Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najšpinavší pomocníci v kuchyni: dotýkame sa ich denne, no umyť by nám ich ani nenapadlo!

Umývanie niektorých kuchynských pomocníkov je priam nutnosť!
Umývanie niektorých kuchynských pomocníkov je priam nutnosť! (Zdroj: thinkstock.com)

V každej kuchyni sa nájdu pomôcky, pri ktorých ani neváhate a po každom použití ich poriadne umyjete alebo jednoducho vložíte do umývačky. Existuje však niekoľko predmetov, o ktorých by ste nepovedali, že by mohli byť semeniskom baktérií a vírusov.

Upratovanie je súčasť dňa každého jedného človeka. Pritom nemusí ísť o umývanie okien, drhnutie sprchového kúta či tepovanie všetkých kobercov v domácnosti.

Denne využívame niekoľko predmetov, najmä v kuchyni, ktoré si zaslúžia zvýšenú pozornosť. Nie preto, žeby boli nenahraditeľnou súčasťou nášho života. Preto, lebo na nich nájdeme viac baktérií, ako sme očakávali.

  • Obyčajná metla

Tiež ste ňou včera zametali špinavú podlahu, pomohla vám zo steny zmiesť pavučiny? Verte tomu či nie, metla je jedným z tých pomocníkov, ktorý si zaslúží umytie.

Medzi štetinami sa totiž usádzajú všetky nečistoty, ktorých ste zbavili vašu podlahu. Ak máte tú možnosť, vyskrutkujte hlavu metly, umyte ju v teplej mydlovej vode. Potom metlu oprite o stenu tak, aby štetiny smerovali nahor, najlepšie je, aby na ňu svietilo slnečné svetlo. To dopomôže zabiť zvyšné baktérie. Zabráňte aj tomu, aby sa umyté štetiny nedotýkali podlahy. Preto je najlepšie vždy ju zavesiť na háčik, čím sa neporuší stabilita štetín a ani sa nebudú dotýkať zeme.

  • Stojan na nože

Poviete si, ako môže byť stojan na nože plný baktérií? Nato je veľmi jednoduchá odpoveď. Niekedy umytie nožov znamená dať ich do umývačky a z nej rovno do stojana. Spoliehate sa nato, že umývačka ich dokonale vysuší. Nie vždy tomu tak môže byť a z vlhkých čepelí voda steká do uzavretého priestoru v stojanoch. Tam sa hromadia baktérie, ktoré potom nevedomky prenášate pri krájaní na jedlo.

Alebo postačí, ak po pokrájaní chleba či iného pečiva neutriete nôž a do stiesneného priestoru sa dostanú omrvinky. Ďalšie „skvelé“ prostriedie na rozvoj hostinného prostredia pre baktérie.

Pritom stačí, ak stojan bez nožov sem tam otočíte a vytrasiete z neho omrvinky. Pomôcť by vám mohol aj vzduch stlačený v nádobke. Ak nie je stojan z dreva, môžete ho umyť v horúcej vode s čistiacim prípravkom. Prevencia? Vždy dbajte nato, aby rukoväť ale i čepeľ bola vždy suchá.

  • Otvárač na konzervy! 

Tak o tomto pomocníkovi by ste asi nepovedali, že po každom použití by mal putovať do umývačky, však?

Opak je však pravdou. Táto pomôcka si pravidelné umývanie priam vyžaduje. Ohrozuje naše zdravie najmä preto, lebo konzervy, ktoré kupujete nikdy neumývate pred otvorením. A toľkými rukami a toľkými nie práve čistými miestami prešli!

Ak chcete chrániť seba a členov vašej domácnosti, po každom použití ho umyte a sem tam ho dajte pre dokonalejšie vyumývanie do umývačky riadu.

Čo si ešte zaslúži poriadne umývanie?

Paradoxne umývačka riadu. Prístroj, ktorý považujeme za najlepšieho pomocníka v kuchyni, treba tiež udržovať v čistote. Rovnako je to aj s práčkou na pranie.

Pri preventívnom čistení umývačky by sme sa mali zamerať na gumové tesnenia, pretože tam sa „zdržiava“ najviac choroboplodných zárodkov, potom filter, kde sa usádzajú zvyšky, ktoré sa počas procesu umývania nerozpúšťajú. Dnes existuje na trhu niekoľko prostriedkov či komponentov, ktoré udržia umývačku sviežu, niekedy postačí šálka octu počas niektorého z cyklov, ktorá funguje ako odstraňovač zápachu a tiež zničí veškeré plesne usadené v zákutiach tohto pomocníka.

Zabúdať by sme nemali na dôkladné umývanie priehradiek v chladničke. Hoci v každej uskladňujete iné potraviny, dôkladné umytie si zaslúžia všetky súčasti chladniaceho priestoru. Najviac baktérií sa tiež usadzuje na úchytkách na skrinách, ktoré dennodenne chytáme a ani si neuvedomujeme, ako veľmi znečistené sú.

Čítajte tiež: Odstráňte chyby, ktoré robíte v kuchyni: Kvôli nim sa po miestnosti šíria nebezpečné baktérie!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9