Striebro vo vlasoch už za mlada? Predčasné šediny môžu signalizovať závažnú diagnózu

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-07 18:00:00

Niekto si nájde prvé šediny až v päťdesiatke, iný už v dvadsiatke. Farba vlasov je dôležitá najmä pre ženy, ktoré od vzhľadu odvíjajú vlastnú atraktivitu. Podľa odborníkov zohráva dôležitú úlohu pri zmene farby vlasov najmä genetika. Rozhodujú však aj iné faktory.

Vek, vplyv životného prostredia či choroby. To sú tri najvýznamnejšie činitele, ktoré spôsobujú šedivenie vlasov. Zopár sivých vlasov sa na hlave človeka nachádza po celý život, proces však kulminuje medzi 40. a 50. rokom života.

Čítajte tiež: Nezvyčajný signál, že sa o vás pokúša mozgová porážka: Všímajte si túto časť tváre!

Podľa slov Jamesa Kirklanda, odborníka skúmajúceho starnutie na rochesterskej Mayo Clinic, sú rozdiely dané pohlavím aj rasou. Afroameričania napríklad šedivejú rýchlejšie než Indoeurópania a ženy si pôvodnú farbu vlasov udržia dlhšie ako muži.

Mýty okolo šedivenia

Zmenu farby môže urýchliť i fajčenie a priskoré šedivenie môže byť spôsobené aj poruchou štítnej žľazy a ochorením srdca. S predčasným šedivením sa v minulosti stretli aj židia v nacistických koncentračných vyhladzovacích táboroch kvôli podvýžive a celkovej zlej životospráve, dodala pre The New York Times dermatologička Wilma Bergfeldová z Cleveland Clinic. Spresnila však, že nepočula ešte o nikom, kto by ošedivel kvôli chudnutiu či nadmernému cvičeniu. Pri chemoterapii či výraznej strate hmotnosti hrozí skôr vypadávanie vlasov.

Hovorí sa, že ošedivieť človek môže aj zo stresu. Podľa Kirklanda je to však málo pravdepodobné, pretože výskumy takéto hypotézy presvedčivo nepotvrdili. Nie je to však vylúčené. Za zmenu farby sú zodpovedné pigmentové bunky melanocyty. Tie produkujú farbivo melanín, ktorého množstvo sa so stúpajúcim vekom znižuje. Proces šedivenia je teda vo väčšine prípadov neodvratný a zdravo sebavedomý človek by sa s ním mal zmieriť.

Fotogaléria


Tagy:
starnutie šediny sivé vlasy

2017-07-07 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia