Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bazén plný neviditeľných nástrah: Pravda o chlórovom zápachu vás vyženie z vody!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com

Nepríjemný zápach chlóru, svrbiace a začervenané oči či zakalená voda. Návšteva bazéna môže v niektorých prípadoch skutočne odrádzať. Prezradíme vám, ako zistíte, či sa vo vode môže nachádzať presne to, pred čím majú všetci kúpajúci rešpekt.

 

Silný zápach chlóru, ktorý znepokojuje už pri vstupe do bazéna, poukazuje na znečistenie vody výlučkami moču, stolice alebo potu a kozmetických látok. Ako píše Stern.de, chlór je chemická látka bez zápachu, ktorá sa do vody pridáva za účelom dezinfekcie. Keď sa však chlór zmieša s močovinou, resp. dusíkatými látkami, vzniká zapáchajúci trichlóramín. V praxi teda platí, že čím intenzívnejší je pach chlóru, tým viac dusíkatých látok sa vo vode nachádza. Hoci by trichlóramín vo vode väčšine ľudí uškodiť nemal, u alergikov či astmatikov môže spôsobovať ťažkosti s dýchaním.

Čítajte viac: Mykózu nechtov ľudia považujú za kozmetický problém, varuje kožná lekárka

Začervenané oči trápia mnohých plavcov. Zvyčajne si myslia, že ich podráždil chlór, no, prekvapivo, je v tom nevinne! Za podráždením očí opäť stoja látky, ktoré sú výsledkom reakcie s chlórom vo vode. Začervenané oči teda upozorňujú na zvýšenú prítomnosť výlučkov či iných látok, ktoré znečistili vodu. Podľa odborníkov sa podráždenie očí spravidla zmierni po niekoľkých hodinách. Keď však úľava neprichádza, mali by ste vyhľadať lekára.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aj zakalená voda v bazéne môže evokovať problém. Väčšinou ide len o zvyšky opaľovacích krémov, peľu alebo prach, ale môže poukazovať aj na chybný filtračný systém bazénu. Pozor by ste si tiež mali dávať pred vstupom do bazéna, resp. v jeho okolí. Prekvapiť vás môže klzká podlaha, ktorá odhaľuje slabú dezinfekciu a výskyt baktérií. Výsledkom v takom prípade nemusia byť len plesne na nohách, ale aj zranenie v dôsledku pokĺznutia a pádu.

Viac o téme: Zápach chlóruZnečistený bazén
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9