8 jasných znakov, že vám hrozí odpadnutie: Čo v takejto situácii robiť?

Cítite sa zle a myslíte si, že odpadnete? Tieto znaky sú jasným signálom, že sa niečo deje?
Zdroj: thinkstock.com
2016-08-22 06:00:00

Pokles krvného tlaku príde znenazdajky, tak ako odpadnutie či zatočenie hlavy. Ak ste sa s tým už niekedy stretli, viete, ako to prebieha. Ak náhodou ešte nie, máme pre vás 9 jasných znakov toho, že sa niečo deje a vy by ste mali byť opatrní.

Rozpoznajte mdloby

Synkopa alebo mdloba či kolaps. Tomuto stavu sa hovorí viacerými pomenovaniami, no predstavujú stále to isté. Pocit odpadnutia, zatočenia hlavy. Viete, prečo k tomu dochádza? V mozgu príde k zníženiu prietoku krvi. Tým, že odpadneme a ostaneme ležať na zemi, sa nám prekrvenie zlepší a človek sa automaticky preberie. Je to vlastne činnosť nášho organizmu, ktorá je samoúčinná.

Ktoré mechanizmy zapríčiňujú odpadnutie?

Celé je to o našom mozgu a jeho prekrvení. Ak sa zníži, naruší sa funkcia citlivých buniek a nastane bezvedomie. Keď sa im totiž nedostane kyslík, ktorý krv prenáša, do niekoľkých sekúnd prestávajú fungovať. Ak bezvedomie trvá dlhšie, po niekoľkých minútach môže nastať ich poškodenie. To sa pri „bežnej mdlobe“ nestáva – väčšinou trvá najviac 60 sekúnd.

Podobné kolapsy sa stávajú tak dospelým ako deťom. Vyvarovať sa nebezpečiu sa dá, treba len mdlobu predvídať. Ako?

Máte pocit slabosti

Postavili ste sa niekedy na nohy priveľmi rýchlo a na chvíľu sa s vami zatočil celý svet? Práve ste totiž prekonali miernu verziu synkopy.

„Keď ste v polohe ležmo, krv je rovnomerne rozložená a keď vstane, v dôsledku gravitácie krv prudko klesá,“ hovorí Julian Stewart, profesor na detskej kardiológii na New York Medical College.

Krv z mozgu v stoji odchádza, klesá krvný tlak a vy začínate pociťovať závrat.

Čo robiť? Väčšina z nás sa to snaží „predýchať“, postačí ale ak budete zatínať svaly dolnej časti tela – stehná, lýtka. Všetko to spravte ešte predtým, ako sa postavíte. Napumpujete si tak krv do hornej časti tela a zabránite poklesu krvného tlaku.

Máte pred očami škvrny

Tieto škvrny by mohli predpovedať, že môžete omdlieť. Aj naša očná buľva je pod tlakom a keďže ide najmä o záležitosť mozgu, kolaps vedia predpovedať „ako prvé“.

Čo robiť? Snažte sa ľahnúť si alebo sadnúť a dať si hlavu medzi kolená. To zabezpečí správny prietok krvi v mozgu, zároveň to môže zachrániť krk a hlavu pred možným poranením pri páde.

Začnete rýchlo dýchať

Hyperventilácia je tiež jedným z príznakov, že sa niečo v našom vnútri deje a mozog je málo prekrvený. Preto ľudia, ktorí sú pred kolapsom, rýchlo dýchajú. Mozog zaznamenáva málo kyslíka v bunkách, preto sa organizmus snaží nasať čo najviac vzduchu, aby ho mal v „zásobe“.

Čo robiť? Opäť sa skúste upokojiť, sadnúť si alebo si ľahnúť a dajte si ruku na brucho. Dýchajte zhlboka a predstavujte si, ako sa brucho rozpína, nadýchnite sa nosom a vydychujte ústami. Kyslík zásobí každú bunku v tele, úzkosť pomaly pominie.

Brnia vám pery alebo prsty

Jedným zo zaujímavých príznakov je brnenie. Ako prietok krvi v mozgu klesá, klesá aj hladina vápnika. Preto môžete pociťovať brnenie alebo necitlivosť v končatinách.

Čo robiť? Uvoľnite si gombík na goliery, rozopnite si putko na opaku, robte to, čo pomôže uvoľniť dýchacie cesty a umožní kolobeh krvi v organizme správne. Tak sa dostane späť do mozgu a bunky zásobí životne dôležitým kyslíkom.

Je vám teplo

Ak máte pocit, že omdliete, zvyčajne vám z ničoho nič ostane teplo. Ukázalo sa, že ide o rýchly nárast prietoku krvi, ktorým si organizmus kompenzuje nedostatok krvi a kyslíka v mozgu.

Čo robiť? Nájdite si chladné miesto, sadnite si do tieňa, pite vodu. Posnažte sa dostať tepovú frekvenciu na normálnu úroveň.

Tunelové videnie

Znamenie, že vidíte akoby tunelovo, nie je bohviečo. Je to opäť znak, že vás krvný tlak sa znížil a to vedie k mdlobám.

Čo robiť? Nájdite si voľnú stoličku, posaďte sa alebo si ľahnite.

Cítite nevoľnosť

Je to asi jeden z najčastejších prejavov, ktoré sa s mdlobami spájajú. Hoci synkopa nie je jedinou príčinou, spolu s ostatnými vyššie popísanými symptómami môže predurčovať práve omdletie.

Čo robiť? Nájdite si miesto, kam si môžete sadnúť alebo ľahnúť, doprajte si chvíľu odpočinku, najmä sa vyvarujte slnku.

Máte namodralú pokožku

Slabý a pomalý pulz znamená, krv v tele neprúdi tak, akoby mal. Preto vyzeráte bledo a mdlo.

Čo robiť? Sadnite si, začnite pohybovať rukami v malých kruhoch, čo naštartuje krvný obed a bude mať normálne hodnoty. 

Čítajte tiež: Pijete pravidelne vodu? Nemusí ísť o záruku zdravia, ak toto stále robievate!

2016-08-22 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, rd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia