Príbehy žien, ktoré zvíťazili: Symptómy pripisovali starnutiu, realita bola úplne iná!

Diagnostikovať rakovinu sa dá len veľmi ťažko. Existujú sprievodné znaky, ktoré sú signálom?
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-20 06:00:00

Rakovina je choroba, ktorá zasiahne život nie len vám, ale celej rodine či okoliu. Najviac ale zamestná toho, kto ju skutočne prežíva a nevie si odpovedať na otázku: prečo práve ja?

Mala som to vedieť skôr...

Dá sa však rakovina skutočne predpovedať? Má sprievodné signály, ktoré opomíname, po vypočutí si diagnózy si na ne spätne spomenieme a povieme si: tak toto malo byť varovanie?

Príbehy týchto žien stoja za prečítanie. Každá sa zdôverila s tým, ako vnímala symptómy, pri čom im nevenovala pozornosť a prečo by sme si mali samé viac dôverovať a spoznávať sa.

„Pravdepodobne som bola chorá dva roky, ale odmietala som to – to ma trápi najviac,“ povedala Jenn Sommermannová, ktorej bola rakovina diagnostikovaná v roku 2007. Mala vtedy 41.

„Rakovine vajčeníkov dlho hovorili tichý zabijak. Teraz jej my hovoríme rakovina, ktorá šepká,“ dodala. 

Príznak starnutia, ale aj nebezpečnej choroby 

Symptómy, ktoré v predstihu môžu pôsobiť ako tie, ktoré upozorňujú na nebezpečnú chorobu, nie sú vedecky dokázané, niektoré štúdie ich ale uvádzajú ako možné „signály.“

Patrí sem:

  • Nadúvanie
  • Zmeny v moči
  • Problémy s jedením – buď pacientka má ťažkosti s príjímaním alebo má veľmi rýchlo pocit plnosti
  • Pociťovanie bolesti brucha či bolesti v panvovej oblasti

Rakovinu vaječníkov najčastejšie lekári diagnostikujú ženám po 50-tke. Tak ako je rakovina nevyspytateľná a rastie v každom z nás, len sa nemusí prejaviť, tak aj príznaky neprídu hneď po prepuknutí. Vedci tvrdia, že príznaky by sme mohli sledovať už v dvadsiatich rokoch, niekedy aj v tridsiatke. Pritom u každej ženy sú príznaky iné a nikto si netrúfa ich generalizovať.

Nadúvanie nemusí byť iba z jedla 

Jenn Sommermannová spomína, že nadúvaniu neprispisovala váhu. Myslela si, že nastalo obdobie menopauzy, takže to mohlo byť aj sprievodným znakom. Krátko predtým, ako sa diagnózu dozvedela, pocítila v bruchu nepríjemné pocity. Zvieralo jej žalúdok, bolo jej zle. Ani nie o tri dni jejlekár oznámil, že rakovina je v treťom štádiu. Nariadená bola úplná hysterektómia.

Nádor mal veľkosť baklažánu, rástol na ľavej strane. To, že pociťovala bolesť na pravej strane bolo spôsobené tým, že všetky orgány boli zatlačené nádorom tak, aby on mohol rásť.

Mary Schwarzenbergová cítila nadúvanie a iné symptómy počas minulej zimy. Ignorovala ich.

„Nie som ten typ, čo beží za lekárom, pretože sa necíti dobre. Pre mňa to bolo niečo ako obyčajné nadúvanie – pravdepodobne som to ale mala vedieť. Robila som cviky ako sed – ľah a bola som ako maniak, no neprestalo to. Pripisovala som tomu, že starnem,“ povedala Mary.

Keď jedlo nechutí

V rovnakom čase, trápili Mary problémy s jedením. Hoci mala vždy na jedlo chuť a mohla ho zjesť „na tony“, postupne strácala o potravu záujem a takmer vždy sa cítila plná. Prišlo jej to zvláštne, najmä kvôli tomu, že v zime bývala menej aktívna a vždy toho zjedla viac ako v iné ročné obdobia. S nechuťou do jedla sa postupne začali strácať aj kilogramy.

Časté močenie - príliš veľa vody pred spaním alebo nádor? 

V aprílii tohto roku pani Schwarzenbergerová navštívala svojho obvodného lekára, pretože začala mať ťažkosti s močením. Myslela si, že je to príznak starnutia alebo je to iba infekcia močových ciest.

Po tom, ako jej lekár zistil zväčšený vaječník, poslal ju na ultrazvuk. Ten preukázal rakovinu v štádiu 1B. Mary podstúpila hysterktómiu 15. apríla tohto roku vo Fox Chase Cancer Centre vo Filadelfii.

Jenn Sommermannová si všimla podobné príznaky pár dní pred diagnostikovaním. Začala sa budiť v strede noci, pretože musela ísť na toaletu.

„V tom čase som si myslela, že by to mohlo byť tým, že som pila veľa vody predtým, ako som išla spať,“ hovorí Jenn.  

Realita bola ale oveľa horšia. Rastúci nádor jej tlačil na močový mechúr.

Za bolesťou sa môže, aj nemusí skrývať niečo vážnejšie 

Obe pacientky počas vtedajšieho života pred diagnózou mali podobné problémy. Kým Jenn Somermannová používala na bolesti brucha tabletky na útíšenie, Mary Schwarzenbergerová to stále pripisovala veku.

Nie všetky symptómy musia mať zákonite všetky ženy s touto diagnózou. Pridružiť sa môže bolesť krížov, bolesť pri sexuálnom styku, abnormality počas menštruačného cyklu. Niekedy môže byť príznakom aj únava, ktorú pociťujete aj po tom, čo ste telu dopriali poriadny spánok.

Obe sa zhodujú na jednom. Prvotným príznakom bolo to, že sa samé necítili dobre a v kútiku duše vedeli, že niečo nie je v poriadku. Preto odkazujú aj ostatným ženám, aby počúvali svoje telo a aby sa spoznávali čo najdokonalejšie, lebo len tak vieme, že niečo nemusí byť s nami v poriadku.

V jeden deň ste v poriadku, o mesiac to tak byť nemusí 

„Rakovina vaječníkov je veľmi rýchlo sa rozširujúca choroba,“ povedal Stephan C. Rubin, vedúci lekár v centre, kde sa liečila Mary Schwanzenbergerová

„Niekto, ktoré príde na prehliadku sa môže zdať v poriadku, no za štyri či šesť mesiacov neskôr môže prísť z nova a mať rakovinu v pokročilom štádiu,“ dodal Rubin.

Čo robiť, ak máte podozrenie?

  • Podstúpiť gynekologické vyšetrenie – ultrazvuk
  • Byť obozretné, najmä ak sa v rodine podobná rakovina vyskytla alebo máte tieto predpoklady
  • Navštíviť odborníka v tejto oblasti – najlepšie gynekológa na onkológií – ten totiž je na takéto prípady špecialista
  • "Počúvať" svoje orgány – a aj s najmenšou zmenou sa zdôveriť svojmu lekárovi. Ak nepočúva, radšej zmeniť lekára. 

Čítajte tiež: Príbehy ľudí, ktorí sa dožili sto rokov: šokuje vás, čo je za ich dlhovekosťou!

2015-09-20 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: yahoo.com/health

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia