Odborníci hľadali ideálny životný štýl: Toto sú dôvody, prečo niektorí žijú dlhšie

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-18 15:30:00

Obyvatelia niektorých končín sveta žijú dlhšie ako inde – napríklad v Japonsku alebo na Sardínii. Podľa odborníkov poznajú tajomstvo dlhovekosti a ich životný štýl by pre nás mal byť inšpiráciou. V čom teda tkvie?

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) sa ľudia po celom svete v priemere dožívajú dlhšie ako kedykoľvek inokedy v našej histórii. Najstaršími obyvateľmi planéty sú Japonci – tí, ktorí sa dnes dožili 60 rokov, sa s veľkou pravdepodobnosťou dožijú priemerného veku 86 rokov. Na ich vitalite má veľkú zásluhu strava, aktívny životný štýl a silné rodinné väzby, mienia odborníci, ktorých oslovila CNN.

Čítajte viac: Tajomstvo národných kuchýň odhalené: Veľkým prekvapením sú Francúzi!

Najväčšia komunita storočných ľudí žije v japonskej Okinawe. Podľa Johna Bearda z WHO je ich tajomstvom dlhovekosti najmä strava, ktorá pozostáva hlavne z rýb a zeleniny. Nasýtené tuky a mäso nájdeme v strave Okinawanov len v skromných množstvách. Okrem výživného a ľahkého jedla je pre túto oblasť typická aj dobrá zdravotnícka infraštruktúra. Ako mieni gerontologička Sarah Harperová z Oxfordovej univerzity, Japonci svoju dlhovekosť podporujú aj silnými sociálnymi väzbami a aktivitami, ktoré zmierňujú dopad stresu. K spokojnosti prispievajú aj nižšie sociálne nerovnosti medzi obyvateľmi.

Kultúra a teplejšia klíma

Mnoho 80-ročných ľudí budeme môcť v blízkej budúcností naďalej nájsť aj v južnej Európe, napríklad v Taliansku, Španielsku a Francúzsku. Podľa slov Bearda tu zrejme zohráva úlohu aj kultúra a teplejšie podnebie. Teplejšia klíma totiž dovoľuje vykonávať viac fyzickej aktivity a častejší pohyb vonku na čerstvom vzduchu. V krajinách, v ktorých sú zimy studené a drsné, je aktívny životný štýl väčšou výzvou.

Odborníci sa však zhodujú, že k dlhovekosti výrazne prispieva stredomorská strava, ktorú tvorí najmä čerstvá zelenina, vysoká spotreba olivového oleja, konzumácia vína a striedmy príjem mäsa a nasýtených tukov. Tento typ stravy sa spája s dobrou telesnou aj duševnou kondíciou v staršom veku.

Spoločenský naturel

Pre oblasti s dlhovekými obyvateľmi je tiež typický spoločenský naturel s prevládajúci silnými rodinnými a sociálnymi väzbami. Tamojší ľudia si od malička pestujú väčší pocit spolupatričnosti k spoločenstvu a radi si udržiavajú zdravú rovnováhu medzi pracovným a osobným životom.

Bohatstvo

Netreba však zabúdať ani na silu ekonomiky a zdravotného systému v kombinácii s kvalitnou stravou. Bohatstvo je totiž takisto predpokladom na dlhší život. Medzi krajiny, v ktorých sa ľudia budú dožívať v priemere dlhšie, teda bude patriť aj Švajčiarsko, Nový Zéland, Monako, Austrália, Luxembursko či Singapur. V krajinách so slabým zastúpením nízkopríjmových skupín obyvateľstva môže väčšia skupina ľudí žiť zdravší životný štýl a využívať výhody dobrej zdravotnej starostlivosti vrátane zvýšenej prevencie.

Fotogaléria


Tagy:
dlhovekosť

2018-02-18 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Autor: © Zoznam/zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia