Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Čo konečne porazí ebolu? Vraj je to zmena v správaní ľudí!

Čo konečne porazí nebezpečnú ebolu?
Čo konečne porazí nebezpečnú ebolu? (Zdroj: thinkstock.com)

Prezident Sierry Leone Ernest Bai Koroma dnes vyhlásil, že jeho krajina je vo vojne s ebolou a že samotné ďalšie liečebné strediská chorobu neporazia - ľudia musia zmeniť aj správanie.

Údaje vlády ukazujú neustály nárast potvrdených prípadov, hlásených v hlavnom meste Freetown, jeho okolitých oblastiach a susedných okresoch. V utorok hlásili 26 nových potvrdených prípadov v západných okresoch krajiny, kam patrí aj metropola Freetown.

Prezident Koroma počas návštevy niekoľkých najhoršie postihnutých oblastí podľa agentúry AP uviedol, že v súčasnosti sa v celom štáte stavia viacero liečebných stredísk, ale bitka proti ebole bude vyhratá, iba ak ľudia začnú dodržiavať rady odborníkov: ak sa nebudú dotýkať chorých alebo mŕtvych, nebudú umývať telá zosnulých a urýchlene nahlásia zdravotníckym centrám, ak sami ochorejú.

Ľudia do karantény

Čínske hlavné mesto Peking odporučí ľuďom vracajúcim sa z oblastí postihnutých ebolou, aby zostali doma v karanténe 21 dní a aby si dvakrát denne merali teplotu, ak boli v kontakte s pacientmi. Informovali o tom dnes čínske štátne médiá vrátane oficiálnej tlačovej agentúry Sinchua.

Čína nehlásila žiadne potvrdené prípady smrteľnej vírusovej choroby, hoci niekoľko podozrivých prípadov skončilo v nemocnici na pozorovaní, pripomenula agentúra Reuters.

Epidémia eboly, ktorá sa začala v marci, usmrtila už takmer 5000 ľudí, drvivú väčšinu z nich v západnej Afrike. Choroba má inkubačnú dobu približne tri týždne a prenosná je jedine vtedy, ak sa u obete prejavujú príznaky.

Ľudia vracajúci sa do Pekingu z oblastí postihnutých ebolou budú musieť na letisku podstúpiť kontroly teploty, a ak ich teplota prekročí 37,3 stupňa Celzia, pošlú ich do nemocnice na testy.

Ľudia bez zvýšenej teploty, ktorí však mali kontakt s pacientmi chorými na ebolu, si budú musieť kontrolovať teplotu dvakrát denne celých 21 dní.

Osoby, ktoré nemali žiaden kontakt s pacientmi chorými na ebolu, dostanú odporúčanie zostať doma v karanténe 21 dní, oznámila agentúra Sinchua.

Agentúra však neuviedla, čo sa stane v prípade, že ľudia odmietnu zostať v karanténe.

"Peking má skúsenosti so SARS a (vtáčou chrípkou) H7N9. Ak sa vyskytne prípad eboly, sme schopní dostať pod kontrolu jej šírenie," povedal pre Sinchuu predstaviteľ zdravotníctva Čao Tchao.

Štátne médiá informovali, že pohraničné vstupné miesta v krajine vystupňovali zdravotnícke kontroly, predovšetkým v juhočínskom meste Kuang-čou, ktoré je domovom obrovskej africkej komunity a sú odtiaľ priame lety do Afriky.

Čínske ministerstvo zdravotníctva určilo hlavné letiská v Pekingu, Šanghaji a Kuang-čou ako kľúčové z hľadiska rizika - preto práve tam sústreďovalo svoje počiatočné kontroly zdravotného stavu a teploty.

Tri africké krajiny najviac postihnuté epidémiou eboly - Libéria, Sierra Leone a Guinea - nepatria k hlavným obchodným partnerom Číny na kontinente.

Ebola, ktorá môže vyvolať zvýšenú teplotu, zvracanie a hnačku, sa šíri kontaktom s telesnými tekutinami nakazeného človeka, ako napríklad krv či sliny.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9