Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšie riziko sviatkov číha na vianočnom stole: Tri rady, ako piecť medovníky zdravšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Chutným a chrumkavým koláčom dokáže na Vianoce odolať sotvakto. Aby však bolo pečivo zdravšie, mali by ste jeho príprave venovať zvýšenú pozornosť. Počas pečenia totiž vzniká nebezpečná zlúčenina akrylamid, ktorú vedci spájajú so vznikom rakoviny.

 

Zemiakové lupienky, hranolčeky, pekárenské výrobky, keksy, chlieb a jemné pečivo. To všetko sú potraviny, ktoré môžu obsahovať zvýšené množstvo akrylamidu, ak neboli pripravované bezpečným spôsobom.

Čítajte viac: Ako odstrániť škodliviny, ktoré vznikajú pri vyprážaní vašej vianočnej ryby?

Vďaka užitočným tipom Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR), ktoré spolu s expertmi z Národného Kontaktného bodu pre vedeckú a technickú spoluprácu, Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a ďalšími odborníkmi zhrnuli v prehľadnom informačnom letáku pre spotrebiteľov, môžete tvorbu akrylamidu v potravinách znížiť.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (4)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

„Táto chemická látka sa prirodzene tvorí najmä v škrobnatých potravinách počas ich spracovania pri vysokých teplotách, napríklad pri pečení, pražení a vyprážaní. Laboratórne testy ukazujú, že spôsobuje rakovinu u zvierat a vedci dospeli k záveru, že konzumovanie potravín s obsahom akrylamidu potenciálne zvyšuje riziko vzniku rakoviny,“ uvádza ÚVZ SR na svojej stránke. Tvorba akrylamidu je súčasťou tzv. Maillardovej reakcie, počas ktorej spolu chemicky reagujú aminokyseliny, cukor a voda. Výsledkom je okrem zmeny chuti, arómy a farby potravín aj vznik akrylamidu.

Najväčšie riziko sviatkov číha
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MPSR)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ako eliminovať akrylamid pri pečení

  • Pečte do zlatista, nie dohneda.
  • Zložky jemného pečiva a chleba tepelne neupravujte viacnásobne (napr. orechy nepražte).
  • Ak doma pečiete z predpripravených zmesí zakúpených v obchode alebo kupujete chlieb a pečivo na domáce dohotovenie, dôsledne dodržiavajte odporúčané spôsoby prípravy určené výrobcom na obale výrobku.

Najväčšie riziko sviatkov číha
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: MPSR)

 

Viac o téme: PečenieRakovinaMedovníkyVianoceAkrylamid
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9