Ženy by si nemali vyberať pôrod cisárskym rezom, radí lekár

Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2017-11-23 19:00:00

Pôrody cisárskym rezom na želanie ženy sú výsledkom zlyhania predpôrodnej prípravy, myslí si vedúci lekár Perinatologického centra Gynekologicko-pôrodníckej kliniky 1. LF UK a VFN Antonín Pařízek. Dôvodov, prečo môže cisársky rez priniesť komplikácie dieťaťu i matke, je viac.

 

Podľa Pařízka by sa mal cisársky rez vykonávať len v prípade ohrozenia života či zdravia matky a dieťaťa. Zdravotníci by mali vedieť ženám vysvetliť, aké riziká tento spôsob pôrodu prináša a prečo je pre ženu i dieťa menej vhodný než spontánny pôrod.

Čítajte viac: Matka podľahla nebezpečnému trendu, veria mu aj Slovenky: Lekár vyšiel s pravdou von

Najčastejším dôvodom, prečo si ženy želajú priviesť na svet dieťa cisársky rezom, je podľa Pařízka to, že sa boja bolesti. „Pôrodná bolesť patrí medzi najintenzívnejšie bolesti, s ktorými sa človek v živote stretáva. To je ten dôvod, prečo sa ženy pôrodu boja,“ vysvetlil. Až potom sú príčinou objektívne dôvody, ako obavy z poranenia panvového dna u niektorých žien starších ako 35 rokov, uviedol.

Cisársky rez sa môže z anjela zmeniť na diabla

Pařízek zdôraznil, že dnes existuje veľa bezpečných metód, ktoré môžu bolesť pri pôrode tlmiť. Veľmi dôležitú úlohu však podľa neho zohráva najmä predpôrodná príprava tehotných, v rámci ktorej získajú potrebné informácie o tom, čo ich čaká. Naučia sa správne dýchať a zbavia sa strachu z neznámeho, čo by im malo pomôcť pri zvládaní pôrodných bolestí. „Cisársky rez je anjel pre mamičku a dieťa, ktoré potrebuje pomôcť, ale diabol v prípade, že tá pomoc nie je nutná,“ povedal Pařízek.

Vo svete sa počet pôrodov cisárskym rezom zvyšuje. Najviac ich je v Latinskej Amerike, kde sa takto narodí zhruba 40 percent detí. V USA je to zhruba tretina. Dôvodom je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) hlavne to, že sa ženy vyhnú pôrodným bolestiam a pôrod sa dobre plánuje.

Doživotné zdravotné následky

„V súčasnej dobe je cisársky rez úplne bezpečnou operáciou, ale to je len krátkodobý pohľad, pretože musíme brať do úvahy aj dlhodobé následky a tie také pozitívne nie sú,“ povedal Pařízek. Ženy mávajú po cisárskom pôrode väčšie problémy s dojčením a dlhšie sa zotavujú. Pre budúci zdravotný vývoj dieťaťa je podľa Pařízka súčasne dôležité, aby sa na neho preniesli mikróby z matkiných pôrodných ciest.

„Je dokázané, že ak v prvých dňoch, týždňoch a mesiacoch života neprebehne optimálne bakteriálne osídlenie bábätka, hrozia mu rôzne následky v detstve aj dospelosti,“ upozornil lekár. V detstve môžu byť deti náchylnejšie na rôzne infekcie, alergie, astmu, cukrovku prvého typu, celiakiu, obezitu, poruchy imunity aj mozgu a miechy. V dospelosti je zase vyššie riziko ochorenia srdca a ciev, črevných zápalov, rakoviny, cukrovky druhého typu a psychických problémov.

Vyššie riziko úmrtia

Počas cisárskeho rezu je novorodenec vyňatý z maternicovej dutiny cestou chirurgicky otvorenej brušnej steny po celkovej alebo čiastočnej anestézii. V súčasnosti ide o najčastejšiu operáciu, hoci je pri nej riziko úmrtia matky osemkrát vyššie a riziko choroby dýchacích ciest dieťaťa dokonca 120-krát vyššie ako pri prirodzenom pôrode, varovala už dávnejšie WHO.

Fotogaléria


Tagy:
pôrod cisársky rez

2017-11-23 19:00:00  |  Foto: Profimedia.sk, Thinkstock.com  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia