Blogerka takmer zomrela kvôli stresu: Porucha stravovania rozpútala drastickú premenu na FOTO

Bethany Ugarteová
Zdroj: Instagram/lilsipper
2017-12-13 20:00:00

Úspešná 28-ročná marketérka Bethany Ugarteová musela prejsť peklom. Kvôli chorobe sa jej rozpadlo manželstvo, prišla o prácu a jej zdravie bolo v troskách. Za všetko mohli tráviace problémy, ktoré začala pociťovať už ako 15-ročná.

 

Bethany bojovala od svojich tínedžerských liet s nepríjemnými symptómami. Trápilo ju nadúvanie a hnačky, ktoré striedali zápchy. Všetka potrava, ktorú zjedla, pre ňu bola ako jed. Kvôli syndrómu dráždivého čreva nebola schopná zužitkovať živiny prijímané v strave a chradla. Ako sa problémy stupňovali, bála sa siahnuť po jedle a vyzerala ako anorektička.

Čítajte viac: Sedem mýtov o málo známom ochorení: Odhaľte, čo je za záhadnými bolesťami brucha!

Príčiny rozvinutia syndrómu dráždivého čreva sú veľakrát nejasné. Chorí sa sťažujú na trvalé zápchy alebo hnačky, sústavné nadúvanie a u mnohých z nich sa problémy zvýrazňujú s pociťovaným duševným napätím. Veľakrát je spúšťačom syndrómu stres, infekcia, zápal, zlé stravovanie, špecifická osobnosť alebo dlhodobé užívanie antibiotík.

Lekári jej neverili

Vegánka Bethany, ktorá pracovala ako vedúca marketingového oddelenia, veľmi ťažko zvládala stresujúce situácie a hektické povolanie musela opustiť. Nemala ani 25 rokov, keď sa jej rozpadlo manželstvo, trpela depresiou a kvasinkovou infekciou, ktorá ju takmer pripravila o život. Ako uviedla podľa Daily Mail, lekári jej neverili. Tráviace ťažkosti, na ktoré sa sťažovala, nevnímali ako opodstatnené. Pomôcť jej dokázal až odborník na holistickú, celostnú medicínu. Po deviatich mesiacoch liečby sa mladá žena dokázala znova normálne najesť a stráviť živiny z potravy.

 

Blogerka musela diametrálne zmeniť svoj životný štýl. Jej strava nesmie obsahovať glutén, arašidy, rafinovaný cukor či umelé sladidlá. S nafukovaním má síce stále problém, ale pozná niekoľko užitočných tipov, ako ho zmierniť. Kľúčom k lepšiemu tráveniu sú podľa nej čerstvé potraviny bez konzervantov, nie druhotne spracované alebo balené produkty. 

 

Z potravy tiež vylúčila mliečne produkty okrem kefíru či gréckeho jogurtu a surovú zeleninu (pretože je ťažšie stráviteľná). Takisto neodporúča jesť napríklad stéviu či probiotiká, aj keď sú všeobecne považované za zdravé. Jej najdôležitejšia rada sa však netýka stravovania. „Vyhnite sa stresu,“ nabáda blogerka a dodáva, že duševná nepohoda skutočne zhoršuje trávenie a namáha náš črevný mozog - žalúdok. Podľa Bethany by mal človek vedieť byť primerane sebecký a ukrojiť si kus z každého dňa len a len pre seba. Ideálne je vytvoriť si zoznam vecí, ktoré človeka bavia a napĺňajú a snažiť sa počas dňa urobiť aspoň jednu. 

 


Tagy:
stres chudnutie trávenie syndróm dráždivého čreva

2017-12-13 20:00:00  |  Foto: Instagram/lilsipper  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia