Príbehy ľudí, ktorí sa dožili sto rokov: šokuje vás, čo je za ich dlhovekosťou!

Inšpiratívne príbehy ľudí, ktorí sú tu už viac ako sto rokov.
Zdroj: thinkstock.com
2015-09-13 06:00:00

Ak sa vás niekto opýta, koľko rokov by ste sa chceli dožiť, aký vek by ste povedali? Niekto o tomto nemá ani potuchy, niekto by chcel žiť večne. Svoje recepty prezradili ľudia, ktorí už na torte sfúkli desiatky sviečok.

Vitalita kvôli alkoholu?

Životný príbeh Agnes Fenton z amerického New Jersey je v skutku zaujímavý. Má 110 rokov a denne vypije tri fľašky svojho obľúbeného piva a pohár whiskey. Takýto životný štýl preferuje už takmer 70 rokov a mnohí sa dodnes čudujú, ako je to možné. Pitie alkoholu síce musela obmedziť, ošetrovatelia sa obávali o jej zdravie. Začala totiž menej jesť. Medzi obľúbené pochúťky tejto vitálnej starenky patria zelené fazuľky, sladké zemiaky či kuracie krídelká.

Dlhovekosť pripisuje najmä náboženskej viere.

„Dal mi dlhý a dobrý život, nemám sa načo sťažovať. Mali by ste mať boha v živote. Bez boha nemáte nič,“ povedala Agnes Fenton. 

V jednoduchosti je krása!

Zdravý životný štýl je základom života 108 ročného Duranorda Veillarda. Svoj deň začína ovsenou kašou, pridá ovocie a šálku čaju. Na večeru si dopraje zdravú rybu a nevynecháva zeleninu. Ak by ste pochybovali  o tom, že je to všetko iba o strave, starček nezabudne spraviť päť až sedem sed-ľahov každé ráno.

Vo februári tohto roka oslávil 108 narodeniny a jeho manželka Jeanne sa tiež dožila úctyhodného veku. V máji oslávila 105 rokov a čo viac – spolu sú už viac ako 82 rokov. Radosť im robí 5 detí, 12 vnukov a vnučiek a neuveriteľných 14 pravnukov. Stojí zdravá strava a pohyb zato, nie?

Pozitívne myslenie robí svoje 

V júli tohto roku sa 116 ročná Susannah Mushatt Jones z Brooklynu dostala do Guinessovej knihy rekordov. A hádate správe, najmä kvôli veku. Je najstaršou žijúcou osobou na svete.

Narodila sa v roku 1899 a najdôležitejší je pre ňu spánok.

„Nikdy som nepila ani nefajčila. Obklopujem sa láskou a pozitívnou energiou. To je kľúč k dlhému životu a šťastiu.“

To isté si myslí aj jej rodina. Podľa nej za jej vek môže najmä jej štedrosť a láska nie len k sebe ale aj k rodine. Hoci tá nie je jej „pravá“ o všetkých okolo sa stará ako o vlastnú.

Napriek tomu, že Susannah nevidí a len ťažko počuje, nie je pripútaná k posteli. Vedie aktívny život a čo sa týka liekov, berie iba dva – jeden je na vysoký krvný tlak a druhý je obyčajný multivitamín.

Stravovacie návyky má ale vskutku zaujímavé – v rámci „diéty“ si dopraje najmä vajcia, slaninu a krupicu.

Čítajte tiež: Banán na prázdny žalúdok má neskutočnú silu: Znásobte jeho účinky vďaka tomuto elixíru!

2015-09-13 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: independent.co.uk, yahoo.com/health, edition.cnn.com, guinnessworldrecords.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia