Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Jednoduché pravidlo pre zdravé oči: Viete, čo znamená 20-20-20?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

Mnohí z nás trávia pozeraním na obrazovku hodiny a hodiny času denne. Daňou sa tento životný štýl môžu byť problémy s očami, od pocitu nepríjemného pálenia a únavy, až po zhoršovanie zraku. Viete, ako týmto problémom predchádzať, keď je večne svietiaci monitor súčasťou vašej práce? Mali by ste sa naučiť dodržiavať jednoduché pravidlo 20-20-20.

 

Či už je to monitor, obrazovka tabletu alebo mobilného telefónu, elektronika takmer neustále zamestnáva váš zrak – ale aj vyčerpáva. Preto by ste mali dodržiavať pravidlo 20-20-20, píše Medicalnewstoday.com. Pravidlo radí, aby ste si po každých 20 sekundách pozerania na monitor urobili 20-sekundovú pauzu pri pohľade na objekt vzdialený asi 20 stôp od vás (približne 6 metrov).

Čítajte viac: Ochorenie, ktoré vás môže nebadane pripraviť o zrak: Polovica ľudí o ničom netuší

Toto pravidlo vás má podnietiť k častým zrakovým prestávkam, ktoré znižujú namáhanie očí počas dlhého hľadenia na obrazovku. Jeho autorom je kalifornský optometrista Jeffrey Anshel, informuje Optometry Times. Pomáha uvoľňovať očné svaly, predchádzať pocitu suchosti a pálenia v začervenaných očiach, ale aj neostrého videnia.

Alebo oči na 20 sekúnd zatvorte

V praxi sa dá realizovať aj tak, že sa každých 20 sekúnd pozriete napríklad von z okna. Jeho alternatívou môže byť aj 20-sekundová pauza so zatvorenými očami po 20 minútach práce s počítačom.

Okrem Anshelovho pravidla 20-20-20 môžu očiam pomôcť aj očné kvapky, zväčšenie textu na obrazovke, zmena nastavenia farebného kontrastu obrazovky monitora, ale aj pravidelné kontroly zraku u očného lekára.

 

Viac o téme: MonitorObrazovkaúnavaOčiOkoZrak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9