Tajomstvo zloženia črevnej mikroflóry: Za to, čo sa v nás hmýri, môžeme sami!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-05 18:00:00

Čo určuje zdravie našich črevných baktérií? Na to sa pozreli výskumníci z Weizmannovho vedeckého inštitútu. Mnohí mikrobiológovia skalopevne veria, že na zloženie črevnej mikroflóry majú vplyv aj gény. Najnovší výskum však naznačuje, že zloženie mikrobiómu dokážeme do veľkej miery ovplyvniť najmä sami.

 

V poslednej dobe pribúdajú štúdie, ktoré naznačujú, že mikrobióm ovplyvňuje mnohé aspekty nášho zdravia. Nezodpovedá len za dobré trávenie a imunitu, ale pôsobí aj na naše psychické zdravie. Vedci zistili, že zloženie mikrobiómu môžeme výrazne ovplyvniť životným štýlom.

Čítajte viac: Nečakané zistenie o rakovine hrubého čreva: Skrytá príčina, o ktorej nemusíte vedieť!

Až doteraz vedci predpokladali, že za kompozíciu mikrobiómu zodpovedá genetický profil. Podľa odborníkov z izraelského Weizmannovho vedeckého inštitútu definujú enviroment črevnej mikroflóry gény len málo – ich podiel na odlišnostiach mikrobiómu medzi populáciami je len 2-percentný.

Do štúdie personalizovanej výživy vedci zapojili tisíc Izraelčanov. Každému účastníkovi urobili genetický profil a sledovali aj mikrobiologické zloženie ich črevných baktérií. Takisto brali do úvahy zloženie ich stravy, životný štýl, užívanie liekov a iné parametre. Po analýze všetkých údajov dospeli vedci k záveru, že zloženie mikrobiómu najviac ovplyvňuje náš životný štýl, čo výskumníkov prekvapilo.

Ako sa vyjadril vedecký tím, hoci svoje gény zmeniť nemôžeme, významne môžeme ovplyvniť a dokonca pretvoriť zloženie črevných baktérií v našom tele. Ak teda chceme podporiť našu imunitu, práve zmena zloženia črevného mikrobiómu môže byť tým správnym prostriedkom na zlepšenie celkového zdravia. Ako to docieliť? Pravidelným pohybom, konzumáciou probiotickej stravy a dostatkom spánku. Výsledky štúdie boli publikované v magazíne Nature.

 

Fotogaléria


Tagy:
probiotiká črevná mikroflóra mikrobióm

2018-03-05 18:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia