Počas mesiaca pila každý deň zelený čaj: 6 vecí, ktoré zistila, prekvapia aj vás!

Menila sladené zelené čaje za tie skutočné, sypané. Ako sa to prejavilo na jej zdraví?
Zdroj: thinkstock.com
2016-11-12 21:15:00

Pitný režim je súčasťou nášho života či chcete alebo nie. Bez vody jednoducho nevieme existovať. Nie je to však iba samotná voda, sú to aj čaje, káva, polievky, rôzne ovocné šťavy. Čo sa s naším organizmom stane, ak si doprajeme podobnú pitnú kúru ako táto mladá žena?

 

Kelly Burch je novinárka, ktorá sa bez okolkov priznáva k tomu, že má problémy so svojou postavou a váhou. Uvedomovala si, že váha je možným predpokladom na vznik rôznych chorôb, je jedným z rizík na vznik rakoviny či inej život ohrozujúcej choroby. Preto sa rozhodla pre zaujímavý experiment, ktorý mal za úlohu jediné – ukázať jej, že všetko ide aj inak a čo chce, to môže dosiahnuť.

Jeden mesiac – šálka zeleného čaju denne

Nezdá sa to ako veľmi „záživná“ výzva, pretože mnohí z nás denne vypijú miesto kávy šálku zeleného čaju a pritom nemusia myslieť nato, čo spravili pre svoje zdravie a ako veľmi sa to na ňom odrazí. Jednoducho je to ich bežná rutina.

Pre Kelly to bola ale veľká výzva. Po 30 dňoch si zosumarizovala, čo nové sa naučila a ako sa to odrazilo na jej celkovom zdraví.

  • Naučila sa super ľadový čaj

Príprava čajov, najmä tých zelených, je jednoduchá a zložitá zároveň. Niekto si povie, veď je to iba zaliate vrecúška a popíjanie horúceho nápoja.

Kto sa ale čaju ako takému rozumie vie, že niekedy nestačí „iba zaliať“. Teplota vody, dĺžka luhovania, spôsobo podávania – to všetko je pri príprave čaju podstatná záležitosť.

Kelly sa naučila, ako pripraviť dobrý a zdravý zelený čaj, hoci aj jeho „studenú“ verziu a pritom stále môcť byť nápomocná v domácnosti s niekoľkými deťmi.

Zelený čaj býva horký, no podľa Kelly to vôbec nie je prekážka, aby sme ho nepili. Podľa jej rád by sme si mali kúpiť ochutený zelený čaj alebo ho pripraviť podľa seba a dochutiť ho tak, aby vám horkosť neprekážala. Stačí pridať med, vanilku, škoricu alebo bobuľové ovocie, ktoré máte radi. Zlepší sa chuť ale nezvýša sa kalorická hodnota čaju.

  • Spotrebovala menej aspartámu

Aspartám je umelé sladidlo, ktoré sa nachádza v rôznych produktoch, od žuvačiek po sladené nápoje, kde sa využíva ako konzervačná látka.

Kelly pred experimentom pila obyčajne vodu, nevyhla sa, asi ako každý z nás, občasném pitiu ľadových čajov (bez pridaného cukru) – kde sa aspartám nachádza.

Prítomnosť tohto sladila si tak ako my, ani ona neuvedomovala, preto si „neresti“ užívala bez najmenšieho podozrenia, čo so svojím zdravím robí.

Neskôr ale prišlo vytriezvenie. Zrazu si uvedomila, ako veľmi dokážu sladené a prichucované čaje byť pre zdravie nebezpečné a preto zvolila inú alternetívu – jednoducho si čaj začala prisladzovať a ochucovať sama. Bez výčitiek, bez aspartámu.

  • Nebola chorá

Keď Kelly začala s touto výzvou, bol stred septembra. To obdobie roka, kedy začína chrípková sezóna, vo vzduchu sa množia vírusy a baktérie, pretože prostredie a zmena času im to vo veľkom dovoľuje. Mnohí z nás, ktorí nemajú dostatočnú imunitu, dokážu ochorieť z jedného dňa na druhý bez väčších problémov.

V rodine mladej novinárky sa počas mesiaca experimentu premlelo prechladnutie, ktoré „prevalcovalo“ jej manžela a dcérku...no jej sa zázračne vyhlo. Napriek tomu, že dcérka pre dehydratáciu skončila až v nemocnici, Kelly akoby počas toho mesiaca žila v bubline a žiadna choroba ju neohrozila na toľko, že by musela zaľahnúť do postele a vyležať otravnú chrípku.

Sama si kládla otázku, čím to asi je. Naozaj je to účinok antioxidantov v čaji, ktorými je zelený čaj taký známy? Zamyslenie sa nad touto „náhodou“ ju prijmelo piť nejaké tie extra šálky čaju počas sychravých dní naviac.

  • Zaujímala sa viac o svoje zdravie

Určite to nebolo tak, že by Kelly pri šálke čaju zrazu začala dumať nad tým, aký život vedie a ako by sa dalo jej zdravie zlepšiť. Vo všeobecnosti však začala uvažovať nad tým, či takéto malé kroky môžu viesť k zlepšeniu a či nie je lepšie začať postupne ako si dávať veľké záväzky, ktoré sa niekedy ani nedajú splniť.

  • Naučila sa relaxovať a nepotrebovala k tomu víno

Takmer na každom kroku sa stretávame s tým, ako chlapi svoje problémy ventilujú pri pive a ako ženy chodia na stretnutia s kamarátkami zásadne s flaškou vína. Kelly nie je iná, jednoducho raz za čas siahla po pohári dobrého a kvalitného vína, len tak, na uvoľnenie stresu a navodenie pohody. Zistila však, že to už nemá veľmi za potreby.

Vymenila pohár vína za šálku horúceho čaju a uvedomila si, že aj pri ňom dokáže plnohodnotne relaxovať, uvoľniť sa a úspešne ukončiť deň bez toho, aby na tom mal podiel alkohol. A bonus? Žiadne zbytočné kategórie!

  • Zhodila pár kilogramov

Pre Kelly to samozrejme nebolo nejako extra veľa, ale aj minimálny úbytok sa niekedy cení. Sama si nebola istá, či to bolo práve pitím čaju, alebo jednoducho začala inak myslieť a inak sa stravovať, no pripúšťa, že zmenou životného štýlu môže byť aj zhodenie niekoľkých kilogramov.

„Stále môžem povedať, že pitie zeleného čaju má niekoľko výhod. Pomohol mi zbaviť sa rôznych umelých sladených nápojov a vína, pomohol mi začať myslieť všeobecne zdravšie. Hoci je môj experiment na konci, verím tomu, že si teraz aj sama od seba spravím šálku dobrého čaju, pretože mi chutí. Musím si ale dávať pozor, pretože moje dieťa ma rado kopíruje a pije všetko to, čo ja, a čaj predsa len obsahuje kofeín,“ povedala Kelly Bruch.

A čo vy, dali by ste sa na podobný experiment?

Čítajte tiež: Trik 86-ročnej babky, ktorá vyliečila skoliózu: Zahodila invalidný vozík!

2016-11-12 21:15:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: prevention.com, red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia