Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pacienti čakali na operáciu, všimli si u nich niečo geniálne: Netušená príčina inteligencie?!

Ilustračné foto: TASR/AP Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: TASR/AP (Zdroj: TASR/AP)

Mohla by mať vyššia inteligencia súvisieť s biologickou predispozíciou? Podľa najnovšieho vedeckého zistenia je aj takéto vysvetlenie možné. Vyšetrenie pacientov pred operáciou mozgu odhalilo pozoruhodnú súvislosť.

Holandskí vedci dúfajú, že našli jednu z príčin geniality, ktorá až doteraz unikala ich pozornosti. Vyššia inteligencia by podľa nich mohla súvisieť s väčšími mozgovými a nervovými bunkami. Zistenie vyplynulo zo štúdie, do ktorej vedci zahrnuli 35 pacientov. Kvôli epilepsii alebo nádoru na mozgu potrebovali títo pacienti operáciu, pred ktorou absolvovali IQ testy. Súčasne týmto ľuďom odobrali vzorky z mozgového tkaniva.

Čítajte viac: Najväčšia slabina príliš inteligentného mozgu: Vlastnosť, ktorú pochopí len génius

Výskumníci si všimli, že výsledky IQ testov u pacientov korelovali s veľkosťou ich neurónov. Nielenže boli ich nervové bunky väčšie, ale mali tiež viac dendridov, vďaka čomu ľahšie nadväzovali spojenia s ďalšími neurónmi.

Efektívnejšie mozgy

O inteligentných ľuďoch sa hovorieva, že ich mozog pracuje na vyššej frekvencii. Na veľké prekvapenie vedcov, je na tom niečo pravdy! Keď totiž testovali schopnosť väčších neurónov prenášať elektrické signály v rôznych frekvenciách, zistili, že neuróny pacientov s vyšším IQ lepšie fungovali pri vyšších frekvenciách a rýchlejšie reagovali.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Vedci sa domnievajú, že podobným spôsobom pracuje aj mozog inteligentnejších ľudí – jeho schopnosť spracovávať informácie je efektívnejšia. Títo ľudia majú biologickú výhodu, vďaka čomu lepšie skórujú aj v IQ testoch.

Kritici však upozorňujú, že 35 pacientov je príliš malá výskumná vzorka na to, aby mohla byť dôveryhodná. Navyše, inteligencia súvisí aj s genetickými predispozíciami a výchovou. Z biologického hľadiska majú tiež ľudia s vyšším IQ viac sivej hmoty v čelnej a temporálnej kôre. Výsledky štúdie zverejnila stránka Biorxiv.org.

Viac o téme: MozogInteligenciaIQ
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9