Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Balíme na dovolenku: Ako na letiskovú kontrolu pripraviť kozmetiku a dôležité lieky?

Obávate sa kontroly na letisku a svoje lieky? Takto ich zbalíte tak, že o ne neprídete.
Obávate sa kontroly na letisku a svoje lieky? Takto ich zbalíte tak, že o ne neprídete. (Zdroj: thinkstock.com)

Letecká preprava patrí medzi tie druhy dopravy, ktoré počas letných mesiacov využívame azda najviac z celého roka. Jednoducho si sadnete do sedadla, pripútate sa, s napätím prečkáte vzlet a dolet a ste na vysnívanej dovolenke.

Balenie kufrov je pre niekoho radosť, pre niekoho naopak veľká starosť. Či už nahádžete do kufra prvých pár vecí, ktoré máte v skrini, alebo si robíte zoznamy, aby ste si nič nezabudli, máme pre vás pár rád, ako zbaliť napríklad lieky či kozmetiku. Nie všetci totiž poznáme zákonitosti a preto sa stáva, že pri kontrole príručnej batožiny ostaneme prekvapení, čo všetko nám ochranka vezme.

Večný problém s kozmetikou

To, aký objem kozmetiky si so sebou môžete na palubu zobrať, je veľmi individuálny. Preto by ste si mali dobre prečítať pokyny na jednotlivých letiskách ale aj pravidlá cestovnej spoločnosti.

Vo všeobecnosti ale platí, že na palubu si môžete so sebou vziať objem do 1000 mililitrov, pričom tieto produkty by mali byť v priehľadom vrecku a ich objem by nemal presahovať 100 mililitrov. V taktomto uskladenení teda môžete mať 10 takýchto jednotlivých malých balení.  

To platí o batožine, ktorú si beriete so sebou na palubu lietadla, kde ju umiestnite buď do priestoru nad hlavou alebo pod nohami. Takejto batožine sa hovorí príručná. U väčšiny cestovných spoločností je do určitých rozmerov prenosná zadarmo.

Potom je tu batožina tzv. podaná, ktorá putuje do batožinových priestorov lietadla. Tam je objem jednotlivých kozmetických prípravkov neklasifikovaný.

Ako zbaliť pastu či gély rôzneho využitia? 

Do príručnej batožiny teda môžete zbaliť látky pastovej, tekutej a gélovej povahy iba v týchto prípadoch:

  • Ak sú v samostatnej nádobe s maximálnym objemom do 100 ml alebo 100 gramov
  • Musia byť umiestnené v priehľadom a opätovne uzatvárateľnom plastovom vrecku s kapacitou do 1 litra
  • Všetky tieto produkty sa musia do vrecka zmestiť a to sa musí uzavrieť
  • Takéto vrecko musíte pri kontrole vybrať z batožiny

Do tejto skupiny patria najmä šampóny a sprchové gély, parfémy, z kozmetiky – maskara, tekutý make-up, balzamy. Ale taktiež zubné pasty, gély na vlasy, spreje na vlasy, dezodoranty.

„Pri tekutých látkach nerozhoduje aktuálny obsah balenia, ale ten, ktorý je uvedený na predajnom obale. Tekutiny pre potreby diabetikov, inzulínové perá, tekuté lieky - kvapky, sirup proti kašľu, roztok na kontaktné šošovky a pod. môžu byť prepravené v príručnej batožine aj vo väčšom množstve ako 100 ml, nie je potrebné predložiť lekárske potvrdenie,“ povedala hovorkyňa bratislavského letiska Mgr. Mgr. Veronika Ševčíková

Kedy potrebujem lekárske potvrdenie?

Ďalšou veľmi diskutovanou témou si nepochybne lieky a potvrdenie od lekára, že tieto lieky užívam. Kedy ich treba ako staré majú byť?

Niektoré letecké spoločnosti si tieto potvrdenia vyžadujú, takže ani táto informácia sa nedá zovšeobecniť. V závislosti od dopravcu by papiere od lekára nemali byť staršie v rozmedzi od 6 – 14 dní. Požiadať vás môžu o potvrdenie na špeciálnom formulári, najčastejšieho jeho vzor nájdete na prílušnom webe prepravnej spoločnosti. Ak ho nemáte alebo ho nemáte na danom vzore, nemusíte byť pripustený k odletu. Preto si tieto náležitosti skontrolujte ešte predtým, ako vyrazíte na letisko.

Kto potvrdenie musí mať?

Uvedieme zopár príkladov, ktoré závisia od danej cestovnej spoločnosti, ale potvrdenia ich cestujúci musia mať:

  • Novonarodené deti (do 7 dní od pôrodu)
  • Choroba z dekompresie
  • Pacienti s potrebou zdravotníckeho kyslíku počas letu
  • Pacienti so sadrou či so zlomeninou
  • Ženy s nekomplikovaným jednoduchým tehotenstvom (od 26 – 34 týždňa)
  • Pacienti s ťažkou žilovou trombózou
  • Ľudia s akoukoľvek vážnou alebo akútno infekčnou chorobou

„Lekárske potvrdenie alebo iný hodnoverný doklad, napr. preukaz pacienta treba ukázať na bezpečnostnej kontrole v prípade, že má cestujúci v tele voperovaný kovový predmet, kardiostimulátor, potrebuje inzulínové perá a pod. Potvrdenie by malo byť v slovenskom aj anglickom jazyku, nemusí byť úradne overené, nemá predpísaný vzor,“ povedala hovorkyňa bratislavského letiska.

Čítajte tiež: Najobľúbenejšia letná obuv pod lupou: Predstavujú hrozbu pre naše zdravie? 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9