Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Čo sa deje v ženskom tele počas tehotenstva? Rátajte s týmito zmenami!

Zmeny v tele matky počas tehotenstva sú naozaj zaujímavé. Ako to, že si niektoré ženy neuvedomujú, že budú matkami?
Zmeny v tele matky počas tehotenstva sú naozaj zaujímavé. Ako to, že si niektoré ženy neuvedomujú, že budú matkami? (Zdroj: thinkstock,com)

Tehotenstvo berie väčšina žien ako požehnanie, úlohy matky zase ako svoje predurčenie. Hoci sa s ním spája bolesť a rôzne zmeny (fyzické či psychické), na nový prírastok sa teší celá rodina. Viete však, čo všetko sa vo vašom tele počas tehotenstva zmení?

Aké zmeny sa dejú? 

O polovicu viac krvi

Do 20. týždňa tehotné ženy majú o 50% viac krvi ako pred počatím. Krv zásobuje najmä placentu, jej prebytok môže mať vedľajšie účinky – kŕčové žily či hemoroidy. Za povestné "vyžarovanie" môže vyšší prietok krvi. Nečudujte sa, ak vám počas prvých mesiacov bude častejšie tiecť krv z nosa. S prietokom krvi isto súvisí aj krvný tlak. V druhom trimestri práve znižovaním tlaku dochádza k stavom, kedy si tehulky môžu pripadať ako pred omdletím.

Problémy s dychom

Zadýchanie sa tehuliek je spôsobené tým, že kyslík je počas tehotenstva prenášaný aj do placenty, maternice ale aj k samotnému plody. Preto je potrebný kyslík, takže tehotné ženy sa zadýchajú viac ako tie tehotné.

Bedrová lordóza

Tento stav vzniká v dôsledku udržania rovnováhy pri rastúcom brušku. Väzy sú vplyvom hormónov ohybnejšie, čo spôsobuje bolesť v panvovej oblasti.

Zmeny na pokožke

Okrem strií, ktoré asi nemusíme pripomínať žiadnej tehuľke, sa na brušku môže vytvoriť linea nigra. Súvislá tmavšia čiara spája pupok a lonovú oblasť, netreba sa však báť, žeby tam ostala aj po pôrode. Väčšinou zmizne sama. Tak ako zmizne aj melasma, hyperpigmentácia kože, ktorá vytvára mapovité škvrny na pokožke. Zmien kože je určite viac, hormóny si s tehuľkami robia čo chcú.

Ranná nevoľnosť

Ranná nevoľnosť je mýtus. Nevoľnosť totiž môže ženu postihnúť v ktoromkoľvek čase počas dňa. Nevoľnosť by sme mohli pochopiť ako „adaptáciu“ pomôcť ponechať embryo v bezpečí. Nevoľnosť je spôsobená silnou vôňou alebo chuťou, čo je akýsi náznak organizmu držať sa ďalej od nebezpečných látok.

Tehotenský mozog

Zmena hormónov vyvoláva zmeny aj v mozgu. Samozrejme, nie žiadne zásadné. Behom druhého a tretieho trimestra mali podľa doteraz známych štúdií tehuľky horšie výsledky priestorových pamäťových testov. Vedci tvrdia, že tak ako zmeny nálady aj zmeny pamäte by mohli mať na svedomí hormóny.

A to ani nemusíte sedieť za počítačom

Syndróm karpálneho tunela by sme skôr očakávali od pracujúceho manžela tehulky než od nej samotnej. Avšak, tehotenstvo je nevyspytateľné. Vedľajší účinok, za ktorý je zodpovedné vyššie percento vody, ktoré sa v tele hromadí) sa môže prejaviť na opuchnutých členok či v zápästí. Stuhnutie či brnenie v rukách teda nie sú symptómy, ktorých by sa tehulky mali báť.

Čo váži najviac?

Počas tehotenstva žena priberie v priemere 12-17 kilogramov a z toho:

  • Dieťa váži 3-4 kilogramy
  • Placenta približne kilogram
  • Maternica rovnako ako placenta
  • Plodová voda váži približne 1.5 kilogramu    

Čítajte tiež: Najlepšie krajiny pre matky: Neuveriteľné, na ktorom mieste v rebríčku skončilo Slovensko!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9