Čajovníkový olej ako prírodný zázrak: Zatočí s prisatým kliešťom, akné aj bradavicami!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-08 06:00:00

Olej z čajovníka austrálskeho sa na brehu Európy „vylodil“ už v 18. storočí vďaka objavnej výprave slávneho morského vlka Jamesa Cooka. Odvtedy sa o ňom neprestali zmieňovať lekári aj vedci. Z príspevku docenta Ivana Šalamona, ekológa a biológa z Katedry ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied Prešovskej univerzity v Prešove, sa dozviete, prečo je táto rastlina považovaná za malý-veľký prírodný zázrak.

 

Účinky čajovníka austrálskeho objavili ako prví aborigéni (pôvodné obyvateľstvo Austrálie) už pred niekoľkými tisícročiami. Šťavu z jeho listov zo začiatku pridávali do bylinných zmesí, ktorými si potierali tvár. O jeho rozšírenie do Európy sa postaral známy kapitán James Cook, ktorý ho priniesol z jednej zo svojich zámorských objavných ciest v roku 1770. S loďou pristál v blízkosti dnešného Sydney, pričom výprava ďalej pokračovala cez severovýchodnú pobrežnú oblasť (dnešný Nový Južný Wales). S pomocou pôvodného obyvateľstva tu objavili skupiny stromov husto obalených lepkavými aromatickými listami, z ktorých sa dal uvariť voňavý čaj.  Lodný botanik Sir Joseph Banks pred návratom domov zozbieral vzorky rastlín a odviezol ich so sebou do Anglicka kvôli ďalšiemu štúdiu.

Čítajte viac: Šípky - účinná zbraň proti chrípke: Návod, ako plody správne sušiť a skladovať

Prvé seriózne vedecké štúdie tohto rastlinného druhu urobil až lekárnik Arthur de  Ramon Penfold v roku 1923, keď izoloval silicu a poukázal na jej baktericídny účinok. Výskum čajovníka pokračoval a o sedem rokov neskôr sa rastlinné výťažky začali používať na hojenie hnisavých infekcií kože, dezinfekciu a zápaly úst, gynekologické problémy. O jeho účinkoch písali aj vedecké časopisy, čo napokon smerovalo i k strategickému využitiu tejto pozoruhodnej rastliny: austrálski vojaci bojujúci v 2. svetovej vojne proti Japoncom dostávali extrakt z čajovníka ako súčasť svojej výbavy.

V súčasnosti je silica po celom svete známa ako „Tea Tree Oil“ – olej z čajovníka (názov dostal podľa využitia na varenie čaju kapitánom Jamesom Cookom). Silica sa destiluje z lístkov stromu čajovníka austrálskeho (Melaleuca alternifolia). Rastliny sa v austrálskych štátoch pestujú na obrovských plantážach a technológia izolácie destilovaného éterického oleja je plne automatizovaná. Výnosnosť úrody je desať litrov oleja z jednej tony listov. Austrálčania vysádzajú na hektár asi 30-tisíc až 40-tisíc sadeníc, čo predstavuje 150 až 200 kilogramov oleja za rok. Olej je čírej, bezfarebnej až žltkastej farby s charakteristickou terpentínovou, mierne gáfrovou vôňou s koreňovým nádychom. Rozhodujúce pre kvalitu silice sú obsahy dvoch jej komponentov: terpinén-4-olu a 1,8-cineolu. 

Použitie čajovníkovej silice je veľmi široké vďaka jej dezinfekčným a hojivým vlastnostiam. Austrália je krajinou, v ktorej žije najviac jedovatých živočíchov. Našťastie, práve silica z čajovníka dokáže veľmi rýchlo a účinne liečiť uštipnutia. Vyrábajú sa z nej tiež masti, prášky, ktoré sa sypú do tabliet, šampóny, gély do kúpeľov či sirupy. Od roku 2002 je Európskou farmakologickou komisiou zaradená do zoznamu prípravkov s liečebným účinkom.

Dermatológia

Na kožné ochorenia je doslova odborníkom - najmä vďaka svojim protizápalovým účinkom. Ničí vírusy, baktérie a plesne. Účinne upokojí bolestivé miesto po uštipnutí hmyzom, a zároveň funguje aj ako repelent proti komárom a ďalšiemu otravnému hmyzu. Vďaka aplikácii silice sa dá zabrániť rozšíreniu infekcie pri vyťahovaní prisatého kliešťa. Upokojí pokožku spálenú od slnka a uľaví od svrbenia pri rôznych kožných vyrážkach. Má dobré účinky pri zmiernení prejavov akné. Pomôže s plesňami na nohách, infekciou nechtového lôžka aj bradavicami. Používa sa tiež na ošetrovanie hnisajúcej pokožky, vriedkov, drobných popálenín, poranení, preležanín a hnisaní vo vlasovej časti hlavy. Je taktiež dobrou prevenciou proti všiam vo vlasoch.

Stomatológia

Čajovníkový éterický olej je efektívny  pri liečbe oparov i zapálených kútikov. Vhodný je tiež pri problémoch s krvácaním ďasien, ktoré často sprevádza nepríjemný zápal. Pri ignorovaní tohto problému sa postupne môže vyvinúť, parodontitída. Éterický olej zároveň potláča zápach z úst. Má silné antiseptické účinky a prispieva tak k odstráneniu nežiaducich mikroorganizmov z povrchu zubov a ďasien. Uľaví aj pri bolestiach zubov. Práve preto sa z neho vyrába množstvo prípravkov na dennú starostlivosť o ústnu dutinu.

Gynekológia

Extrakt z čajovníka má dobrú znášanlivosť aj v citlivých partiách – preto sa osvedčil v oblasti intímnej starostlivosti. Zabezpečuje totiž prirodzenú mikrobiálnu flóru a hladinu požadovanej vlhkosti v pošve. Výrazne znižuje pôsobenie baktérií a plesní. S úspechom sa využíva pri vaginálnych infekciách.

Aromaterapia

Tea tree oil sa uplatnil aj aromaterapii, pretože dokáže prečistiť vzduch v miestnosti. Pôsobí uľavujúco pre astmatikov a alergikov. Je veľmi účinný aj pri chrípkach, prechladnutí, zápaloch dutín a ochoreniach dýchacích ciest. Aromaterapia odporúča čajovníkový olej aj ako povzbudzujúcu vôňu pri únave a vyčerpaní. Je vhodný na inhalovanie prostredníctvom aromalampy.

Fyzioterapia

Účinky austrálskeho zázraku vychvaľujú aj fyzioterapeuti. Používa sa na masáže (po športovej alebo fyzickej námahe) a v kúpeľoch na uvoľnenie stuhnutého svalstva. Slúži ako prevencia proti preťaženiu svalstva. Má upokojujúci účinok na unavené svaly.

Kozmetika

Čajovníkový olej je vďaka svojim vlastnostiam prísadou mnohých kozmetických výrobkov. Okrem šampónov, gélov do kúpeľa a krémov sú to aj rôzne prípravky dentálnej hygieny a krémy proti zápachu nôh.

Čistiace prostriedky 

Efektivita oleja z čajovníka môže mať široké uplatnenie v bežných čistiacich prostriedkoch. Jeho aplikácia zamedzuje tvorbe vírusov, baktérií a vreckato-výtrusných húb v rôznych prostrediach domácností. 

Fotogaléria


Tagy:
Ivan Šalamon čajovníkový olej tea tree oil silica z čajovníka

2017-12-08 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com, archív Ivana Šalamona  |  Zdroj: doc. RNDr. Ivan ŠALAMON, CSc.

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia