Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Príručka skúseného dovolenkára: Toto sú lieky, ktoré by mala vaša lekárnička obsahovať!

Ktoré lieky si beriete na dovolenku? Máme pre vás zoznam tých, na ktoré určite nezabudnite.
Ktoré lieky si beriete na dovolenku? Máme pre vás zoznam tých, na ktoré určite nezabudnite. (Zdroj: pixabay.com)

Plavky, osuška, topánky do vody...čo sme ešte zabudli? Aha, predsa lieky, ktoré by sme mohli potrebovať! Niektorí sa na prípadné „katastrofy“ vyzbroja kvalitným domácim alkoholom, niekto jednoducho potrebuje svoje lieky, pretože nikdy nevie, čo sa stane.

Zbaliť si niekoľko základných liekov na bolesť či žalúdočné potiaže nikdy nie je na škodu. V niektorých krajinách môžete zle znášať hoci aj vodu z vodovodu, v iných zase žalúdok utrpí pri miestnych špecialitách. Úpal či pokazený žalúdok, na všetko treba byť pripravený.

Ak sa teda momentálne chystáte na dovolenku – autom, autobusom či lietadlom, pripravili sme pre vás malý ťaháčik tých liekov, ktoré budete potrebovať a ktoré by mala vaša lekárnička rozhodne obsahovať.

Podľa farmaceutky Mgr. Bibiany Jungovej by sme nemali zabúdať na tieto lieky:

  • lieky na prvú pomoc pri horúčke a rôzny druh bolesti,
  • lieky proti prechladnutiu a prievanu: očné a ušné kvapky. Veľa problémov spôsobuje všadeprítomná klimatizácia.
  • lieky na hnačky, napr. na cestovateľskú hnačku dobre zaberajú aj probiotiká
  • lieky na zápchu
  • lieky na alergiu na slnko a uhryznutie hmyzom
  • časté sú herpesy z teplotných výkyvov
  • lieky na problémy pri dlhších cestách, kúpte si lieky proti nevoľnosti

„Pred cestou na dovolenku určite netreba podceniť aj obsah lekárničky, ktorú si so sebou vezmete. Hoci vo vyspelých dovolenkových destináciách nie je problém nájsť lekáreň s kvalifikovaným personálom, ak sa človek náhle cíti zle, posledné, na čo má náladu, je hľadať lekáreň. Treba si uvedomiť aj riziko jazykovej bariéry, upozornila farmaceutka, ktorá dobre pozná kupujúcich, najmä pred dovolenkovou sezónou.

Kupujeme známe alebo si necháme poradiť?

Niektorí cestovatelia sa spoliehajú nato, čo je overené. To, čo vždy zaberie doma, zaberie predsa aj na dovolenke. S výberom vhodný liekov si nerobia veľkú starosť, „hodia“ niečo do kufra a sú v podstate zbalení. Sme pri výbere liekov na dovolenku opatrní alebo si aj necháme poradiť?

„Niektorí zákazníci v lekárňach prídu cielene pre produkty, ktoré im v lekárničke chýbajú. Iní si pýtajú rady, čo všetko by mohli potrebovať, povedala farmaceutka. 

Čo je známe, to je dobré – to by sa dalo povedať aj pri liekoch. Lieky sú však iba jedna kategória. Existujú ešte SOS produkty, na ktoré by sme nemali zabúdať, pretože aj keď ich možno počas dovolenky nepooužijete, je dobré ich mať po ruke. Zídu sa, ani nebudete vedieť kedy.

„V závislosti od destinácie by v dovolenkovej výbave nemali chýbať repelent, gél na alergiu, kvalitné opaľovacie a poopaľovacie prípravky, dezinfekcia rán a náplaste, antibakteriálne utierky, pripadne antibakteriálny gél bez použitia vody, a, samozrejme, lieky, ktoré uzivate pravidelne,“ uzatvorila tému balenia liekov farmaceutky Bibiana Jungová. 

Čítajte tiež: Ubráňte sa komárom počas noci: Tu sú 4 spôsoby ako nato! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9