa mali štipľavým jedlám. Tým, že je vaše telo vo vodorovnej polohe, žalúdočné šťavy sa môžu stať problémom. Vyhýbať by ste sa mali aj horúcim omáčkam, paprikovým jedlám, ktoré narobia žalúdku nemalé problémy.

Sladké džúsy a minerálky s príchuťou

Osvieženie v podobe limonády z orosenej fľašky je síce žiadúce, ovocné koncentráty a sladené limonády však spôsobujú kŕče a nadúvanie. A to zrovna nie je to, čo by ste chceli vo vode zažiť. Ťaživý pocit na žalúdku však nie je nič v porovnaní s tým, ako obsah nápojov vplýva na brušnú stenu. Vyvíja na ňu totiž tlak, ktorý môže spôsobiť „otvorenie klapiek“  a spôsobiť pálenie záhy. A to teda nie je v mori najideálnejšie, čo poviete?

Alkohol patrí na párty a nie do bazéna

Alkohol znižuje úsudok, môže spôsobiť nekoordinované pohyby, nehovoriac o tom, čo všetko by jeho účinky mohli spôsobiť plávajúcemu človeku. Ak máte chuť na „jedno orosené“, skúste jeho nealkoholickú verziu. Osviežite sa ním, pretrávi vám, no budete v bezpečí. Predsa len to jedno dve pivá nestoja za riziko utopenia. Radšej si pivo dajte po dobrej večeri či na párty v miestnej diskotéke.

Bublinky nech ostanú v bublinkovom kúpeli

Fazuľa a ostatné strukoviny nie sú najvhodnejšie zvoleným pokrmom medzi oddychom v tieni domova počas pobytu pri mori. Obsahujú veľa vlákniny, čo je síce pre zdravie to najdôležitejšie, no nie ideálne, ak sú vaším jediným denným odevom plavky. Ak ich zjete pred kúpaním, hrozí vám riziko nadúvania, nafukovania a v neposlednom rade kŕčov, čo v mori nechce zažiť nikto z nás.

Zeler má stopku

Tiež sa čudujete, prečo je táto zelenina na liste zakázaných potravín pred kúpaním? Látky v nej obsiahnuté môžu vyvolať chemickú reakciu, ktorá robí našu pokožku precitlivenou na ultrafialové svetlo. Šťava zo zelera dokonca môže spôsobiť podráždenie pokožky a rôzne vyrážky. To by ste asi riskovať počas dovolenky nechceli.

Čítajte tiež: Krutá daň za pohodlie: Dovolenka all inclusive vás môže odrovnať na dlhé roky!

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia