Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bánovská nemocnica je slovenským unikátom: Chodia sem rodiť aj ženy z Dubaja

Čerstvé mamičky z bánovskej pôrodnice. Zobraziť galériu (6)
Čerstvé mamičky z bánovskej pôrodnice. (Zdroj: AGEL)

Lekári a sestričky z bánovskej nemocnice hovoria o baby boome. Od Štedrého dňa do začiatku roka prišlo v pôrodnici na svet až 20 novorodencov a počet pôrodov tu medziročne stúpa. Neprekvapuje, že o pôrod v Bánovciach nad Bebravou majú záujem aj cudzinky. Dôvodov je hneď niekoľko.

 

„Nie je pravidlom, že väčšinu rodičiek tvoria ženy zo spádovej oblasti nemocnice. Naopak, každým rokom  pribúdajú mamičky z okolitých, ale i zo vzdialenejších okresov. V roku 2017 porodili v bánovskej nemocnici bábätká aj ženy z Dubaja či Brazílie,“ spresňuje riaditeľka Nemocnice Bánovce Mina Bobocká. Zvyčajne ide o Slovenky žijúce v zahraničí, ktorých manželia majú cudziu štátnu príslušnosť a pôrodnicu na Slovensku si vyberajú kvôli rodine. Tá im v prvých týždňoch pomáha so starostlivosťou o novorodenca. 

Čítajte viac: Ženy by si nemali vyberať pôrod cisárskym rezom, radí lekár

Množstvo pôrodov ovplyvňujú aj pozitívne referencie od mamičiek. Zásluhu na tom má hlavne personál oddelenia s milým a profesionálnym prístupom k pacientkam. Obzvlášť veľký dôraz je kladený na citlivý kontakt pri komunikácií s rodičkou. Dôvodov, prečo si bánovskú pôrodnicu budúce mamičky vyberajú, je viacero. Mnohé preferujú hlavne príjemné rodinné prostredie a moderné prístrojové vybavenie.  

Bánovská nemocnica je slovenským
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: AGEL)

Pôrodnica poskytuje možnosť prítomnosti partnera alebo blízkej osoby pri pôrode a vysoký štandard izieb. Pred pôrodom môžu mamičky cvičiť na lopte partobal (špeciálna lopta pomáha zmierniť bolesti v prvej pôrodnej fáze), vyskúšať aromaterapiu (využíva zmysly a vône; kvalitné esenciálne oleje úspešne tlmia bolesť, uvoľňujú napätie, odstraňujú únavu a dodávajú potrebnú energiu) či muzikoterapiu (využíva vplyv príjemnej hudby na pocity budúcich mamičiek). Najväčší záujem zo strany rodičiek je však už tradične o pôrod bez bolesti v epidurálnej analgézii.

Bánovská nemocnica je slovenským
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: AGEL)

Podľa Lucie Perecárovej, lekárky z gynekologicko-pôrodnického oddelenia Nemocnice Bánovce si drvivá väčšina žien želá mať pri pôrode otca alebo iného rodinného príslušníka a rodiť zaužívaným spôsobom. „Ak má rodička osobitné želania, vždy sa vopred konzultujú s pôrodníkom. Ten v prvom rade prihliada na bezpečnosť matky a dieťaťa,“ dopĺňa a dodáva, že napriek živej verejnej diskusii o nových možnostiach pôrodu je napríklad záujem o prítomnosť duly zo strany žien minimálny. „Cena za nadštandardnú izbu je pre mamičky 20 eur na deň. Mamička spolu s oteckom zaplatia za ubytovanie na nadštandarde 40 eur na deň. Priemerná dĺžka hospitalizácie po pôrode sú štyri dni,“ ozrejmuje s tým, že väčšina izieb v pôrodnici je dvojlôžková, čo zabezpečuje vyšší štandard a súkromie rodičiek. 

Bánovská nemocnica je slovenským
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: AGEL)

,,Pôrodnica v bánovskej nemocnici je známa hlavne tým, že kladieme veľký doraz na komunikáciu s mamičkou. Citlivý prístup k rodičke, pochopenie a vzájomný rešpekt sú súčasťou našej práce. I keď sme malá pôrodnica, máme skvelé referencie. Sme štandardné oddelenie, nie vysokošpecializované pracovisko, ale napriek tomu máme vysokú úroveň aj v oblasti ošetrovateľstva. Naše sestry sa výrazne podieľajú na dobrej povesti. Sú veľmi komunikatívne, citlivé a vždy pripravené pomôcť. Síce míňame rôzne ankety, ale nevadí nám to. Prioritou pre náš kolektív vždy je a bude spokojná rodička,“ vysvetľuje doktorka Perecárová.

Bánovská nemocnica je slovenským
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: AGEL)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V tomto roku plánuje nemocnica oddelenie zmodernizovať nákupom nového mobiliáru a rozšíriť služby elektronickej komunikácie. „V najbližšom období by sme sa chceli zamerať aj na podporu psychoprofylaktickej prípravy,“ uzatvára Perecárová.

Bánovská nemocnica je slovenským
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: AGEL)

Pôrodnica v bánovskej nemocnici zabezpečuje prenatálnu starostlivosť o tehotné ženy s fyziologickou, rizikovou a patologickou graviditou, diagnostické a konziliárne vyšetrenia v rámci konzilárnej ambulancie, vykonáva skríning hypoxie plodu, vedie pôrody s fyziologickou, rizikovou a patologickou tehotnosťou a vytvára podmienky na rooming–in. 

Viac o téme: PôrodnicaNemocnica Bánovce
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9