Osem prípadov, kedy vám tričko môže zachrániť život!

Viete, že obyčajné tričko vieme v prípade potreby použiť ako záchranu? Pozrite sa, kde všade si s ním viete pomôcť!
Zdroj: thinkstock.com
2016-05-28 06:00:00

Neraz sa stane, že v krízovej situácii nemáte po ruke celú lekárničku a musíte si pomôcť tak, ako viete. Nevinná túra v horách sa môže zmeniť na boj o život, najmä ak nie sme pripravení. Viete, ako v takýchto situáciách využiť obyčajné tričko?

Ako tlakový obväz

Krvácajúcu ranu najlepšie zastaví tlak, ktorý na ranu budete vyvíjať. Ak máte v batohu tričko, ktoré ste ešte nepoužili a mal by slúžiť ako záloha pre nepredvídateľné udalosti, poslúži najlepšie. Na ranu vyvíjajte rovnomerný tlak, tričko by malo priľnúť na ranu tak, aby sa medzi ranu a ruku nedostal vzduch ale ani iné choroboplodné zárodky.

Niekedy sa môže stať, že hoci ste si mysleli, že ste krvácanie zastavili, rana môže opäť začať krvácať. V tom prípade spravte jednoduchý trik – omotajte tričko okolo rany a zaviažte ho. Tlak na ranu bude vyvíjaný kontinuálne, krvácanie by sa malo zastaviť.

Ako škrtidlo

Nezastavili ste krvácanie, hoci ste sa veľmi snažili? Je na čase využiť tričko ako provizórne škrtidlo. Tričko natrhajte na pásy, uviažte nimi miesto nad ranou, čo umožní zastaviť krvácanie. Tu je však nutné vyhľadať lekársku pomoc. Takéto provizórne škrtidlo totiž na ruke či nohe nemôžeme nechať dlho, mohlo by spôsobiť nenávratné poškodenie tkaniva.

Obväz na rany

Ak chcete predísť infekcii, ranu musíte predovšetkým držať v čistote. Ak sa vám niečo stane, čisté tričko je dobrý spôsob, ako ranu ponechať bez nečistôt až kým nepríde k lekárskemu ošetreniu.

Priložte tričko na ranu tak, aby ju celú pokrylo. Najskôr však ranu vyčistite, najmä ak viete, že do dvoch hodín sa k lekárovi nedostanete. Ak máte po ruke antibakteriálnu masť, nebojte sa ju použiť. Najdôležitejšie je udržať ranu v čiste, aby sa nečistoty nedostali do rany a krvného obehu a nespôsobili ešte väčšie problémy.

Tipy:

  • Ak nechcete na ranu veľmi tlačiť, pod uzol trička dajte dva prsty. Ak sa vám to podarí, na ranu nevyvíjate tlak, ktorý by mohol byť nebezpečný
  • Ak nemáte po ruke čisté tričko, no disponujete možnosťou prevariť niekde vodu, tričko iba dajte do vriacej vody na pár minút a potom nechajte vychladnúť. Takéto tričko je vhodné na starostlivosť o rany.

Ochladenie tela

Tričko môžeme použiť aj v prípade, ak teplo vzduchu začína byť neznesiteľná a my nemáme možnosť sa ukryť do tieňa a musíme v ceste pokračovať. Namočte tričko do studenej vody, oblečte si ho alebo ho obmotajte okolo krku. Ako sa bude voda vyparovať, spraví službu nášmu telu a bude ho aspoň trošku ochladzovať.

Ako viete, že ste z tepla vyčerpaní?

  • Ste extrémne unavení
  • Zmätení
  • Máte silné bolesti hlavy

Okrem mokrého trička je dobré snažiť sa dodržiavať pitný režim, pokúsiť sa ochladiť, prestať aspoň na chvíľu robiť akúkoľvek namáhavú činnosť.

Tričko ako popruh pre stabilizáciu ruky

Zranili ste si ruku a potrebujete ju stabilizovať? Tričko budete mať zrejme na sebe, takže nemusíte zháňať obväzy. Sú dva spôsoby, ako ruku zastabilizovať.

  • Tričko môžete natrhať na niekoľko pásov, dva zviazať a ruku do nej vložiť.
  • Vezmite spodok trička, vytiahnite spodnú časť cez predlaktie a vytvorte hojdaciu sieť. Ruku by ste mali mať na úrovni srdca, ak vám je to nepríjemné, môžete ju niesť aj v nižšej polohe.

Tričko ako dlaha

Zlomili ste si končatinu? Počas túry snáď niet horšej situácie, najmä ak na blízku nie je žiadna pomoc. Tričko ale môže poslúžiť ako dobrá dlaha. V mnohých prírodopisných filmoch ste postrehli spôsob, ako znehybniť zlomeninu. Okolo poranenej časti uviažte pomocou trička palice či hrubšie stabilné vetvy. Tie by mali zasahovať až ku kĺbom nad aj pod zranením. Pozor na cirkuláciu krvi a opuchy, ktoré môžu naznačovať zhoršený stav.

Stabilizátor podvrtnutia

Celkom bežným „zranením“ počas horských túr, no nie len tam, je podvrtnutie členku. Stáva sa to, stačí zle stupiť a pohroma je na svete. Nemáte po ruke obväz a členok by ste si chceli niečím stabilizovať. Opäť tu pomôže tričko. Natrhajte si z neho pásy, zabaľte miesto poranenia akoby to bol elastický obväz. Pozor na cirkuláciu krvi, neuťahujte miesto príliš na pevno.

Páska cez oko

Tričko môžete využiť aj pri zranení oka. Ubezpečte sa, že oko aj po omotaní trička či jeho kusu je zatvorené. 

Čítajte tiež: Nadváha ako ideálna váha? Optimálny index telesnej hmotnosti sa zrejme posunie hore!

2016-05-28 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, rd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia