Mýtus, ktorý 40 rokov desil milovníkov športu: Záhada imunitnej reakcie tela je vyriešená!

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2018-05-13 15:30:00

Viac ako štyri desaťročia pretrvával medzi športovcami a lekármi mýtus, ktorý teraz vedci označili za nepodložený. Nový výskum naznačuje, že cesta k silnejšej imunite je jednoduchá.

Vytrvalostné športy, ako napríklad beh či cyklistika, boli ešte donedávna považované za rizikové vo vzťahu k imunite. Odborníci sa domnievali, že úporná telesná námaha, ktorá je pre ne charakteristická, môže oslabovať imunitu. Opak je však pravdou!

Čítajte viac: Najúčinnejší spôsob, ako spomaliť starnutie: Jasný odkaz pre všetky generácie

Vedci predtým predpokladali, že maratón je pre telo taký vyčerpávajúci, že je kvôli nemu náchylnejšie na infekcie. Mýtus sa etabloval vďaka výskumu amerických vedcov z 80. rokov, ktorí spovedali maratóncov dni a týždne po závode a hľadali u nich symptómy ochorenia. A kedže mnohí z nich skutočne podľahli nejakému ochoreniu, viedlo to k fáme, že vytrvalostné športy môžu byť zdravotne rizikové.

Výskum britských vedcov z University of Bath publikovaný v magazíne Frontiers in Immunology túto teóriu vyvracia. Odborníci dnes tvrdia, že je to úplne naopak a vytrvalostné športy imunitu stimulujú. Za rozšírením mýtu bola mylná interpretácia výsledkov výskumu.

Dva druhy imunitných reakcií

Autori štúdie vysvetľujú, že výkon spúšťa u športovcov dva typy zmien u imunitných buniek. Počas výkonu môže ich počet v krvnom riečisku dramaticky narásť – najmä tých, ktorých úlohou je zabíjať škodlivé baktérie a vírusy. Po výkone ich počet v krvi, naopak, výrazne poklesne, a tento efekt môže pretrvávať ešte niekoľko hodín. Práve táto reakcia vedcov v minulosti zmiatla a verili, že to naznačuje oslabenie organizmu v podobe zániku imunitných buniek.

Najnovšie dôkazy naznačujú, že počet imunitných buniek v skutočnosti neklesá, ale ich koncentrácia sa nepozorovane zvyšuje v iných častiach tela, napríklad v pľúcach, ktoré môžu byť napadnuté infekciou. Navyše, počet imunitných buniek sa už po niekoľkých hodinách vracia do normálu, čo je prikrátko na to, aby sa bunky nanovo dotvárali – predchádzajúce štúdie totiž dokázali, že imunitné bunky dokážu opustiť krvné riečisko a migrovať v tele.

Vedci v tejto súvislosti dodávajú, že intenzívny pohyb imunitu posilňuje – napríklad je vďaka nemu telu odolnejšie pri kontakte s vírusom chrípky. Súčasne je zvýšená telesná aktivita prevenciou kardiovaskulárnych a iných civilizačných ochorení.

Fotogaléria


Tagy:
beh imunita mýtus vytrvalostný šport

2018-05-13 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia