Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ivanovi z brucha vyčnievajú črevá a rany mu hnijú: Od sociálky dostal neuveriteľnú odpoveď

O otca sa každý deň stará jeho dcéra. Zobraziť galériu (2)
O otca sa každý deň stará jeho dcéra. (Zdroj: TV MARKÍZA)

Hoci má pán Ivan 60-percentné telesné postihnutie, na opatrovateľský príspevok oficiálne nárok nemá. Na Revúčana, ktorému sa črevá tlačia von z brušnej dutiny, je žalostný pohľad. Úrady mu však potrebu pomoci nepriznávajú. Odpoveď sociálky je pre jeho rodinu nepochopiteľná. Upozorňujeme, že zábery nie sú vhodné pre osoby s citlivou povahou.

 

Máte pre nás dobrý tip na článok? Napíšte nám na redakcia@vysetrenie.sk.

Prípad, ktorý dala vo svojej reportáži do pozornosti TV Markíza, je príkladom necitlivosti sociálneho systému. Revúčan, ktorý mal v minulosti dosť síl aj na boj s rakovinou, je teraz odkázaný na pomoc najbližšej rodiny. Jeho črevá vyčnievajú z brušnej dutiny, v oblasti sa mu tvoria krvácavé rany a potrebuje pravidelné ošetrovanie. Jeho dcéra dala preto v práci výpoveď a požiadala o opatrovateľský príspevok. Ten však sociálka zamietla.

Čítajte viac: Fešáka (38) znetvoril vzácny typ rakoviny: Nevinná hrča na tvári mala hororové následky

„Opatrovateľský príspevok nám zamietli, pretože ocino nespĺňa podmienky na opatrovanie, ale prečo, to neviem,“ uviedla dcéra Jana. Manželka chorého muža dostala po tejto správe infarkt a rodina zúfalo čaká, čo bude ďalej. Vo vyjadrení bolo napísané, že sa má Revúčan dopravovať sám prostriedkami verejnej dopravy, je schopný samostatne sa stravovať, obliekať či chodiť na toaletu. Jeho zdravotné postihnutie si podľa odpovede nevyžaduje dohľad. Hnijúce rany si má ošetrovať svojpomocne.

Ivanovi z brucha vyčnievajú
Zobraziť galériu (2)

Dcéra Jana sa proti rozhodnutiu sociálky odvovala a o príspevok požiadala znova. „Štát pred tým zavrel oči,“ myslí si. Čaká na nové rozhodnutie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré bude vychádzať z komplexného lekárskeho posudku. Rozhodnutie sa rodina dozvie až v septembri.

Viac o téme: SociálkaOpatrovateľský príspevok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9