Farmaceut radí: Najlepšie diagnostické testy z lekárne, ktoré si doma urobíte sami

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-27 06:00:00

Domáce samodiagnostické testy sú čoraz populárnejšie. V lekárni možno nájsť niekoľko typov spoľahlivých a rýchlych testov, ktoré dokážu odhaliť celiakiu, cukrovku, infekciu baktériou Helicobacter pylori, zápaly v tele i riziko rakoviny hrubého čreva. Farmaceut Radoslav Kováč podrobne zodpovedal všetky otázky, ktoré ľudí o domácich diagnostických testoch zaujímajú.

 

S návštevou lekára niekedy ľudia otáľajú viac, ako by mali. Vyhovárajú sa na nedostatok času, dlhé čakanie pred ambulanciami alebo varovné príznaky podceňujú dovtedy, až kým nie je neskoro. Kompromisom nielen pre váhavých môžu byť domáce diagnostické testy ochorení, ktoré bežne zoženiete v lekárni. Ich výhodou je relatívne vysoká spoľahlivosť a rýchlosť. Komu ale v teste vyjde pozitívny výsledok, konzultáciu s lekárom by nemal odkladať.

Celiakia

Medzi najznámejšie samodiagnostické testy patrí test na neznášanlivosť lepku. „Celiakia je dedičné autoimunitné ochorenie, pri ktorom telo považuje lepok, resp. glutén (bielkovina obsiahnutá v obilných zrnách ako pšenica, jačmeň, raž) v tráviacom trakte za cudzie teleso a začne proti nemu bojovať,“ vysvetľuje farmaceut Radoslav Kováč z bratislavskej lekárne Sanimat. Nepríjemné ochorenie sprevádza množstvo príznakov podobných iným zdravotným problémom, aj preto ho podľa Kováča nie je ľahké potvrdiť na sto percent.

Čítajte viac: Rebríček top liekov v roku 2016: S týmito chorobami sme najviac bojovali!

„Dlhé roky sa na zisťovanie celiakie používala biopsia, čo je invazívne odobranie tkaniva dvanástnika a jeho následný rozbor. Až britský tím vedcov zistil, že sú pri celiakii v krvi znateľne zvýšené hodnoty protilátok IgA proti tkanivovej transglutamináze, teda enzýmu, ktorý je zodpovedný za trávenie lepku,“ dopĺňa s tým, že domáce testy na celiakiu sa snažia odhaliť práve tieto zvýšené hodnoty IgA v krvi pacienta. „Krv sa odoberá z končeku prsta a po sérii úkonov, presne popísaných v príbalovom letáku, sa už do 5-10 minút dozvieme výsledok. Ten vyplýva z porovnania sfarbenia v kontrolnom a testovacom poli,“ opisuje lekárnik. Výsledok však môže byť skreslený nedodržaním postupu či nesprávnym skladovaním testu, kontaminovaním vzorky krvi, alebo nedodržaním času na odčítanie výsledku. „Tento test je presný až na 97 percent. Jeho cena zvyčajne nepresahuje 20 eur, ak je práve v zľave, dá sa kúpiť aj za cenu do 13 eur,“ radí odborník.

Podľa Kováča sú na slovenskom trhu len dvaja výrobcovia, ktorí ponúkajú tento typ testu, napriek tomu nie je problém zakúpiť ho v každej lekárni alebo na požiadanie objednať. O test na celiakiu majú záujem najmä ľudia, ktorí sa s ochorením stretli prostredníctvom člena rodiny. Celiakia je najnebezpečnejšia pre malé deti, u ktorých môže neskoré určenie ochorenia a nastavenie vhodnej diéty spomaliť, či dokonca zastaviť rast a tým pádom spôsobiť nezvratné zdravotné zmeny aj do budúcna, upozorňuje.

Cukrovka

Domáci test na cukrovku je medzi pacientmi pomerne málo známy. „Na zistenie cukrovky využíva reakciu glukózy v krvi pacienta odobratej z končeku prsta a citlivých chemických látok obsiahnutých v testovacej zóne. Pri chemickej reakcii dôjde k farebnej zmene v závislosti od množstva glukózy v krvi. Test zistí zvýšenú hladinu glukózy v krvi už do jednej minúty a stojí okolo 10 eur,“ hovorí lekárnik z Bratislavy.

Čítajte viac: Ako správne užívať lieky? Vďaka tomuto predídete nežiaducim interakciám!

Ako ďalej vysvetľuje Radoslav Kováč, normálna hladina cukru v krvi, tzv. glýkémia, nepresahuje 5,5 mmol/l. Po jedle sa môže zvýšiť až na hodnotu 7,8 mmol/l. „O cukrovke hovoríme vtedy, ak je hodnota cukru v krvi nalačno viac ako 7,00 mmol/l a dve hodiny po jedle viac ako 11,00 mmol/l,“ spresňuje. Správnu hladinu cukru v krvi v tele udržiava skupina hormónov – najmä inzulín, glukagón, kortizol, adrenalín a noradrenalín. Inzulín a glukagón, najsilnejšie z nich, sa tvoria v bunkách podžalúdkovej žľazy (pankrease) a ich hlavnou úlohou je zabezpečiť správnu hladinu glukózy v krvi ovplyvnením jej transportu z krvi do buniek (inzulín) a naopak (glukagón), ukladaním glukózy v podobe glykogénu v pečeni a jej následné uvoľnenie v prípade potreby, ozrejmuje.

Určenie hladiny glykémie patrí k základným biochemickým úkonom pri rozbore krvi pacienta u lekára. Veľakrát si pacient môže dať zmerať hladinu cukru v krvi aj v lekárni, alebo v rámci verejných podujatí spojených s prevenciou diabetu a iných srdcovo-cievnych ochorení. „Každá budúca mamička sa už stretla s ‚glukózovým tolerančným testom‛, keď užije stanovené množstvo cukru a v časových intervaloch sa následne meria jeho hladina v krvi. A v neposlednom rade sú na trhu cenovo dostupné glukomery, pomocou ktorých si pacient vie zisťovať hladinu cukru v krvi opakovane,“ približuje.

V prípade vysokej hodnoty glykémie nad 11 mmol/l sa glukóza začína vylučovať močom. Vtedy je možné jej prítomnosť odhaliť špeciálnym indikátorovým papierikom. Indikátorový papierik tiež môže odhaliť prítomnosť ketolátok v moči, čo je takisto jedným z príznakov cukrovky. Pri pozitívnom teste na glukózu alebo ketolátky v moči by pacient nemal váhať nad vyhľadaním lekára, radí lekárnik.

Helicobacter pylori

Pacienti, ktorí majú skúsenosť s baktériou Helicobacter pylori, dobre vedia, aké závažné komplikácie dokáže spôsobiť. Napríklad žalúdočné vredy. Podľa lekárnika patrí infekcia Helicobacterom pylori (HP) celosvetovo medzi najčastejšie sa vyskytujúce infekcie vôbec. „Pri premnožení narúša sliznicu žalúdka a dvanástnika a spôsobuje tým mnohopočetné tráviace problémy, vredy, a nakoniec môže prispieť až k vzniku rakoviny. Domáce testy na zisťovanie HP si môžeme urobiť zo vzorky stolice alebo vzorky krvi z prsta. Tieto testy zisťujú prítomnosť antigénu HP v stolici alebo prítomnosť protilátok na HP v krvi, ktoré tvorí náš imunitný systém s cieľom zbaviť sa neželaného patogénu. Ide o veľmi presné testy, výsledok ukážu do 10 minút a v lekárni sú veľmi žiadané,“ objasňuje Kováč s dodatkom, že  na trhu možno nájsť testy od viacerých výrobcov a ich ceny sa pohybujú pod 10 eur.

„Pri pozitívnom výsledku testu treba čím skôr vyhľadať lekára, ktorý zvyčajne nasadí kombináciu antibiotík, ak sa infekcia HP naozaj potvrdí. Pre tento druh patogénu je práve zle cielená samoliečba, žiaľ, prospešná. Pri nadmernom užívaní antacíd, liekov na potlačenie množstva žalúdočnej kyseliny, sa v žalúdku vytvorí prostredie vhodné pre jeho množenie. Preto by sme aj po preliečení HP nemali zabudnúť na zlepšenie životosprávy, lebo recidívy infekcie sú veľmi časté,“ varuje mladý odborník.

Bakteriálna infekcia

„CRP testy sú dnes azda najvyhľadávanejšími domácimi testami. Používajú sa na stanovenie koncentrácie C-reaktívneho proteínu, tzv. CRP, v krvi. Ten sa využíva na rozlíšenie vírusovej a bakteriálnej infekcie,“ vysvetľuje lekárnik. Zdravý človek má podľa Kováča hodnoty CRP do 8,2 mg/l. Pri bakteriálnej infekcii však hladina CRP v krvi pacienta stúpne nad 10 mg/l a pri vážnej bakteriálnej infekcii môže dokonca prekročiť hodnotu 30 mg/l.

„Ak je infekcia vyvolaná vírusom, hladina CRP ostáva v rozmedzí hladín zdravého človeka. Pre doktora to môže byť prvotný signál, či má alebo nemá zvážiť použitie antibiotík (ATB) pri liečbe infekcie, pretože pri ochorení vyvolanom vírusom ATB nezaberajú. Existujú, samozrejme, aj výnimky, keď môže vírus dvihnúť hodnoty CRP nad 15 mg/l (napríklad vírus spôsobujúci mononukleózu či adenovírus),“ hodnotí.

V lekárni možno kúpiť tento typ testu od troch výrobcov. Domáce testovanie prebieha z kapilárnej krvi, z pacientovho prsta, a výsledok je vidno do piatich minút. Jedno balenie obsahuje dva testy a stojí okolo desať eur. „Nevýhodou je, že po uplynutí siedmich minút od vykonania testu je výsledok už nečitateľný. Hodnoty CRP vám ukáže v podobe troch rozmedzí: menej ako 10, 10-30, viac ako 30 mg/l. Ďalším rizikom je kontaminácia vzorky, preto treba byť pri jej odbere veľmi precízny a pozorne si prečítať príbalový leták,“ dodáva.

Rakovina hrubého čreva

Rakovina hrubého čreva patrí nielen na Slovensku medzi najrozšírenejšie typy onkologických ochorení. Jej najčastejším spúšťačom sú okrem dedičnosti stravovacie návyky západných krajín, a teda zlá životospráva. „Keďže najmä prevencia a včasná diagnostika pomáhajú pri liečbe tohto ochorenia, všetky domáce testy na vylúčenie rakoviny hrubého čreva sú v lekárňach žiadané,“ opisuje a spresňuje, že najčastejšie kupovaným je tzv. test na zistenie okultného (skrytého) krvácania v stolici. „Test dokáže odhaliť neviditeľné krvácanie do stolice. Pozitívny výsledok môže vyjsť aj v prípade hemoroidov, vredov alebo nezhubných polypov, hlavnou úlohou testu je najmä ‚vystrašiť‛ vás natoľko, aby ste išli za lekárom,“ vysvetľuje farmaceut.

„Occult blood test“, hemoglobín test, alebo inak nazvaný test na skryté krvácanie v súčasnosti ponúka viacero výrobcov. „Jeho cena obyčajne neprevyšuje štyri eurá, je veľmi jednoduchý, spoľahlivý a pred jeho použitím netreba držať špeciálnu diétu. Test využíva reakciu protilátky-farbivo a hemoglobínu v stolici. Zmena sfarbenia znamená prítomnosť ľudského krvného farbiva hemoglobínu v testovanej vzorke,“ hodnotí lekárnik, ale upozorňuje, že pozitívny výsledok môže vyjsť dokonca aj pri silnejšom krvácaní z ďasien. Preto netreba podľahnúť panike, ale výsledok je nutné prekonzultovať s lekárom.

Fotogaléria


Tagy:
lekárnik farmaceut Radoslav Kováč domáce diagnostické testy

2017-07-27 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia