Viete poskytnúť prvú pomoc pri zástave srdca? VIDEO, ako by mala vyzerať resuscitácia!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-19 06:00:00

Nečakaná zástava srdca sa každoročne týka asi 350-tisíc Európanov. Podľa odhadov by mohlo ďalej žiť 100-tisíc z nich, keby im bola na mieste poskytnutá rýchla prvá pomoc. Šanca na prežitie sa vďaka resuscitácii zvyšuje dvoj až trojnásobne. Viete, ako by mala vyzerať masáž srdca?

 

Keď srdce prestane biť a do mozgu sa nedostáva kyslík, o živote alebo smrti rozhoduje prvých pár minút od osudného momentu. „Srdce funguje ako klasická mechanická pumpa, ktorá tlačí krv nasýtenú kyslíkom získaným zo vzduchu do mozgu,“ opísal prezident Asociácie samaritánov Slovenskej republiky (ASSR) Marcel Sedlačko. A práve mozgové bunky sú najcitlivejšie na stratu kyslíka. „V prvom rade dochádza k bezvedomiu a následne sa rozbehnú ďalšie procesy, ktoré vyústia do zániku integrity tela a k smrti,“ dodal Sedlačko.

Čítajte viac: Skrytý jav upozorní, že sa blíži smrť: Pacientov s infarktom spája zvláštny znak

Od 16. októbra minulého roka do 30. septembra 2017 utrpelo náhle zlyhanie srdca 3 126 Slovákov. Mnohí z nich mohli ďalej žiť, keby dostali šancu na prežitie vďaka resuscitácii. Poskytnúť prvú pomoc je zo zákona povinný každý jeden z nás. Nie každý však vie v šokujúcej situácii adekvátne zareagovať. Aj preto sú pracovníci linky Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby pripravení koordinovať resuscitáciu na diaľku. Všeobecne platí, že v resuscitácii by sme mali pokračovať až do príchodu záchrannej služby alebo až do chvíle, kým zachraňovaný nezačne javiť známky života. K úspešnému obnoveniu srdcovej činnosti môže výrazne napomôcť aj automatický externý defibrilátor (AED).

Video: Herečka Karin Haydu pri predvádzaní resuscitácie na tlačovej konferencii Slovenskej resuscitačnej rady.

Rýchlu prvú pomoc dostáva len jeden z piatich

Kardiopulmonálna resuscitácia (KPR) je dnes poskytovaná iba pri jednom z piatich náhlych zastavení obehu. To je hlavný dôvod, prečo v súčasnosti prežije menej ako jeden z desiatich takýchto pacientov. Ako teda postupovať pri záchrane človeka s náhlym zastavením srdca?

V prvom rade je potrebné zistiť, či je postihnutý pri vedomí – osloviť ho alebo ním zatriasť. Ak nie, nasleduje kontrola dýchania zaklonením jeho hlavy a priložením ucha k jeho ústa. Dych by sme mali počuť alebo cítiť. Zároveň sledujeme, či sa človeku dvíha hrudný kôš. Ak nereaguje, treba začať s oživovaním a súčasne požiadať niekoho ďalšieho, aby zavolal na číslo 155 alebo 112 a privolal odbornú pomoc. Ak sme sami, operátor na linke nás bude sprevádzať celým priebehom poskytovania prvej pomoci.

Univerzálny algoritmus

Univerzálny algoritmus resuscitácie je podľa Jozefa Köppla, predsedu Slovenskej resuscitačnej rady, 30 kompresií a dva vdychy: „Ešte stále je to 30 stlačení hrudníka a po nej nasledujú dva dychy, ale v situácii, že človek nevie, nie je dostatočne trénovaný napríklad v dýchaní, čo je oveľa ťažšia činnosť ako vlastné stláčanie hrudníka, je možnou a prijateľnou alternatívou len stláčať hrudník, kým nepríde profesionálna pomoc.“

Ak má zachraňovaný krvavú tvár, prípadne sa zdráhame ústami dotýkať jeho úst a dýchať do nich, mali by sme pokračovať v masáži srdca. „Pri resuscitácii nie je čo pokaziť, môžete len pomôcť, to je hlavné posolstvo,“ povedal pri príležitosti Európskeho dňa záchrany života, ktorý pripadá na 16. október, Köppl. Šanca poraniť človeka pri resuscitácii a zlomiť mu kosti je veľmi malá. Ak sa tak predsa len stane, je to znak, že nebola prevedená dobre. Aj nesprávne vykonaný pokus o resuscitáciu však môže viesť k obnoveniu životne dôležitých funkcií.

Resuscitovať dokážu aj deti

Prvú pomoc vedia poskytnúť aj deti. „Je dokázané, že akékoľvek dieťa dokáže zachrániť niekoho, kto je v rovnakej vekovej kategórii ako ono. Deti od 12 do 14 rokov už dokážu plnohodnotne resuscitovať dospelého človeka,“ doplnil predseda Slovenskej resuscitačnej rady.

Aj v prípade zachraňovania detí platí univerzálny algoritmus resuscitácie, teda 30 kompresií a dva vdychy. V ideálnom prípade by však u detí malo stláčaniu hrudníka predchádzať dýchanie z úst do úst. „Najprv by sme sa mali pokúsiť do dieťaťa päťkrát vdýchnuť – štatisticky je dokázané, že týchto päť vdychov stačí na to, aby sa srdce, ktoré je zdravé a silné a má veľké rezervy, rozbehlo,“ doplnil na margo oživovania detí Köppl.


Tagy:
prvá pomoc zástava srdca resuscitacia masáž srdca

2017-10-19 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com Video: Martin Bublavý  |  Zdroj: TASR, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia