Nápoj, ktorý by ste toto leto mali vyskúšať: Spoznajte silu uhorkového džúsu!

Uhorkový džús je lahodný, svieži ale aj zdravý. Uhorka je totiž všemocná.
Zdroj: thinkstock.com
2016-07-26 12:00:00

Odľahčená strava, viac zeleniny a ovocia – tak by sa v skratke dala popísať strava, ktorú by sme počas leta mali preferovať a vo väčšej miere aj to tak aj robíme. Súkromné záhradky ale aj preplnené trhy ponúkajú to najlepšie, čo nám toto ročne obdobie môže dať.

Kým sú v kurze marhule, neskôr broskyne, šťavnaté melóny či slivky, uhorka patrí medzi „stálice“. Dostať ju tak v lete ako aj v zime, odlišná je cena a niekedy aj chuť.

Pochutnávate si pri nedeľnom obede na uhorkovom šaláte, pokrájate si ju a dávate kúsky do vody na osvieženie? Máme pre vás dobrú správu. Džús z uhorky je jedným z tých nápojov, ktoré by sme mali zaradiť do pitného režimu.

Po pravde, uhorkový džús asi neznie ako niečo, čo by sme chceli piť každý deň. Už len predstava nevábnej zelenej farby mnohých od tohto zdravého zázraku odradzuje. Preto veríme, že vás jeho účinky presvedčia o tom, že je jednou z najlepších volieb pre zdravie!

Príprava je veľmi jednoduchá 

Na prípravu džúsu  potrebujeme dve až štyri uhorky, pričom by mali byť organické, z vlastnej záhradky, minimálne ale dobre poumývané, nech na nich nie sú žiadne pesticídy, ktoré by mohli ohroziť zdravie.

Uhorky dobre umyte a nakrájajte, ak je to potrebné. Vložte ich do mixéra a pite hneď, ako je to možné.

  • Pomáha podporovať detoxikáciu organizmu

Tým, že uhorka je prirodzeným diuretikom, pomáha dostávať z tela vodu, je skvelým doplnkom v momente, ako chcete tráveniu dopriať trošku oddychu. Pomáha obličkám, pretože tam sa filtrujú všetky škodlivé látky, ktoré by pre zdravie predstavovali hrozbu.

  • Je zdrojom vitamínu K

Nedostatok vitamínu K spôsobuje krvácanie ďasien, krvácanie z nosa. Ak tohto vitamínu v tele máme málo, modriny sa nám na tele tvoria aj keď sa čo i len trochu udrieme.

Vitamín K je výborným doplnkom pre silné kosti, takže hrá dôležitú úlohu pri liečbe osteoporózy či Alzheimera. Ak telu dodáme dostatok vitamínu K, je prevenciou aj pred rakovinou či srdcovými chorobami.

  • Obsahuje dôležitú meď

Meď je tretím najrozšírenejším minerálom v tele. Pomáha tvoriť kolagén, zvyšuje vstrebávanie železa a tiež je zdrojom energie. Pomáha tvoriť neurostransmitery, je zodpovedný za produkciu krvných doštičiek a podporuje imunitný systém.

  • Kalcium pre všetkých

Ako jeden z najdôležitejších minerálov je kalcium pre náš život potrebný. Hydroxyapatit, minerálne tkanivo dodáva silu zubom a kostiam a keďže ide o prirodzenú formu vápnika, je to pochopiteľnéAj nervový systém potrebuje k fungovaniu vápnik, hoci nie v takej významnej miere. Telo si udržuje hormonálnu rovnováhu aj kvôli prítomnosti kalcia, pretože v krvi pomáha kontrolovať a regulovať hormonálne uvoľňovanie.

Okrem toho:

  • Je dobrým pomocníkom pri „opici“ – predtým, ako si ľahnete, zjedzte pár kúskov uhorky. Tým, že obsahuje vitamín B, elektrolyty a vodu, redukuje intenzitu bolesti hlavy
  • Eliminuje nepríjemný dych – ak potrebujete rýchlu záchranu, uhorka by mohla pomôcť. Dajte si kúsok uhorky pod jazyk, vydržte 30 sekúnd a problém by mal byť vyriešený. Uhorka zabije mikrooganizmy v ústach, ktoré zapáchajúci dych spôsobuje. Musíme si ale uvedomiť, že to nie je liek, iba pomoc. Nepríjemný dych je totiž príznakom niečoho vážnejšieho.
  • Prináša zdravie nie len organizmu, ale aj pokožke a vlasom. Máte opuchnuté oči? Skúste si na ne priložiť kúsky uhorky. Okolie sa hydratuje a vy budete vyzerať lepšie. Obsah síry v uhorke tiež stimuluje rast vlasov.

Čítajte tiež: Citrónová voda už nie je najúčinnejšia: Tieto 3 nápoje ju bez problémov tromfnú!

2016-07-26 12:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, livingtradiotinionally.com, healthyeating.sfgate.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia