Na Slovensku úradovali „falošní lekári“: Taktiky, ktoré dôchodcov obrali o nekresťanské sumy

Ampulky s výživovým doplnkom za 250 eur vystačia na jeden mesiac.
Zdroj: TV Markíza/magazín Reflex
2017-09-14 11:00:00

Zameriavajú sa najmä na starších ľudí s podlomeným zdravím. Šikovní obchodníci im predstavia predražené výživové doplnky a presviedčajú ich, že produkty potrebujú. Dôchodcovia, ktorí marketingovej taktike podľahnú, môžu prísť aj o stovky eur.

 

„Nalákali nás na to, že nám môžu zadarmo poskytnúť masáž chrbta, nohy...,“ povedala dôverčivá dôchodkyňa v reportáži TV Markíza v magazíne Reflex. Inú dôchodkyňu presvedčili obchodníci z relaxačného centra tak, že si mohla prísť produkt najprv „vyskúšať“. Podľa advokáta Ivana Syrového ide o taktiku, v rámci ktorej človek cíti morálnu potrebu niečo kúpiť, keď mala kvôli nemu druhá strana výdavky. Nikto však nesmie zákazníka nútiť, aby si niečo kúpil a de facto išlo o rozhodnutie nakupujúceho.

Čítajte viac: Vitamíny škodia viac, ako si myslíte: Pozrite sa, ktoré z nich môžete užívať pravidelne

Podľa vyjadrenia právneho zástupcu firmy Butterfly relax centrum, ktorej sa reportáž týkala, nebol na nakupujúcu z reportáže vyvíjaný žiadny fyzický ani psychický nátlak. „Je nám ľúto, ak vaša diváčka nedokáže ovládať svoj stres pri nakupovaní a koná impulzívne, to však nemá vplyv na platnosť právneho úkonu,“ vysvetlil právny zástupca firmy.

Obchodníka omylom považovali za lekára

Ako dodal Syrový, starší ľudia sú však náchylnejší nechať sa presvedčiť, čo môžu niektorí ľudia zneužiť. Ide totiž o marketingové ťahy, voči ktorým nie sú všetci rovnako imúnni. Napríklad, keď sa predávajúci snaží vytvoriť dojem „zdravotného problému“. Ženám z reportáže sa predávajúci predstavil ako doktor a podľa ich opisu mal na sebe aj biely plášť. Ako ale spresnil právny zástupca firmy, menovaný pán nie je lekárom a ani sa za lekára nevydával. Dodal, že nemal oblečený biely plášť, čo je v rozpore so svedectvom dôchodkýň. Išlo o asistenta, ktorého dôchodkyne omylom považovali za lekára.

Jednej zo žien mal zamestnanec centra hovoriť, že jej zdravotné problémy smerujú k infarktu a či chce, „aby ju jej deti museli voziť na vozíčku“. Nábeh na mozgovú príhodu mal žene vypočítať prístroj centra, k čomu sa však firma nevyjadrila. Takisto sa nevyjadrila, či sú výživové doplnky registrované. Podľa slov Zuzany Drobovej, hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva SR, nesmie výrobca výživových doplnkov svoje produkty propagovať klamlivo a nemôžu im byť pripisované liečivé účinky, pretože výživový doplnok nie je liek.

Za produkt zaplatili 250 eur

Podľa hygieničky Evy Jóžeffiovej z Úradu verejného zdravotníctva neobsahoval zakúpený produkt žiadne výnimočné zložky. Navyše, keďže výživové doplnky nemusia prejsť klinickými testami, nie je záruka, že skutočne obsahujú tie látky, ktoré sú na ňom uvedené. Za koenzým Q10 zaplatili dôchodkyne 250 eur, čo niekoľkonásobne prevyšuje sumu, ktorú by minuli za produkt s podobným obsahom v lekárni.

Dôchodkyne sa vyjadrili, že „kupovali mačku vo vreci“. Jedna z nich, navyše, dostala neoznačené ampulky s výživovým doplnkom. „Až potom som si uvedomila, že sú to obyčajné vitamíny a nie niečo na infarkt,“ dodala jedna zo žien, ktoré o kúpe nedostali žiaden bloček, respektíve riadny účtovný doklad. „Ide o nehorázne obohacovanie na úkor starých ľudí,“ myslí si ďalšia z dôchodkýň, ktorá dostala len doklad o prevode peňazí.

Fotogaléria


Tagy:
výživový doplnok koenzým Q10

2017-09-14 11:00:00  |  Foto: reprofoto TV Markíza/magazín Reflex  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia