Otlačené chodidlá ako varovanie: Kurie oká môžu značiť ortopedický problém

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-26 06:00:00

S prezúvaním do nových topánok sa spája jedna nepríjemná súčasť – boľavé otlačené chodidlá. Na to, či sa dá neželaným otlakom zabrániť a ako ich liečiť sme sa spýtali dermatologičky Denisy Dostálovej z Polikliniky Falck Radlinského v Bratislave.

„Mozole vznikajú v dôsledku dlhodobého opakovaného trenia a tlaku na kožu,“ vysvetľuje dermatologička Denisa Dostálová. Predchádzať im podľa jej slov môžeme nosením vhodnej obuvi, dostatočne vzdušnej a mäkkej, ako aj prácou v ochranných rukaviciach. Dôležité je odstrániť pretrvávajúce mechanické pôsobenie na jednom mieste.

Čítajte viac: Najväčší rozdiel medzi pleťovým mliekom a micelárnou vodou? Spýtali sme sa odborníčky!

„V prípade, že otlak vznikne, možno ho sterilnou ihlou prepichnúť, ale kryt nestrhávať, pretože chráni pred sekundárnou infekciou. Miesto stačí len prelepiť,“ radí doktorka. Ak sa na jednom mieste tvorí otlak opakovane alebo sa vôbec nehojí, komplikáciou môžu byť sekundárne plesňové infekcie alebo macerácia kože, čiže rozmokvanie, rozmočenie kože. Na dlho otláčanom mieste sa po čase môže objaviť aj kurie oko.

Rozdiel medzi otlakom a kurím okom

„Kurie oko vzniká pri pretrvávajúcom tlaku na kožu, ktorý pôsobí oproti pevnému podkladu na miestach, kde sa pod kožným povrchom nachádza kosť. Na rozdiel od mozoľov nad kĺbovými či kostnými vyvýšeninami postihujú najmä ľudí s ortopedickými problémami,“ spresňuje.

Odborníčka dodáva, že pri liečbe je potrebné odstrániť pretrvávajúce mechanické pôsobenie na kožu, vyberať si vhodnú obuv a korigovať ortopedické anomálie. „V liečbe sa aplikujú zmäkčovacie kúpele a masti či náplasti s keratolytickými účinkami, napríklad s obsahom salicylovej kyseliny alebo urey. V prípade, že sa nález nezlepšuje a je spojený s výraznou citlivosťou, treba vyhľadať lekára,“ dopĺňa.

 

 

 

Fotogaléria


Tagy:
dermatologička otlak Denisa Dostálová kurie oko mozoľ

2018-03-26 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia