Je pred vami sviatočné upratovanie? Môže vám ublížiť, pozrite sa prečo!

Upratovať treba s rozumom - inak vás čaká aj toto!
Zdroj: thinkstock.com
2016-03-24 11:30:00

Chystáte sa na hostí, vypekáte, varíte a upratujete? Je to normálne, každý chceme, aby sme mali doma čo najčistejšie, nech sa návšteva cíti dobre. Viete ale, že neustále upratovanie vám môže viac ublížiť ako pomôcť? Pozrite sa, pri ktorých činnostiach sa musíte mať na pozore!

 

Jedným z najčistejších prostredí, kde ale na nás číha množstvo alergénov, je nepochybne domácnosť. Neustále upratovanie ale zanecháva na nás stopy rovnako ako vtedy, ak sa neupratuje dostatočne. 

Problém č.1 – sušenie bielizne 

Neraz sa stáva, že ste nútení nechať bielizeň uschnúť vo vnútri, najmä zimné obdobie je na túto činnosť „ako stvorené“. Operiete, vyvešiate doma buď na sušiaku alebo po radiátoroch. Vlhkosť pomáha rastu húb, plesniam, baktériám, spóry potom vdychujeme, spôsobujú nám dýchacie problémy a v domácnosti to neraz čudesne zapácha.

V takýchto prípadoch treba pravidelne vetrať, zaobstarať si pohlcovač vlhkosti, kúpiť si trebárs sušičku.

Problém č.2 – rôzne chemikálie, čistiace prostriedky

Časté používanie čistiacich prostriedkov majú na naše zdravie vplyv, hoci by sa to nezdalo. Obsahujú látky, ktoré sa používaním dostávajú do ovzdušia a my ich vdychujeme. Hoci dospelí nie sú až tak náchylní, deti by mohli častým používaním trpieť. Vdychovaním sa totiž môže vyskytnúť akási imúnnosť voči niektorým chorobám.

Problém č.3 – časté vysávanie

Nie je nič horšie, ako keď príde návšteva a vy nájdete chuchvalce prachu pod sedačkou. Chaos a panika, to predsa nie je možné, veď vysávate takmer každý deň! 

Hoci nepríjemný prach je jedným z dôvodov, prečo vysávať pravidelne, veľa kobercov a časté používanie vysávača je jedným z najčastejších zdrojov alergénov, spórov plesní – už tým, že po kobercoch chodíme, uvoľňuje do ovzdušia viacero dráždivých čiastočiek. A opäť trpia viac deti ako dospelí.

Problém č. 4 – osviežovače vzduchu

Ak nestíhate upratovať a vôňa nie je práve lákavá, snažíme sa ju prekryť všetkým možným. Jedným z prostriedkov, ktoré používame, je nepochybne osviežovač vzduchu. Chemické zloženie týchto sprejov však neveštia nič dobré. Účinky voňavého produktu sú na jednej strane osvieženie vzduchu a pohltenie zápachu, na druhej strane nám môžu spôsobiť bolesti hlavy, letargiu či úzkosť.

Všetky postrehy vyplývajú z nedávnej štúdie, ktorá poukazovala nato, že prehnané upratovanie domácnosti má negatívny vplyv na naše zdravie. Sme ale zvyknutí, že takéto štúdie sa robia na malej vzorke ľudí a rôzne parametre sa skúmajú krátko. Táto štúdia však vychádza z dlhodobejšieho skúmania. A práve preto poukazuje na nebezpečenstvo, ktoré sa niektorí z nás dopúšťajú. 

„ Táto štúdia ukazuje desiatky rokov výskumu s poukázaním na nebezpečenstvo, ktoré predstavujú chemické látky, plesne a znečistený vzduch, ktorý je prítomný našom domove,“ povedala Julie Riggsová. 

A na pobavenie - pár trikov, ktoré určite pri upratovaní využijete! 

Čítajte tiež: Úžasné, čo s nami urobí jeden pohár vody navyše! 

2016-03-24 11:30:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: express.co.uk, red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia