Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Postrach menom vši: Škrabanie hlavy môže viesť k ochoreniam kože

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

S jesenným ochladením prichádza aj obávaná hrozba všetkých školopovinných detí – vši. Nepríjemne svrbiaca pokožka však dokáže potrápiť aj rodičov, a preto by výskyt parazita nemali podceňovať. Na to, ako ektoparazita spoznáme a ako sa ho zbavíme, sme sa spýtali odborníkov.

 

„Vši (Anoplura) patria medzi drobný, jeden až osem milimetrov dlhý, bezkrídly hmyz. Sú to ektoparazity, ktoré cudzopasia na koži človeka či srsti zvierat. Krv cicajú tri až desaťkrát za deň, vždy niekoľko minút. Z druhov žijúcich na človeku je najznámejšia voš šatová (Pediculus humanus humanus) a voš detská (Pediculus humanus capitis),“ vysvetľuje Ľubomír Vidlička z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied (SAV).

Čítajte viac: Žena zažila v nemocnici horor: Keď zistila, čo jej ťahajú z oka, takmer skolabovala!

Kým voš hlavová je podľa odborníka skôr typickým problémom detského veku, voš šatová je nebezpečnejšia. Parazituje najmä na tých častiach tela, ktoré sú zakryté šatami a je známa ako prenášač tzv. návratnej, zákopovej horúčky a škvrnitého týfusu.

Postrach menom vši: Škrabanie
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Voš detská sa vyskytuje hlavne vo vlasoch a v obočí. Nemenej známou „sestrou“ hlavovej vši je voš lonová (Pthirus pubis), ktorá žije na ochlpení pohlavných orgánov. Meria len 1,5 až 2,5 milimetra a prenáša sa pri pohlavnom styku. „Po cicaní vši lonovej sa v okolí vzniknutej ranky vytvárajú modrasté škvrny,“ opisuje zoológ.

Vši môžu hladovať len niekoľko dní

Ako dopĺňa dermatovenerologička Jana Molčanová z ambulancie Medoderm vo Vranove nad Topľou, „malé epidémie“ zavšivenia sa často objavujú po septembrovom návrate detí do školských lavíc. „Typickým prejavom prítomnosti vší je úporné svrbenie pokožky na hlave, ale aj na krku. Najmä pri dlhých vlasoch môžeme na koži vidieť červené pupence od poštípania v oblasti záhlavia. Samotné parazity a ich vajíčka - hnidy sú na vlasoch viditeľné voľným okom a nájdeme ich hlavne v miestach za ušami,“ spresňuje lekárka s upozornením, že škrabanie pokožky na hlave môže viesť k vzniku ekzému a bakteriálnej infekcie. 

Dieťa napadnuté všami je podľa dermatovenerologičky potrebné izolovať od kolektívu a parazity bezodkladne odstrániť. K dispozícii je široké spektrum prípravkov. „Ošetrenie hlavy je vždy potrebné opakovať s odstupom týždňa. Parazity a ich vajíčka odstraňujeme aj mechanicky, vyčesávaním,“ objasňuje. Po vyčesávaní hustým hrebeňom je však nutné vydezinfikovať a vyčistiť aj hrebene. Takisto treba postupovať aj pri čiapkach a vankúšoch. „Keďže vši môžu hladovať len niekoľko dní, je možné kontaminované predmety na týždeň odložiť napríklad do mikroténového vrecka a následne ich vyprať alebo inak vyčistiť. Vždy je dôležité odstrániť nielen vši, ale aj ich vajíčka (hnidy) a prezrieť všetkých členov domácnosti,“ radí Jana Molčanová. Vlasy podľa jej slov nie je potrebné ostrihať, ak odstráneniu vší a ich hníd venujeme dostatočnú pozornosť.

 

Viac o téme: VšiVošEkzémInfekciaŠkrabanie hlavy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9