Pijete vodu aj napriek tomu, že nie ste smädní? Zvyk, s ktorým by ste mali skoncovať!

Koľko pohárov vody denne vypijete? Nemali by na to byť žiadne dogmy. Pite toľko, koľko si telo žiada.
Zdroj: thinkstock.com
2016-10-18 06:00:00

Dodržiavať pitný režim by sme mali, inak... A toto počúvame z každej strany, čítame v každom článku, dokonca nám priatelia hovoria „osvedčené“ rady, ako piť veľa a vhodne. Odporúčania sú rôzne, ako teda zistiť, čo je správne?

Najnovšie zistenie je veľmi prosté

Viete si tipnúť, koľko pohárov vody denne by sme mali vypiť? Odporúča sa osem pohárov. Zabúdame však na dôležitý fakt – vodu neprijímame len tú z pohára, voda je aj v ovocí ale aj v zelenine. A tú konzumujeme denne, pričom tam sa objem vody do „pitného“ režimu nepočíta.

Odporúčania vedcov v najnovšej štúdii hovoria o veľmi jednoduchom koncepte – pite toľko, koľko si telo žiada. Vedci odhalili mechanizmu mozgu, ktorý reguluje to, ako veľmi sme smädní a „stopne“ nás, aby sme viac vody nepili. Pretože  už to nie je potrebné. Čím viac sa budeme snažiť piť, tým väčší odpor k tejto činnosti budujeme a tým väčšia námaha pre nás pitie bude.

Počúvajte svoje telo

Tieto zistenia však spochybňujú to, koľko vody by sme „podľa správnosti“ mali vypiť.

„ Ak budeme robiť len to, čo si telo žiada, pravdepodobne to tak bude správne. Pite len v závislosti od toho, akí ste smädní, nie ako to máte naplánované,“ povedal Michael Farrell z Monash University.

Najnovšia štúdia Michaela Farrella a jeho spolupracovníkov z Monash University navrhuje, že pri dodržiavaní pitného režimu by sme mali počúvať svoje telo, to si žiada presne toľko vody, koľko potrebuje.

Ako na tento fakt prišli?

Ako všetko, čo vedci skúmajú, aj tento predpoklad potreboval experiment, z ktorého vyšli reálne výsledky.

Výskumníci požiadali dobrovoľníkov, aby ohodnotili množstvo úsilia potrebného na prehĺtanie vody v dvoch situáciách – po cvičení, keď boli smädní a po tom, čo boli presvedčení o tom, že vypili dostatok vody.

Väčšiu námahu im robilo pitie po tom, ako vypili väčšie množstvo vody a boli „plní“.  Museli prekonať určitý odpor na to, aby sa opäť napili.

Výskumníci ale boli spokojní, pretože ich predpoklad vyšiel.  Prehĺtací reflex bude potlačený, ak budete chcieť vypiť také množstvo vody, aké ste vypili predtým.

Skeny MRI pomohli k výsledkom

Meranie aktivity v rôznych častiach mozgu v okamihu tesne pred prehĺtaním pomohli priniesť jednoznačné závery. Prefrontálna oblasť mozgu bola oveľa aktívnejšia v momente, ako ľudia snažili piť s oveľa väčšou námahou. 

To, aby sme nepili veľa vody neznamená, aby sme si prísun tekutín nekontrolovali. Najmä je to odporúčanie pre starších ľudí.

Môžeme sa vodou otráviť?

Môžeme. Príliš veľa vody spôsobuje intoxikáciu vodou, iným stavom je hyponatrémia. Je to stav, kedy hladina sodíka v krvi klesne pod fyziologickú normu. Sodík je totiž dôležitým prvkom pre správne fungovanie nášho organizmu, podporuje stále vnútorné prostredie organizmu. Predávkovanie“ sa vodou môže spôsobiť letargiu, nevoľnosti, kŕče až kómu.

Tak štúdia, ako aj výsledky boli publikované v Proceeding of the National Academy of Sciences. 

Čítajte tiež: Rana pre milovníkov olivového oleja: Je skutočne taký zdravý ako sa hovorí?

2016-10-18 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: thesun.co.uk, red, .dailymail.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia