Zákaz jedla pred spaním? Máme pre vás dobrú správu!

Pred spaním môžete jesť, dôležité však je, čo máte na tanieri.
Zdroj: profimedia.sk
2016-09-08 13:00:00

Nikdy nejedz v noci, budeš mať zlé sny. Zrejme aj vás týmto doma večer strašili. A mali pravdu. Ak chcete mať pokojný spánok a zaspať akoby lusknutím prsta, mali by ste si dávať pozor na to, čo zjete.

Tiež sa ale hovorí, že pred spaním by sme jesť nemali z iného dôvodu. Hrozí nám nárasť hmotnosti. Je ale pravda, že keď sa „nadlávite“ mastným jedlom a hneď nato si ľahnete do postele, schudnúť určite neschudnete.

Ak však do žalúdka potrebujete niečo dostať, pretože ste to cez deň nestihli alebo ste len pred spánkom hladní a nechcete riskovať bolesti brucha, existuje niečo, po čom nebudete mať výčitky svedomia ale aj pokojný spánok!

Kľúčom je...tryptofán

Ak neviete, čo tryptofán je, hneď vám to ozrejmíme. Je to aminokyselina, ktorá je pre výživu človeka podstatná. Je základnou látkou pre tvorbu serotonínu. A tu sa dostávame k podstate. Serotonín má totiž na organizmus upokojujúce účinky. Okrem toho tryptofan tlmí bolesť.

Pozor! Všetko pre má aj svoje proti. Isté štúdie zistili, že údajne vo veľkom množstve môže spôsobovať rakovinu, preto jeho účinky síce sú pre zdravie prospešné, ale iba ak sa užíva s mierou.

„Mnoho ľudí verí, že potraviny obsahujúce tryptofán môžu dopomôcť k lepšiemu spánku. Toto odporúčanie vychádza z výskumov, ktoré ukázali, že nedostatok tryptofánu vedie k nedostatku serotonínu, ktorý je jedným z hormónov, ktorý ovplyvňuje náš cirkadiánny rytmus a spánok. Riešenie? Jedzte potraviny ako morku, sójové bôby, tekvicové semiačka,“ povedala Jessica Redmondová, všeobecná lekárka.

Ako nato?

Ak pred spánkom potrebujete jesť alebo jednoducho len chcete maškrtiť a nemať pritom výčitky svedomia, skúste niektoré z našich odporúčaní.

  • Celozrnné je dobré

A je jedno, či myslíme chlieb, cestoviny či ryžu. Skombinujte ich s nízkotučnými mliečnymi výrobkami, vajíčkami či morčacím mäsom a máte ideálnu kombináciu jedál pred spánkom.

„Potraviny obsahujúce sacharidy pomáhajú tryptofánu vstrebať sa do organizmu,“ hovorí Lindsey Joe, všeobecná lekárka.

  • Máte radi čerešne?

Ak áno, je to pre vaše zdravie dobrá spáva. Čerešne sú totiž zdrojom melatonínu, hormónu, ktoré naše telo prirodzene produkuje a tak pomáha lepšiemu spánku. Čerešne, či už samotné alebo ako prísada do niektorých jedál je teda vhodným „doplnkom“ pre lepší spánok.

  • Horčík je tiež pomocník

Dopriať si môžete aj potraviny s vysokým obsahom horčíka, za všetky spomeniem listovú zeleninu alebo obľúbené avokádo. Istá štúdia preukázala, že horčík u starších ľudí mal pozitívny vplyv na kvalitu spánku, ako aj na dobu oddychu či pocity po prebudení. Ak chcete vstať čerství, svieži a oddýchnutí, skúste si večer naservírovať napríklad šalát zo špenátu!

Prečo si dopriať tryptofán?

  • Pomáha pri úzkosti a depresii
  • Pri predmenštruačnom syndróme
  • Pri škrípaní zubov v spánku

Okrem vyššie spomínaných jedál však k dobrému spánku prispievajú:

  • Ľanové semiačka – tiež sú zdrojom tryptofánu a navyše aj omega 3 mastných kyselín. Do postele pôjdete oddýchnutý ale aj s dobrou náladou.
  • Mlieko – kto by nepoznal osvedčený recept v podobe mlieka a medu? Nejde len o psychologický efekt či naučený zvyk z detstva. Mlieko zmierňuje kyslosť v žalúdku, ktorá býva častou príčinou nespavosti. Vápnik mlieku opäť napomáha tryptofánu sa vstreba a tak ho telo môže naplno využiť.
  • Mandle – len tak si chrumkať pred televíziou, tiež to niekedy robievate? Horčík, ktorý mandle obsahujú sú prírodným sedatívom, uvoľníte si svalstvo a budete prirpavení oddychovať čo možno najviac zrelaxovaní.
  • Banány – hoci je to skôr ovocie na dodanie energie, horčík a vápnik v ňom obsiahnutý je skvelým pomocníkom proti nespavosti
  • Tvaroh – chutne ozvláštnený tvaroh je najlepšou maškrtou pred spánkom. Bielkoviny navyše potláčajú pocit hladu. Čo viac si priať? 

Čítajte tiež: Správne jedlo v správny čas: Nie je jedno, kedy zjeme rajčiny či banány! 

2016-09-08 13:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red, greatist.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia